Piyasalardaki Gelişmeler ve Basından Hbr.

02.10.2013

* ABD Hazine Bakanı borç tavanı için son sürenin 17 Ekim olduğunu tekrarladı. Hazine'nin 17 Ekim'de 30 milyar USD'ye ihtiyacı olacağını aksi durumda ilk kez borçların ödenemeyeceğini açıkladı.
* ABD İstihdam İstatistikleri Bürosu devlet dairelerinin kapatılması sürecinin devamı halinde Eylül ayı istihdam verisinin açıklanmayacağını bildirdi. Haftalık işsizlik başvurularının açıklanacağı eklendi.
*Fitch ABD'de devlet dairelerinin kapalılık halinin uzun süre devam etmesi halinde etkilerin artacağını belirtti. Borç tavanının artırılamaması durumunda geniş bir bozulma görülebileceği eklendi.
* OPEC Başkanı ABD'deki kaya petrolü üretiminin uzun soluklu olmadığını belirtti. 2018'den sonra üretimi artırma çağrıları yapılacağını ve uzun vadede daha fazla OPEC petrolüne ihtiyaç duyulacağını ekledi.
* Bugün ECB faiz kararı verecek. İtalya'daki siyasi kaosun yanı sıra Draghi'nin son dönemde faizin mevcut seviyede veya altında seyredeceği sinyali vermesi ve ihtiyaç duyulursa ucuz finansman dahil her araca başvurulabileceğini belirtmişti.
* İtalya'da bugün yapılacak güven oylaması öncesinde Berlusconi'nin partisinde hükümete destek sesleri yükseldi.*Euronews.
* İtalya Başbakanı parlamentodaki konuşmasının ardından ya güvenoyu isteyecek ya da istifa edecek. 
*  BOE tarafından bankalara bildirilen yeni stres testi düzenlemeleri sermaye tutmayı artırabilir.
*  Şirketleri yatırıma teşvik etmeye çalışan Japonya Başbakanı Abe'nin büyüme stratejisi deflasyon kampanyasından yapısal reformlara kayıyor. Yatırımcılara şimdilik dünkü 5 trilyon yenlik program kapsamında bir tur vergi indirimi verildi.*BloombergHT.
*  Avrupa Birliği'ne yaşanan ekonomik toparlanma ile birlikte Ağustos ve Eylül aylarında Türkiye'den Birliğe yapılan ihracatta ve AB'nin Türkiye ihracatındaki payında keskin artış yaşandı.*EurActiv.
* Tüketicilerin elektrik ihtiyaçlarının tüketim noktasına en yakın üretim tesislerinden karşılanması, arz güvenliğinin sağlanmasında küçük ölçekli üretim tesislerinin ekonomiye kazandırılması, şebekede kayıpların azaltılması amacıyla lisanssız elektrik üretimine ilişkin yönetmelik açıklandı.
* Karadeniz'de son aylarda yavaşlayan petrol ve doğalgaz aramaları yeniden hız kazanıyor. TPAO Istranca'da sondaj çalışmalarına yılsonuna kadar başlayacak.*Zaman.
* Dünyanın en büyükleri arasına girecek olan İstanbul Üçüncü Havalimanı'nın yapılacağı 7 bin 757 hektarlık alanın jeolojik, jeoteknik ve jeofizik etütleri de tamamlandı.*Hürriyet.
* Organize sanayi bölgelerindeki parsellerin tamamen ya da kısmen bedelsiz tahsisleri ile ilgili sürenin 2 yıl uzatıldı.*Hürriyet.
* Türk Hava Kurumu, 2014 yılında deneme uçuşlarına başlamayı planladığı 2 kişilik uçaklarıyla Türkiye'de pazarı canlandırmayı hedefliyor. Orta sınıf lüks otomobil fiyatına mal edilmesi planlanan uçaklar için yıllık 500 adetlik satış planlanıyor.*Sabah.

Yukarı