BIST Piyasa Beklentisi

11.04.2016

Piyasa Beklentisi

Geçtiğimiz haftanın son gününe zayıf başlayan BİST 100 endeksinde özellikle 2. seans güçlenen alımlar ile toparlanma yaşandı ve endeks günü %1.65 oranında değer kazanımı ile 82.502 seviyesinden kapattı. Bankacılık ve sanayi endekslerindeki değişim ise sırası ile %1.38 ve 1.64 oranında gerçekleşirken, Dolar/TL'de ise hafif gevşeme eğilimi etkili oldu ve kur %0.35'lik değer kaybı ile 2.8465'den kapandı.

Cuma gününün en önemli gündemi hiç şüphesiz Moody's idi. Moody's Baa3 seviyesindeki "yatırım yapılabilir" notu ve "negatif" görünümü, piyasanın da beklediği üzere değiştirmedi. Bir kısım analist ve ekonomist, görünümde bir iyileştirme beklese de gelen sonuç piyasalar açısından sürpriz olmadı. Yurtiçinde bir başka önemli gündem maddesi ise sanayi üretimi oldu. Sanayi üretimi %5,8 ile beklentileri aşarak ilk çeyrek büyüme görünümünü iyileştirdi. ABD'de açıklanan verilerde toptan satışlar %0,2 daralma ile beklentileri karşılarken, toptan stoklar %,2'lik artış tahmninie karşın %0,5'lik bir daralma gösterdi. Ancak verilerin piyasa etkisi sınırlı oldu.

Piyasalar bugün saat 10:00'daki cari işlemler dengesine odaklanacak. 2,2 mlr lık açık beklentisinin altında açıklanacak bir veri iyimser fiyatlamalara neden olabilir. Bunun dışında ise günün kalanında önemli bir veri bulunmuyor. 16:25'de Fed Başkan Yardımcısı William Dudley'in ve 20:00'da Dallas Fed Başkanı Rob Kaplan'ın konuşmaları izlenecek. Saat 22:00'da ise ABD Başkanı Barack H. Obama ile Fed Başkanı Janet Yellen bir araya gelecek. Bu görüşmeden çıkacak mesajlar, dikkatle izlenecektir. Sabaha karşı açıklanan veride ise Çin enflasyonu yıllık %2,3 oldu. Deflasyon baskısının zayıfladığı Çin piyasaları veriye olumlu reaksiyon verdi.

Hafta içi gündeminde, Çarşamba günü açıklanacak perakende satışlar ve Fed Bej Kitap raporu, Perşembe günü açıklanacak Euro bölgesi ve ABD enflasyonu ve Cuma günü açıklanacak olan Çin'in 1. çeyrek büyümesi ve ABD sanayi üretimi yakından izlenecek. Yurtiçinde ise Merkez Bankası başkanlığına ilişkin haber akışları ve Perşembe günü AB Parlamento'sunun Türkiye'nin üyeliğine ilişkin yasa tasarısı oylaması dikktle takip edilecek. Cuma günü ise İşsizlik ve Bütçe Dengesi verileri ile TCMB beklenti anketinde enflasyon beklentilerinin nerede oluşacağı izleniyor olacak.

Yeni haftaya başlangıçta küresel borsalarda bir miktar düşüş seyri söz konusu. Ancak kur hareketleri bu satışları teyid eder nitelikte değil. Dolar endeksi 94 seviyesine kadar gerilerken Euro/Dolar paritesi yeniden 1,14'ün üzerine atmış durumda. Gelişmekte olan para birimlerinde de USD karşısında değer kazanımları izleniyor. Öte yandan TL de USD karşısında gücünü korumakta. Çin'de enflasyon verisinin yarattığı iyimserlik Hong Kong borsasıyla beraber diğer Asya borsalarındaki satışlardan güçlü şekilde bir ayrışma yaratıyor. Ancak ABD vadelileri satış yönlü işlem görmekte. Avrupa borsalarının ise güne geri çekilme ile açılması bekleniyor. Emtia cephesinde ise Asya satışlarıyla beraber $1250 seviyelerine kadar yükselen ons Altın fiyatları bir miktar risk iştahının azaldığına işaret ederken, petroldeki yukarı yönlü hareket de dikkat çekmekte.
Hafif satıcılı bir açılış sonrası 81.900 gün içi destek olarak izleyeceğimiz ilk seviyedir. Açılış sonrası bu destekten tepki denemeleri görebiliriz. 81.900 ara desteği kırılırsa gevşeme hızlanarak 81.600 ve 80.900 alt desteklerine hareket hızlanabilir. 83.000 ve 83.500 seviyeleri ilk dirençler olarak karşımıza çıkıyor.

Bugün Açıklanacak Veriler

10:00 Türkiye Cari İşlemler Dengesi Şub. (B: -$2,20 mlr)
16:25 ABD Fed/Dudley konuşacak.
20:00 ABD Fed/Kaplan konuşacak.
22:00 ABD Obama-Yellen Zirvesi.

Yukarı