BIST Piyasa Beklentisi

10.11.2015

Piyasa Beklentisi
İşlemlerin 800 puanlık dar bir bantta dalgalanarak gerçekleştiği günde BIST-100 endeksi %0.15'lik sınırlı bir değer kazancı ile 82.050 puandan kapanış gerçekleştirdi. Hacim tarafının bir miktar zayıflayarak başladığı yeni haftanın ilk işlem günü 3.78 milyar TL'lik hacim gerçekleşti.

Haftanın ilk işlem gününün en önemli gündemi Türkiye'nin sanayi üretimi verileri idi. Ağustos ayında yıllık bazda sürpriz bir şekilde %7.2 ile sert büyüme gösteren sanayi cephesi, Eylül ayında aylık olarak herhangi bir değişim göstermedi. Yıllık baznda ise %2.3 büyüyeceği tahminlerini %2.8 ile beklentileri bir miktar aşmıştır. OECD ise dün yayınladığı ekonomik tahminlerinde; 2015 yılında dünya büyümesinin %3.3 olacağını öngörmektedir. OECD'nin Türkiye özelindeki tahminleri ise büyümenin %3.1 olacağını tahmin ediyor. Jeopolitik risklere dikkat çekilen raporda, "Yüksek dış fonlama ihtıyacı ve uluslararası piyasalardaki oynaklık tedbirli makroekonomik politikaları zorunlu kılıyor." İfadeleri kullanılarak TCMB'den ve ekonomi yönetiminden adım beklentilerini ortaya koyuyor. Çin'de ise açıklanan %1.3'lük yıllık enflasyon ve -%5.9 üretici fiyatları deflasyonu, politika yapıcıların deflasyon baskısına ilişkin genişlemeci adımlarını sürdürebileceğine işaret etmektedir.

Bugün özelinde önemli bir veri akışının olmadığı piyasalarda ağırlıklı olarak yarın açıklanacak olan Eylül ayı cari işlemler dengesine ilişkin fiyatlamaların etkisinde ve gün içi haber akışlarına duyarlı bir gün olacağını düşünüyoruz. Hafta içinde önemli bir ABD verisinin olmaması veri bazlı oynaklığın sınırlı kalacağına işaret etmektedir.Yarın ve Perşembe günü gerek ECB gerek Fed cephesinden gelecek olan açıklamalar ise dikkatle izlenecektir.

Küresel piyasalarda, Dolar'In genel anlamda değer kaybetme eğiliminde olduğu ve bu noktada USTRY'nin 2.92'nin altında hareketleri, gerek kırılgan 5'li ülkelerinden gerek gelişmekte olan piyasalardan pozitif ayrıştığımıza işaret etmektedir. Bu duruma Dolar endeksi (DXY) ve Euro/Dolar paritesindeki yatay hareketleri de eklediğimizde, yeni günde diğer piyasalara görece pozitif seyir izleyeceğimizi söyleyebiliriz. Asya'daki satış baskısı her ne kadar endişe yaratsa da Avrupa borsalarının açılışındaki yükseliş beklentileri ve ABD vadelilerinin hafif alıcılı seyri Asya endişelerini güçlü tutuyor.

Teknik anlamda 81.800'ün üzerinde tutunmaya çalışan BIST-100 endeksinin günlük grafiklerinde de saatlik grafiklerinde olduğu gibi Golden-Cross oluşumuna ilişkin sinyaller iyiden iyiye belirginleşmiştir. 81.800'ün üzerindeki hareketlerin devamında 82.500-82.800 bandında oluşan dirençleri takip etmeye devam ediyoruz. 81.000 seviyesi ise önemli destek konumunu koruyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
09:45 Fransa Sanayi Üretimi Aylık Eyl. (Bekl: -%0.4)
13:00 ABD NFIB İş Dünyası İyimserlik End. Eki. (Bekl: 96.5)
15:30 ABD İthalat Fiyat End.-Aylık Eki. (Bekl: -%0.1)
17:00 ABD Toptan Stoklar-Aylık Eyl. (Bekl: %0.1)

Yukarı