BIST Piyasa Beklentisi

27.10.2015

Piyasa Beklentisi
Yeni haftaya yatay başlayan endeks, günün geri kalanını satış baskısının etkisinde geçirdi. Gerek teknik gerek temel anlamda negatif olguların daha öne çıktığı BIST-100 günü %1.08'lik düşüşle 79.262 seviyesinden tamamlarken hacim son 17 günün en düşük seviyesi olan 3.23 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Risk iştahının düştüğü günde bankacılık endeksi %1.96'lık düşüş ile satışlara öncülük etti. Para çıkışının ağırlıklı olarak yabancılar tarafından olduğunu izledik.

Dün İpek Koza Grubu'na kayyum atanması haberi sonrası satışların hızlandığını gördüğümüz endekste, siyasi risk priminin seçimlere yaklaştıkça fiyatlara iyiden iyiye yansıdığını görüyoruz. Öte yandan Ak Parti cephesindeki bazı siyasilerin koalisyon ihtimaline ilişkin yaptığı olumsuz açıklamalar da siyasi risklere ağırlık kazandıran diğer önemli noktalar olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Koza-İpek haberinin ardından, uzun süredir destek işlevi gören 50-saatlik (üssel) H.O'nın kırılarak altında kapanış görülmüş olması teknik anlamda da kısa vadeli risklerin ön plana çıktığını gösteriyor. Ancak 200-günlük (üssel) H.O'nın dünkü sert satışa rağmen kırılamaması, orta vadeli bakışın daha ılımlı tarafta yer aldığına işaret ediyor.

Diğer faktörler içerisinde kur cephesi ve yurtdışı piyasalar an itibarıyla, hafif satıcılı bir açılışa işaret ediyor. Her ne kadar dün seans sonuna doğru vadeli piyasalarda sert satış görülmesi, sabah bir miktar tepki ile açılış görülebileceği ihtimalini doğursa da, gerek kur; gerek emtia gerekse ABD'de işlem gören Türkiye ETF'lerinin zayıf performansı; yeni günde yukarı yönlü açılış ihtimalini bir hayli sınırlandırmaktadır. Dolar'ın kırılgan 5'li özelindeki değer kazanma eğilimine Türk Lirası'da uyum sağlamış durumda. Öte yandan kıymetli madenlerin tamamında ve petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü seyir gelişmekte olan piyasalara para girişini sınırlayıcı bir etken olacaktır. MSCI Türkiye endeksinin %1'lere varan düşüşü de bugün hafif satıcılı açılış beklentisini bir miktar daha güçlendirmektedir.

Yurtiçi veriler dışında önemli bir gündem maddesinin olmadığı Pazartesi gününün ardından, veri yoğun bir güne başlıyoruz. Dün reel kesim güven endeksi 100.5'e yükselirken, kapasite kullanım oranı hafif azalarak %75.5'e geriledi.ABD'de beklentilerin oldukça altında kalarak 10 ayın en düşüğü olan 468 bin adetlik yeni konut satışlarında, bir önceki verinin yukarı revizyonu, son açıklanan veride de güçlü revizyon gelebileceği beklentisini doğurdu ve gelişmekte olan piyasalarda fiyatlamalar aşağı yönlü gerçekleşti.

Verilerin öğleden sonraya yoğunlaştığı yeni günde, 12:30'daki İngiltere 3Ç15 öncü büyümesi Avrupa tarafında takip edilecek. Saat 15:30'da Eylül ayı dayanıklı tüketim malları siparişleri (Manşet bekl: -%1.5), 16:00'da Eylül ayı S&P-CaseShiller Konut fiyatları endeksi (Aylık bekl: %0.1), 16:45'te Ekim ayı öncü Hizmet PMI verisi (Bekl: 55.5) ve 17:00'da Ekim ayı Tüketici güven endeksi (Bekl: 103) gibi önemli veriler açıklanıyor olacak. Ayrıca bu gece başlayacak Fed toplantısı öncesi ekonominin orta-vadeli bakış açısına ışık tutacak olan bu verilerin piyasa etkisinin bir miktar daha güçlü olacağını düşünmekteyiz. Yarın açıklanacak Fed toplantısından herhangi bir değişiklik beklenmese de açıklanacak veriler, gelecek yıl içerisindeki ihtimaller üzerinden fiyatlamalarda volatiliteye neden olabilir.

Küresel piyasalar ise negatif bir görünüm sergiliyor. Asya piyasalarının tamamen satıcılı olduğu günde ABD vadelilerinin de hafif düşüş eğilimi, olumsuz havayı bir miktar daha destekliyor. DAX vadelilerinin ise hafif satıcılı seyri ile birlikte yurtdışı eğilimin negatif olması ve yatırımcıların Fed öncesi temkinli kalmak istemeleri, analistlerin Avrupa piyasalarının açılışında geri çekilmeler görüleceğine işaret ediyor.

Teknik anlamda gerek saatlik gerekse günlük grafiklerde hareketli ortalamaların iyiden iyiye ön plana çıktığını görmekteyiz. 50-saatlik (üssel) H.O olan 79.800'ün altında kapanış gerçekleşmesine rağmen 200-saatlik (üssel) H.O olan 79.300-79.250 bandında tutunma çabası kısa vadedeki realizasyonların uzun vadeli bir düşüş trendine dönüşme ihtimalini zayıflatmaktadır. Haber akışları ve beklentilere bağlı fiyatlamalarla beraber 200-günlük ortalamaların kırılması ve altında kapanışlar görülmesi ise orta-vadeli teknik görünümü bozabilir. Bu noktada 79.300 önemli bir seviye olarak karşımıza çıkıyor. 79.300'ün altında mevcut pozisyonları azaltarak 78.800-77.900 seviyeleri sırasıyla taban oluşumu için izlenecek. Olası yukarı hareketlerde ise 79.900-80.600 ilk dirençler olarak takip edilecek.

Bugün Açıklanacak Veriler
12:30 İngiltere GSYH Büyüme - 3Ç15 Öncü (Yıllık) (B: %2.4)
15:30 ABD Day. Tük. Mal. Sip. Eyl. (Bekl:-%1.5)
15:30 ABD Day. Tük. Mal. Sip. (Ulş. Hariç) Eyl. (Bekl:%0.0)
16:00 ABD S&P-CS Konut Fiy. End.-Yıllık Ağu. (Bekl: %5.1)
16:45 ABD Hizmet PMI Eki.-Öncü (Bekl: 55.5)
17:00 ABD Tüketici Güven Endeksi Eki. (Bekl: 103.0)
ABD Pfizer, Apple, Merck&Co. ve Ford finansalları (3Ç15)
TR BIZIM 3Ç15 finansalları

Yukarı