BIST Piyasa Beklentisi

21.03.2016

Piyasa Beklentisi

Haftanın ilk günlerinde zayıf bir seyir izleyen BİST100 endeksi Perşembe günü güçlenen alımlar ile uzun vadeli yükseliş trendini hacim artışı ile kırdı. Cuma günüde alıcılı seyrini sürdüren endeks haftayı %4.49 oranında değer kazanımı ile 82.943 seviyesinden kapandı. Bankacılık endeksi haftayı %2.2 oranında yükseliş ile tamamlarken, sanayi endeksi ise daha iyi bir performans sergileyerek %6.02 oranında değer kazanımı ile kapandı. Dolar/TL'de ise Piyasalarda yaşanan pozitif havanın etkisi ile 2.84 seviyelerine kadar geri çekilme yaşanırken Cuma günü hafif toparlanarak 2.8665'de kapanış gerçekleşti.
Geride bıraktığımız haftanın son işlem gününde, oldukça zayıf bir gündem söz konusu idi. Yurtiçinde jeopolitik risklerin ve AB anlaşmasının takip edildiği günde, yurtdışında izlenen tek veri ABD'de açıklanan Michigan tüketici güven endeksi idi. Türkiye ile AB lidelerinin öğlen yemeğinde bir araya gelmesinin ardından mülteci krizi konusunda anlaşmaya vardı ve söz konusu anlaşma Pazar günü devreye girdi. Söz konusu anlaşma hakkında açıklamalarda bulunan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Kıbrıs'ın hassasiyetlerini de göz önünde bulundurarak, Hollanda'nın dönem başkanlığı surasında ek bir fasıl açılması konusunda uzlaşıldığını ve sığınmacı krizinde işbirliğini güçlendirme konularında anlaşmaya varıldığını bildirdi. Cumartesi günü Taksim'de yaşanan canlı bomba eylemi, jeopolitik riski artıracak bir diğer gündem maddesi olarak takip edildi.
Yeni haftada ise yurtiçinde en önemli gündem maddesi Perşembe günü gerçekleşecek olan TCMB'nin PPK toplantısında olacak. Tahminler faiz oranlarında değişiklik olmayacağı yönünde görülse de, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Cemil Ertem'in açıklamlaarı sonrası üst bantta bir indirim ihtimali, düşük de olsa masada yer alıyor. Cuma günü açıklanacak olan ABD'nin 4Ç15 GSYH ve PCE son tahmin verileri diğer önemli gündem maddesi. Cuma günü Paskalya bayramı nedeniyle Hristiyan dünyasındaki borsalar kapalı olacak. Gün özelinde ise yurtiçinde saat 10:00'daki Tüketici Güven Endeksi'ni ve 14:30'daki TCMB Beklenti Anketi sonuçlarını takip edeceğiz.yurtdışında ise Fed başkanlarının konuşmalarının yanı sıra saat 16:00'da ABD Şubat ayı 2. el konut satışları verisi izleniyor olacak.
Jeopolitik risklerin artması ve ABD'den gelen petrol verilerinin yarattığı fiyat baskısı, küresel piyasalarda kendini negatif fiyatlamalar şeklinde gösteriyor. Petrol fiyatlarının $40 seviyesine kadar gevşeyerek burada denge bulma çabası içerisinde olduğunu görüyoruz. Geride bıraktığımız haftayı alışların etkisinde geçiren Asya borsaları yeni haftanın ilk işlem gününde satış ağırlıklı fiyatlanıyor. ABD vadelilerinin de gevşeme gösterdiğini görmekteyiz. Kur cephesinde ise USD'nin gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı dolar endeksinin de etkisiyle değer kazandığını görmekteyiz. Haftasonu yaşanan olaylar sonrası jeopolitik riskler temelinde Türk Lirası'da USD karşısındaki değer kaybı eğilimine katılmış durumda. Ancak TL'nin diğer para birimlerine göre bir miktar daha pozitif ayrıştığını görmekteyiz. Bu durumu, açılıştaki baskı beklentisini sınırlayabilecek bir unsur olarak görmekteyiz.
Haftaya hafif satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste, 82.300'ü gün içi ilk destek olarak izleyeceğiz. Bu seviye üzerinde yükseliş trendi gücünü koruyacaktır. Desteğin altında ise gevşeme hız kazanarak 81.800 ve 81.000 alt desteklerine doğru geri çekilme görebiliriz. Olası yukarı hareketlerde ise 83.800 ilk direnç olarak izlenecek.

Bugün Açıklanacak Veriler

10:00 Türkiye Tüketici Güven Endeksi Mar. (Önck: 66,64)
10:45 ABD Fed/Lacker konuşacak.
11:00 Euro Bölgesi Cari İşlemler Dengesi Oca. (Bekl: €41.4 mlr)
11:30 Euro Bölgesi ECB/Constancio konuşacak.
14:30 ABD Chicago Fed Ulusal Akt. End. Şub. (Bekl: 0,25)
14:30 Türkiye TCMB Beklenti Anketi Mar.
16:00 ABD 2. El Konut Satışları Şub. (Bekl: 5,31 mn)
16:00 ABD 2. El Konut Satışları-Aylık Şub. (Bekl: -%2,9)
18:40 ABD Fed/Lockhart konuşacak.
Güney Afrika ve Japonya borsaları kapalı.

 

Yukarı