BIST Piyasa Beklentisi

21.01.2016

Petrol endişeleri ve Asya para birimlerindeki fiyatlamalar temelinde, BIST-100 endeksinin açılışı negatif olmuş gün içinde de satış baskısı derinleşerek devam etmiştir. Geçtiğimiz hafta kadar olmasa da hacmin normal sayılabilecek bir seviyede olduğu BIST-100 endeksi dün günü %2.07 değer kaybı ile 69.603 seviyesinde kapandı. Söz konusu kapanışla beraber 14 Aralık'tan bu yana ilk defa 70.000 eşiğinin altında bir kapanış görüldü.
Dün yakından takip ettiğimiz ABD enflasyonu, piyasalar açısından sürpriz yapmadı. Aylık bazda %0.1 düşen enflasyon, yıllık bazda %0.7 ile beklentilerin hafif altında yükseldi. Konut cephesinde kümültaif bazda beklentinin üzerinde açıklanan verilere rağmen aylık bazda daralmalar görüldü. Özetle ABD verileri piyasayı destekleyecek etki yapmadı.
Piyasaların tüm odağı bugün ECB'nin yapacağı toplantı ve sonrasında Mario Draghi'nin gerçekleştireceği basın toplantısında olacak. ECB'nin 14:45'te açıklayacağı kararlarda faiz oranlarında bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. 15:30'da Draghi'nin gerçekleştireceği basın toplantısında ise vurgunun petrol fiyatlarındaki değişimin büyüme veya enflasyon tarafına yapacağı etkiye ilişkin mesajları takip edilecek. Saat 10:00'da Türkiye'nin, 17:00'da ise Euro Bölgesi'nin tüketici güven endeksi verileri takip edilecek diğer veriler olarak karşımıza çıkıyor.
Yeni güne dair ilk fiyatlamalar, Asya borsaları dışında pozitif görünüyor. Petrol fiyatlarının $28 seviyesinde stabilize olmaya ve altın(ons) fiyatlarının $1.100 seviyesi üzerinde tutunmaya çalıştığı günde, TL nispeten pozitif ayrışan para birimleri arasında yer almaktadır. Asya piyasalarında Çin'in sağladığı rekor yuan likiditesinin negatif fiyatlandığını görmekteyiz. ABD vadelilerinin %1'ler civarında değer kazandığı günde Avrupa borsalarındaki alıcılı açılış beklentisi, gelişmekte olan piyasalar açısından pozitif beklentileri güçlü tutan diğer önemli gelişmelerdir.
Sert düşüş sonrası hafif tepki alımlarıyla açılmasını beklediğimiz endekste 70.100'ü gün içi ilk direnç olarak izleyeceğiz. Tepkilerin güç kazanabilmesi için 70.100 geçilmeli. 70.100'ün üzerinde 70.600 izlenebilir. Açılış sonrası tekrar etkili olabilecek satışlarda 69.200 ilk destek konumunda olacaktır.

Yukarı