Makroekonomik Gelişmeler

02.08.2012

Tüketici güven endeksi, Haziran ayında kaydettiği %4,6'lık sıçramadan sonra, geçen ay %1,8 gerileyerek 94,6 seviyesine geldi. Açıklamaya göre, yavaşlayan ekonomik aktivite ve artış temposu yavaşlayan istihdam, azalan güvenin sebepleri olarak gösteriliyor. Her ne kadar ekonomik aktivite hakkında sonuçlar çıkarmak amacıyla beklenti ölçen anket sonuçlarını çok fazla dikkate almasak da; CNBC-e anketi dün gelen zayıf ithalat rakamları ve bu Sabah açıklanan PMI endeksi ile birlikte ekonomik aktivitelerin gücü hakkında soru işaretleri oluşturuyor.
PMI endeksi Mart ayından beri ilk kez daralma gösterdi. Açıklanan rakamlara göre imalat satın alma endeksi Temmuz ayı için 49,4 oldu, bu seviye ekonomik aktivitelerin daralma ve genişleme sınırlarını ayıran 50 eşiğinden biraz daha düşük. Haziran ayındaki %2,4'lük değişim sonucu 51,4'e kadar yükselmesinin ardından endeks geçen ay %3,9 düştü ve Şubat-Mart seviyesinin altına geriledi. Bu noktada endeksin ekonomik aktivite hakkında daha güvenilir ipuçları veren sanayi üretim rakamlarından önemli sapmalar gösterebildiğini hatırlatmakta fayda var. Yine de son günlerde, 2012 için %3,7'lik GSYİH büyüme oranı tahminimizin aşağı yönlü riskini arttıran zayıf bir bilgi akışı görmekteyiz.
TİM, ihracat verileri Temmuz ayında %5,5'lik bir daralmaya işaret ediyor. 10,9 milyar Dolar olarak kaydedilen ihracat rakamı ile yılbaşı-bugün toplamı 85,2 milyar Dolara yükseldi. Bu gerçekleşme 2011 yılının ilk 7 ayına göre %10'luk bir yükselişe işaret ediyor. Dikkat edileceği üzere Temmuz ayındaki daralma, son 3 ayın ilk negatif gerçekleşmesine işaret ediyor. İran ile yapılan altın ihracatının TİM ve TÜİK verileri arasında önemli farklılaşmaya sebep olduğunu daha önce belirtmiştik. Yılın ilk yarısında 5,4 milyar dolarlık hacim yakalayan bu kalem sayesinde altın dışı ihracattaki yavaşlamanın kısmen telafi edildiğini görüyor ve 2012 için 150,8 milyar düzeyinde olan ihracat tahminimiz için aşağı yönlü risklerin şu aşamada sınırlı olduğunu düşünüyoruz. Ancak altın dışı ihracattaki tempo kaybının devamı durumunda net ihracat kaleminin büyümeye yaptığı katkının beklenenden önce sonlanabileceğini düşünüyoruz.

Yukarı