BIST Piyasa Beklentisi

30.12.2015

Piyasa Beklentisi
Hafta başından bu yana zayıf değer kazanımları gösteren endeks, dün kapanış itibarıyla geri çekilme göstererek 4 günün sonunda ilk defa düşüşle kapandı. Günü %0.45 düşüşle 73.913 seviyesinden kapatan BIST-100 böylece son 3 işlem gününde kazandığının yaklaşık iki katını bir günde geri vermiş oldu. Öte yandan Noel sonrası zayıf hacmin sürdüğü endekste, günlük 2.6 mlr TL büyüklüğünde işlem oldu.

Yeni haftada zayıf bir gündemi takip ettiğimiz piyasalarda, dün de yurtiçinde PPK tutanakları, yurtdışında ise ABD konut fiyatları ve tüketici güveni takip edildi. PPK tutanaklarında çekirdek enflasyonun yüksek seyrini koruyacağı açıklanırken, son çeyrekte iç talebin büyümeye ılımlı katkı vereceği bekleniyor. Ayrıca özette küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlamasıyla birlikte, oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde geniş faiz koridoru aracına duyulan ihtiyacın azalabileceğinin değerlendirildiği bildirildi. Ayrıca toplantı notlarında önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasında sadeleşme adımlarına başlayabileceği açıklanmıştır. ABD'den gelen verilerde ise konut fiyatları aylık bazda beklentileri aşarken, yıllık bazda beklentilerin altında %5.5 artış gösterdi. Tüketici güveni ise beklentileri 2.7 puan aşarak 96.5 oldu. Ancak verilerin piyasa etkisi oldukça sınırlı kaldı.

Bugünün gündeminde ise ABD'den saat 17:00'da açıklanacak bekleyen konut satışları verisi izlenecek. Öte yandan başkanlık sistemi ve yeni anayasa konularında AK Parti'nin muhalefet ile görüşmeleri bugün başlıyor. Saat 13:00'da Davutoğlu-Kılıçdaroğlu zirvesi gerçekleşecek. Bu toplantıdan çıkacak mesajlar, siyasi atmosferin fiyatlama etkileri açısından oldukça önemlidir. Başbakan Ahmet Davutoğlu, 4 Ocak'ta MHP ile görüşecek. HDP ile yapılacak görüşme ise geçtiğimiz günlerde iptal edilmişti. Bu gelişmelerin yanı sıra Güneydoğu'da sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmaya başlanmasına ilişkin haber akışları ve siyasi cephede yaşanan gelişmeler, risk primi üzerinde yakından takip edilecek.

İlk fiyatlamalar, gelişmekte olan ülke para birimlerinin negatif ayrıştığını ve dünya borsalarında yıl sonundaki olumlu havanın devam ettiğine işaret ediyor. USD karşısında değer kazanan kırılgan ülke paralarındaki bu seyre Türk Lirası, zayıf da olsa ayak uydurmuş durumdadır. Petrol ile altın fiyatları arasındaki korelasyonun bir miktar azaldığı günde petrol fiyatlarının $37 seviyesinde hareket ettiğini, altın fiyatlarının ise hafif yükseldiğini görmekteyiz. ABD'de işlem gören Türkiye ETF'leri ise %0.6 civarıda geri çekilme göstermiş durumdadır.

Dünya borsalarında ise ABD 10 yıllıklarının hafif yükseldiği günde endeks vadelileri pozitif seyrediyor. Öte yandan asya borsalarında Hindistan ve Çin'deki yatay hareketler dışında genel olarak pozitif bir hava hakim. Küresel borsalardaki söz konusu karışık ve zayıf seyir temelinde Avrupa borsalarının da yeni güne yatay başlaması bekleniyor.

Teknik olarak, yatay başlangıç beklemekle beraber, düşüş trend direncinin aşılamaması sonrasında kısa vadeli göstergelerin güç kaybının belirginleştiğini görüyoruz. Düşük hacimle yaşanan tepki denemeleri zayıf kalırken, gevşeme 73.800 desteği altında hız kazanabilir. 75.000-75.300 bandını ise gün içi direnç olarak izlicez.

Bugün Açıklanacak Veriler
17:00 ABD Bekleyen Konut Satışları-Aylık Kas. (Bekl: %0.6)
17:00 ABD Bekleyen Konut Satışları-Yıllık Kas. (Bekl: %3.6)

Yukarı