Makroekonomik Gelişmeler

02.11.2011

Merkez Bankası, "politika koridoru" ile parasal sıkılaştırmaya gittiği PPK'nın ardından ekonomistlerle yaptığı ilk olağan toplantısını dün İstanbul'da gerçekleştirdi. Yapılan sunumda verilen mesajlar, Banka'nın para politikası uygulaması üzerindeki soru işaretlerini gidermek adına yeterli olmasa bile, fiyat istikrarına yönelik risklerin tekrar Banka'nın önceliği haline geldiğini teyit ediyor. Enflasyon konusunda verilen en önemli mesajın TÜFE de %7-8 bandına çok yakın zamanda ulaşılacağı yönünde oldu (muhtemelen 3 Kasım da açıklanacak Ekim verisi ile...). MB'nin sunumunda, fiyat istikrarının önemine tekrar vurgu yapılmasına karşın, bu hedefin konvansiyonel bir sıkılaştırma yöntemi yerine, öngörülebilirliği çok düşük olan deneysel bir para politikası ile sağlamaya çalışacak olması risk primlerine yukarı yönlü baskı yapacaktır. Bu görünümden yola çıkarak, MB'nin piyasa faiz oranlarında bir artış olmadan Liradaki değer kaybının önüne geçebilmesinin güç olduğunu düşünüyoruz. Son olarak enflasyon tarafında MB'nin %8,3, piyasanın da %8,5 olan yılsonu beklentisinin, Ekim ayında yıllık enflasyon %7-8 aralığında gerçekleştiği takdirde yukarı yönlü baskı altında olduğunu düşünüyoruz. Bu durum aynı zamanda Ekim ayı için, %3 seviyesinin üzerinde bir aylık enflasyon rakamına işaret ediyor.
TİM Ekim ayı ihracat rakamını 11,9 milyar Dolar olarak açıkladı. Ekim verileri, yıllık %10,6 yükselişe işaret etmesine rağmen, bu yılın en düşük büyüme hızı olarak kaydediliyor. Bu yavaşlamanın sürpriz olmadığını, aksine sene sonu için, 71,7 olan resmi hedefe karşın öngördüğümüz 76,1 lik cari açık tahminimizi teyit eder nitelikte olduğunu düşünüyoruz.

ITO Geçinme Endeksi Ekim ayında %3,07 yükseldi. Aylık rakamın yüksek gözükmesine karşın, yıllık artış %6,08 ile yatay seyrettiğini görüyoruz. Endeksin detaylarına baktığımızda resmi TÜFE ile yakın ilişkili olan gıda enflasyonunda %1,99 luk bir artış dikkati çekiyor. Bu rakam son 12 ayın en yükseğine işaret etse bile bir önceki senenin aynı döneminde kaydedilen %2,74 lük artışa göre daha iyi bir performansa işaret ediyor.

Yukarı