BIST Piyasa Beklentisi

29.12.2015

Piyasa Beklentisi

Yeni haftaya alıcılı bir başlangıç yapan BIST-100 endeksi, bir ara 74.953'e kadar yükselse de bu noktadan gelen satış baskısıyla beraber kazancını geri verdi ve günü %0.07 gibi yatay bir değişimle 74.243 seviyesinden tamamladı. Noel sonrası zayıf hacmin devam ettiği endekste 2.61 mlr TL'lik işlem gerçekleşti. Dün bankacılık endeksinin %0.39 değer kazanmasına rağmen, sanayi hisselerindeki %0,17'lik kayıp endeksi negatif etkiledi. Kademelerdeki zayıflıkla beraber saat 15:00'da yabancı fonların işlemlere başlamasıyla düşüşlerin hız kazandığını görüyoruz.

Veri açısından gündemin zayıf olduğu haftanın ilk gününde önemli bir veri akışı bulunmuyordu. Jeopolitik gündemin de bir miktar hafiflediği piyasalarda ağırlıklı olarak yıl sonu fiyatlamalarının etkili olduğunu görmekteyiz. Dün açıklanan verilerden yurtiçinde Reel kesim güveni geri çekilme gösterirken kapasite kullanım oranı yataya yakın çok hafif bir yükselişle %75.4 seviyesinde gerçekleşmiştir. ABD'de açıklanan Dallas Fed imalat aktivite endeksi ise -20.1 ile beklentilerin oldukça altına geldi. Ancak verilerin piyasa etkisinin sınırlı kaldığını gördük.

Yeni günde saat 16:00'daki S&P ve CaseShiller'ın beraber hazırladığı ABD Ekim ayı konut fiyat endeksi açıklanacak. Saat 17:00'daki ABD Aralık ayı tüketici güven endeksi verisi ise bugün takip edilecek en önemli veri olarak karşımıza çıkıyor. Verinin, beklenti olan 93,8'i aşması halinde, tüketicilerin ekonomiye olan güveninin arttığı ve enflasyonist beklentilerin güçlendiği algısıyla beraber, ikinci faiz artırımının zamanlamasına ilişkin tahminleri de öne çekeceğinden, gelişmekte olan piyasalarca OLUMSUZ algılanabilir.

Yeni günün kur ve küresel piyasalar tarafından ilk sinyalleri karışık geliyor. USD'nin genel olarak eğer kaybetme eğilimine karşın dolar endeksinin yatay seyri ve TL'nin güç kazanamıyor olması; bugün bir miktar negatif ayrışmaya işaret edebilir. Asya borsalarının pozitif olduğu günde, ABD vadelileri de pozitif tarafta yer alıyor. Asya seansında toparlanma gösteren petrol fiyatlarından destek bulan küresel borsaların performansının, Avrupa piyaslarının açılışına pozitif yansıması bekleniyor. ABD'de işlem gören Türkiye ETF'leri ise %0.88'lik bir değer kazancı sağlamış durumdadır.

Teknik olarak, hafif alıcılı açılış beklentisi ışığında 75.000'i ilk direnç olarak izliyor olacağız. 75.300-76.200'ün üst direnç konumunda olacağı endekste, 73.800 ise ilk destek olarak izlenecek.

Bugün Açıklanacak Veriler

16:00 ABD S&P/CS Konut Fiy. End. - Aylık Eki. (Bekl: %0.6)
16:00 ABD S&P/CS Konut Fiy. End. - Yıllık Eki. (Bekl: %5.6)
17:00 ABD Tüketici Güven Endeksi Ara. (Bekl: 93,8)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Suudi Arabistan ziyareti

 

Yukarı