Günlük Piyasa Beklentisi

05.09.2016

Piyasa Beklentisi

Zayıf işlem hacminin hakim olduğu haftanın son işlem gününde benzer hacimsiz seyir devam etti. İçerisinde bulunduğumuz hafta, Ramazan bayramı hariç tutulduğunda yılın en hacimsiz haftasına işaret etti. Yatay bir açılış sonrası benzer hareketin ABD Tarım Dışı İstihdam verisine kadar devam ettiği BIST-100 endeksinde verinin yarattığı iyimserlik ile beraber yükselişler görüldü. Bu alışlarla beraber günü %1,36’lık yükselişle 76.884 seviyesinden kapatan endeks böylece önceki 3 günde gerçekleşen kaybının önemli bir kısmını geri aldı. 200-saatlik (üssel) hareketli ortalamasını doğal direnç yapan endekste haftalık bazda değer kaybı -%0,31 ile sınırlı kaldı. USD/TL kuru ise haftanın son işlem gününün kapanışında 2,9602 seviyesinde yer aldı.
Cuma gününün en önemli verisi olan Tarım Dışı İstihdam tarafında beklentilerin çok altında bir veri gelince piyasalar bunu alışlarla karşıladı. Öncü göstergeler ve veriler, Tarım Dışı İstihdam tarafının beklentilere yakın gelebileceği yönünde sinyaller verdi ancak veri sürpriz bir şekilde 151 bin kişi açıklandı. Ortalama saatlik kazançların da aylık %0,1 ile beklentilerin altında kaldığı Ağustos ayı istihdam raporunda işsizlik oranı da %4,9 ile beklentilerin üzerinde geldi ve istihdam piyasasında beklenen güçlenmeyi teyid etmedi.
Haftasonu gerçekleşen G-20 zirvesinde ise dünya liderleri ile temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Obama, Merkel ve Putin ile görüşmeleri öne çıktı. Genel olarak Cerablus ve Suriye’deki askeri operasyonlar ve Mülteci kabulünün görüşüldüğü toplantılardan sonra yapılan açıklamalarda pozitif mesajlar verildi. Ayrıca Başbakan Binali Yıldırım’ın haftasonu açıkladığı yatırım paketinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya 4 yılda 140 milyar TL’lik yatırım yapılacağı açıklandı.
Yeni haftada ağırlıklı olarak yurt içi gündem takip ediliyor olacak. Bugün 10:00’daki enflasyon verisi, Perşembe günkü sanayi üretimi ve Cuma günü açıklanacak olan Cari İşlemler Dengesi ve 2Ç16 büyüme verileri gibi oldukça önemli ve fiyatlamalara yön verecek olan makroekonomik veriler dikkatle takip edilecek.
Yurtdışında ise en önemli veri, Perşembe günü açıklanacak olan ECB para politikası kurulu toplantı sonuçları ve başkan Mario Draghi’nin konuşması olacak. ABD tarafında ise Salı günü açıklanacak olan ISM hizmet endeksi verisi yakından izlenecek. Ayrıca ECB dışında; Avustralya, Kanada ve Güney Kore merkez bankaları da bu hafta faiz kararlarını açıklayacak.
Bugün özelinde ise 10:00’daki enflasyon verisi dışında öğleden önce Almanya, Euro Bölgesi ve İngiltere’nin hizmet ve bileşik PMI verileri açıklanacak. Saat 11:30’da ise Euro Bölgesi’nin yatırımcı güveni verisi izlenecek. Bugün ABD borsaları “İşçi Bayramı” nedeniyle kapalı olduğundan öğleden sonra önemli bir veri bulunmuyor. Hindistan borsası da bugün dini tatil nedeniyle kapalı. Küresel bazda ise G-20 toplantılarına ilişkin açıklamalar, mesajlar ve sonuç bildirgesi izleniyor olacak.
Hafta başlangıcının ilk fiyatlamalarında, ABD Ağustos ayı istihdam raporunun yarattığı iyimserliğin devam ettiğini görüyoruz. Dolar endeksi’ndeki (DXY) hafif geri çekilme ve Euro/Dolar paritesinde 1,11 üzerinde güç kazanma eğilimi; küresel borsalara da yansımış durumdadır. Benzer ülke para birimlerindeki USD karşısında değer kazanımı eğilimleri TL’yi de pozitif etkilemiş durumdadır. An itibarıyla 2,94-2,95 arasında fiyatlanan USD/TL kuru gün içi iyimserliği destekliyor. Petrol fiyatlarında da Dolar’daki değer kaybına bağlı bir yükseliş söz konusu. Avrupa borsalarındaki karışık açılış beklentisine rağmen, TL’deki değer kazanımı ve Asya borsalarındaki güçlü alışlar, güne pozitif bir bakışa neden oluyor. 5 yıllık CDS’lerin yatay seyrini sürdürerek 245 seviyesinde yer alması da, risklerin oldukça sınırlı kaldığına işaret ediyor.
Alıcılı bir açılış ile yeni haftaya başlamasını beklediğimiz BIST-100 endeksidne 77.300’ü ilk direnç olarak izleyeceğiz. Bu seviyenin geçilmesi durumunda 200-günlük (üssel) hareketli ortalamanın geçtiği 77.800 bir sonraki önemli direnç olacak. Yükselişlerin tepki boyutundan, trende dönüşebilmesi için; bu seviye hacimli aşılmalı. Aşağı yönlü hareketlerde ise 76.500 ve 75.750 seviyeleri gün içi ilk destekler olarak izlenecek.

 

Bugün Açıklanacak Önemli Veriler

10:00 Türkiye TÜFE-Aylık Ağu. (Bekl: %0,1)
10:00 Türkiye TÜFE-Yıllık Ağu. (Bekl: %8,5)
10:00 Türkiye Çekirdek TÜFE-Yıllık Ağu. (Bekl: %8,55)
10:00 Türkiye ÜFE-Aylık Ağu. (Bekl: %0,55)
10:55 Almanya Hizmet PMI Ağu. (Bekl: 53,3)
11:00 Euro Bölgesi Hizmet PMI Ağu. (Bekl: 53,1)
11:30 İngiltere Hizmet PMI Ağu. (Bekl: 50)
11:30 Euro Bölgesi Sentix Yatırımcı Güveni Eyl. (B: 5,5)
12:00 Euro Bölgesi Perakende Sat.-Aylık Tem. (Bekl: %0,5)
16:00 Rusya TÜFE-Yıllık Ağu. (Bekl: %6,9)
Küresel Çin’de G-20 Toplantıları Gerçekleştirilecek
ABD ve Hindistan borsaları kapalı olacak.

Yukarı