BIST Piyasa Beklentisi

27.01.2016

BIST-100, dün güne satıcılı başlangıç sonrası yeniden $30 seviyesi üzerine atan petrol fiyatlarından destek bularak yükselişini 3. güne taşıdı. Endeks dün %1,8 artışla günün zirvesine yakın 71.808 seviyesinden kapanış gerçekleştirirken, geçtiğimiz Perşembe günü görülen dipten bu yana %5.2 değer kazandı. Alışların hacimle beraber geldiği endekste, 4.1 mlr TL civarında işlem hacmi görüldü. Perşembe günü de güçlü hacimle beraber bir düşüş görülmüş ardından dönüş hareketi gerçekleşmişti.
Geride bıraktığımız günde yurtiçinde yoğun bir veri akışı ile karşı karşıyaydık. Özellikle yurtiçinde enflasyon raporu sunumu ile soru-cevap kısmı ve PPK toplantı tutanakları yakından izlendi. Başçı'nın açıklamalarında öne çıkan noktalar çift haneli enflasyon ile mücadelenin süreceği, Ocak ayında enflasyonun artabileceği, ‘tek faiz' uygulamasına geçişin henüz olmayacağı ve cari açığa ilişkin olumlu mesajlar oldu. PPK tutanaklarında, geniş faiz koridorunun kur oynaklıklarını düşürücü etki yaptığı ve ancak kalıcı bir küresel iyileşme sonucunda geniş koridora duyulan ihtiyacın azalacağı belirtilmiştir. ABD tarafından gelen veriler ise gelişmekte olan piyasaları bir miktar destekleyen tarafta yer aldı. S&P-CaseShiller konut fiyatları beklentilerin üzerinde artış gösterse de, piyasalarda konut sektörüne olan duyarlılığın azalmış olması piyasa etkisini sınırladı. Ancak Hizmet PMI verisinin ilk tahminlerde beklentileri aşamaması; tüketici güveninin Ocak ayında 981'e yükselmesine rağmen (Aralık: 96,5, Beklenti: 96,5) seans sonunda alışların iyiden iyiye güçlenmesine neden oldu.
Fed toplantısına odaklanan piyasaların bugünkü gündeminde 17:00'da açıklanacak olan ABD aralık ayı yeni konut fiyatları verisi dışında bir gündem maddesi yok. Dün başlayan Fed toplantısına ilişkin faiz kararı bugün saat 21:00'da açıklanacak. Bu toplantıdan herhangi bir değişiklik beklemeyen analist ve ekonomistler, ikinci faiz kararı için Mart ve Haziran'a yoğunlaşmış durumdalar. Bloomberg tahminlerine göre Mart'ta %25 olasılıkla faiz artırımına gitmesi beklenen Fed'in Haziran ve Temmuz toplantılarında bu ihtimal sırasıyla %44 ile %46.2 seviyelerine kadar çıkıyor. Özetle Mart ayında faiz artırılmaması durumunda piyasalar direkt olarak Haziran ve Temmuz'a ilişkin özellikle enflasyona ve öncü verilerine olan duyarlılığını artıracaktır.
Açılışa ilişkin öncü fiyatlamalar, sakin bir kur cephesi ve $31 üzerinde tutunmaya çalışan petrol fiyatları temelinde kapanışta gelen alışların ılımlı da olsa devam edeceğine işaret ediyor. USD/TL kuru düş kapanıştaki seviyelerinde 3,0070-3,0080 bandında yer alıyor. Kırılganlığı yüksek ülke para birimlerinin ise USD karşısında hafif de olsa değer kaybetme eğiliminde olduğu görülüyor. Lira'nın nisbeten gücünü koruma çabası, açılışa ilişkin iyimserliği desteklemektedir. Küresel borsalar tarafında ise Çin'de sanayi kesiminin kârlarının düşüşünü 7. aya taşıması sonrası satış baskısının devam ettiği ancak diğer borsaların ve MSCI Asya-Pasifik endeksinin güçlendiği görülüyor. Apple'ın 10 yıl sonra ilk kez satış tahminini düşürmesi de ABD vadelilerine negatif yansımış durumda ve dünkü kapanışımızdaki seviyelerinin hafif altında seyrediyor. Avrupa piyasalarının açılışındaki hafif düşüş beklentisi de borsa dışı faktörlerin yarattığı iyimserliği sınırlayan bir diğer done olarak karşımıza çıkıyor.
Hafif alıcılı bir açılış beklediğimiz endekste, kısa vadeli göstergelerin aşırı alım seviyelerine çıkmış olması, gün içi kâr satışları ihtimalini artırıyor. Bu nedenle 72.100-72.300 bandındaki ilk dirençlerden gelebilecek kâr satışlarına dikkat edilmeli. 71.100 ise ilk destek seviyeleri olarak takip edilecek.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 Euro Bölgesi ECB/Coeure konuşacak.
17:00 ABD Yeni Konut Satışları Ara. (Bekl: 500 bin)
17:00 ABD Yeni Konut Satışları-Aylık (%) Ara. (Bekl: %2.0)
21:00 ABD Fed Faiz Kararı - Üst Sınır (Bekl: %0,25-Sabit)
21:00 ABD Fed Faiz Kararı - Alt Sınır (Bekl: %0,50-Sabit)

 

Yukarı