Makroekonomik Gelişmeler

10.07.2012

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) sanayi üretiminin Mayıs ayında beklentileri aşan %5,9'luk bir büyüme kaydettiğini duyurdu. Sanayi üretim endeksinin geçen kasım ayından bu yana kaydettiği en yüksek yıllık artış hızına denk gelen bu tempo gerek %3,2'lik piyasa öngörüsüne gerekse bizim daha temkinli olan %2,1'lik tahminimize göre oldukça yüksek. Nisan ayı rakamlarına yapılan aşağı yönlü güncelleme önceki ayın manşet büyüme rakamından 0,3 puan çalarak büyüme hızını %1,5'e düşürüyor. Yine de, %3,8 olarak kaydedilen Nisan-Mayıs ortalama sanayi büyümesi birinci çeyreğin %2,8'lik temposunun önüne geçiyor. Sanayi üretim endeksini oluşturan üç ana kategori içerisinde güç üretimi Nisan ayındaki zayıf performansı nedeni ile kaybettiği liderliği, %7,3 ile geri almış durumda. Ancak en önemli toparlanmanın endeksin önemli bir kısmını oluşturan imalat sanayindeki %5,8'lik artışla kaydedildiğini belirtmek lazım. Yılın ilk dört ayında bu cephede büyüme temposu %0 ila %3 aralığında seyrediyordu.
Piyasa beklentisini aşan %3,7'lik 2012 büyüme tahminimiz için risklerin yukarı yönlü olduğunu düşünüyoruz. Haziran sanayi üretimi rakamlarında sert bir dönüş görmediğimiz durumda 2Ç12 GSYİH artışının ilk beklentileri aşması olası. Kapasite kullanımı gibi öncü göstergelerde süregelen zayıflığın, dönemsel toparlanmanın hız kazandığı gözlemlenen sanayi üretimine ek parasal sıkılaştırmanın zirvede olduğu dönemde yansımıyor oluşu cesaretlendirici. Göreceli olarak gevşemiş para politikasının yılın ikinci yarısında beklediğimiz hızlanmayı destekler nitelikte olduğu fikrindeyiz.
Hazine Haziran ayında 7,2 milyar Lira açık verdi, bu rakam Şubat ayından bu yana kaydedilen en yüksek açığa işaret ediyor. Bir yıl önce görülen 0,2 milyarlık fazlaya göre önemli bir bozulma kaydeden Haziran verisini, Mayıs ayındaki 10,8 milyar Liralık fazlanın bir düzeltmesi olarak algılamak mümkün. Nakit bazlı faiz dışı fazla bir aylık aranın ardından 5,7 milyar Lira ile tekrar eksi bölgede yer alırken, bir önceki yıl kaydedilen 1,2 milyar Liralık fazlanın oldukça altında kalıyor. Detaylara baktığımızda faiz dışı harcamalardaki %39,80'lik artışı dikkat çekici buluyoruz. Daha önce de belirttiğimiz üzere bütçe açığının bu sene, GSYİH'nin %1,50'nin üzerinde olacağını öngörüyoruz ve Haziran ayı performansının bu görüşümüzü teyit eder nitelikte olduğunu düşünüyoruz.

Yukarı