Günlük Piyasa Beklentisi

15.08.2016

Piyasa Beklentisi

Geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir izleyen endeks, Cuma günü yaşanan geri çekilmeye karşın haftayı 200-günlük hareketli ortalaması olan 77.800’ün üzerinde tamamladı. Cuma günü %1,02 geri çekilmeyle 78.228 seviyesinden kapanış yapan BIST-100 endeksi haftalık bazda %2,84’lük bir değer artışı gösterdi. Cuma günkü satışlar ağırlıklı olarak sanayi hisselerinden kaynaklı olurken, bankacılık endeksinin haftalık %4’e yakın artışı, endeksin de haftalık performansını destekledi. USD/TRY kuru ise hafta kapanışını 2,9520 seviyesinden gerçekleştirdi.
Bu hafta önümüzde üç önemli gündem maddesi bulunuyor. Yurtiçinde Cuma günkü Fitch kredi notu değerlendirmesi, piyasada en yakından takip edilecek gündem maddesi olarak karşımıza çıkıyor. Fitch’ten herhangi bir not değişikliği beklenmiyor ancak hafta içinde konu hakkındaki yorumlar ve açıklamalar yakından izlenmeli. Ayrıca yine Cuma günü konsolide bilançoların son açıklanma günü ve böylece 2. çeyrek finansalları tamamlanacak. Bu veri dışında ABD’de Salı günü açıklanacak olan TÜFE ve Çarşamba günü açıklanacak olan Fed FOMC toplantı tutanakları yakından takip edilecek önemli gündem maddeleri olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle St. Louis Fed Başkanı Bullard’ın yaptığı açıklamalar sonrasında ABD verileri ve FOMC tutanaklarının önemi artmış durumdadır.
Sabah açıklanan verilerde Japonya’nın sanayi üretiminde görülen hızlanma ve 2. çeyrek büyümesinin %0,2 ile beklentileri karşılaması dikkat çekti. Günün geri kalanında yurtiçinde 10:00’daki işsizlik ve 11:00’daki bütçe dengesi verileri izlenecek. 17:00’daki ABD NAHB konut fiyat endeksi ise günün takip edilebilecek dış gündem maddelerinden. Ancak gün özelinde önemli bir veri akışı bulunmuyor.
Hafta başlangıcındaki öncü göstergeler, petrol fiyatlarında son 4 ayın en güçlü yükselişinin devam ederken, altın fiyatlarının gerilemesini sürdürdüğü ve risk iştahının arttığı bir görünüme işaret ediyor. Bu iyimserliği sınırlayan faktör ise USD’deki güçlenme. Petrol’deki %2’ye yakın değer kazancı ve ons altın fiyatlarındaki %1’lik geri çekilmeye karşın Dolar endeksi (DXY)’nin hafif yükselişi olumlu havayı bir miktar dağıtmış durumdadır. Euro/Dolar paritesinde de benzer şekilde bir düşüş söz konusu. Dış borsalarda ise zayıf bir görüntü söz konusu. Çin’de %2,6’lık bir yükseliş olurken, diğer piyasalarda daha karışık ve sakin bir seyir söz konusudur. Öte yandan ABD vadelilerinin yataya yakın hafif yukarı yönlü seyrine, Avrupa borsalarının açılışta hafif yükselişle reaksiyon vermesi bekleniyor. USD/TL’de ise Dolar lehine hareketler, dış borsalardan bir miktar negatif ayrışmamıza neden olabilir.
Teknik olarak haftaya hafif satıcılı bir açıklış gerçekleştirmesini beklediğimiz endekste, 77.500’ü ilk ara destek olarak izleyeceğiz. Kısa vadeli göstergelerdeki güç kaybı yeni haftada gevşemenin etkili olabileceğini gösteriyor. 77.500 altında, yeni denge arayışlarının izlenebileceği alt destekler 76.800 ve 76.200 olarak karşımıza çıkıyor. 78.700-78.800 bandı ise gün içi ilk dirençler olarka izlenebilir.

Bugün Açıklanacak Önemli Veriler

10:00 Türkiye İşsizlik Oranı May. (Bekl: %9,1)
11:00 Türkiye Bütçe Dengesi Tem. (Önck: -7,91 mlr TL)
15:30 ABD NY Fed İmalat End. Ağu. (Bekl: 2)
17:00 ABD NAHB Konut Fiyat Endeksi Ağu. (Bekl: 60)
23:00 ABD Net Uzun Vd. Ser. Akm. Haz. (Ö: $41,1 mlr)
Türkiye PGSUS ve TRGYO 2Ç16 finansal sonuçları
Arjantin, Hindistan, G.Kore ve İtalya borsaları kapalı

Yukarı