Makro Ekonomi - Haftalık Beklenti

02.08.2011

CNBC-e anketi, tüketici güveninin son 13 ayın en düşük noktasında olduğunu gösteriyor. Temmuz ayında %4,6 oranında gerileyen tüketici güveni, 100,4 seviyesine düşerken, bu rakam ile birlikte Nisan ayındaki tepe noktasından bu yana toplam gerileme %9,6 ya ulaşıyor. Daha öncede belirttiğimiz üzere CNBC-e anketi kurdaki hareketleri yakından takip ediyor ve sepetteki %3lük düşüşün tüketici eğilimlerini daha da kötüleştirdiğini gözlüyoruz Diğer taraftan tüketim talebindeki gerilemenin, tüketici güven endeksinde görülen boyutta olamayabileceğinin vergi gelirleri ve ithalat rakamları tarafından işaret edilmekte olduğuna inanıyoruz.


Endeksin alt detaylarına bakıldığında, tüketicinin hem mevcut durum algısında hem de geleceğe ilişkin beklentilerinde Haziran ayına göre bozulma olduğu görülüyor. Düşüşte genel olarak, AB'nin kamu borçlarına ve ABD'nin kamu borçlanma limitine ilişkin uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanmaların etkili olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca, içeride cari açık ile kriz uyarılarıyla birleşen bu gelişmelerin başta döviz kurları olmak üzere finansal piyasaları olumsuz etkilemesi Temmuz ayında tüketici güvenini düşüren temel neden gibi görünüyor


TİM verilerine göre ihracat, yıllık bazda %23 artarak 11,5 milyar Dolara yükseldi. Açıklanan rakamalar ile yılbaşından bugüne gerçekleşen ihracat rakamı 77,2 milyar olarak gerçekleşiyor ve 2010yılının ilk 7 ayına göre %20,1 artış gösteriyor. Temmuz ayında ihracat performansının 1Y11'e göre farklı olmadığını düşünüyoruz. Önümüzdeki aylarda ithalat hızında ciddi bir gerileme olmadığı takdirde mevcut rakamların MB'nin 2Ç11 de beklediği dış dengelerdeki toparlanmayı teyit eder nitelikte olmadığına inanıyoruz. Sene sonunda toplam ihracatın, 137,5 milyar Dolar olacağını öngörüyor, bu rakam ile birlikte toplam dış ticaret açığının, 105,5 milyar Dolar olmasını bekliyoruz.

Hazine piyasadan %9,4 ile beklentilerin altında faiz oranıyla 2 milyar Lira borçlandı. 3-yıllık sabit  kuponlu devlet tahvili (4-Ocak-14) %9,42 olan piyasa beklentisinin altında yeniden ihraç edilirken, piyasa yapıcıların rekabetçi olmayan tekliflerini de göz önüne aldığımızda 2,24 olarak gerçekleşen teklifin borcu karşılama oranı yüksek bir talep olduğuna işaret ediyor. Bugün yapılan ihale, Hazine'nin Çarşamba günü gerçekleştireceği 11 milyar Liralık itfanın %18,4 ünü karşılarken, Yarın gerçekleşecek gösterge tahvil ihalesinin piyasa faizleri üzerinde daha etkili olacağını düşünüyoruz.

ITO'nun hazırladığı geçinme endeksi Temmuz ayında %1,57 düştü. Geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki %1,83 lük gerilemenin altında kalan Temmuz verisine paralel, geçinme endeksi ile ölçülen yıllık enflasyon üçüncü ay üst üste artış göstermiş oldu ve 2011 yılının en yükse rakamı olan %6,71 seviyesine ulaştı. Geçinme endeksi verilerin gıda enflasyonunun, Haziran ayındaki %6,4 lük düşüşün ardından kısıtlı bir gerileme sergileyeceği öngörümüzü teyit eder nitelikte olduğunu düşünüyoruz. Diğer taraftan çekirdek enflasyondaki yukarı yönlü baskıların devam edeceğini de göz önüne alarak piyasa beklentisine paralel olan -%0,1lik TÜFE tahminimizi koruyoruz

Yukarı