BIST Piyasa Beklentisi

15.10.2015

Sınırlı pozitif açılış sonrası ABD'den gelen veriler ve Bej Kitap raporunun yarattığı iyimserlikle birlikte pozitif bir gün geçiren endeks günü %1.3'lük artışla 79.380 seviyesinden günü tamamladı. Hacim hafta genelindeki trendine uygun bir seviyede 3.81 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks 200-günlük (üssel) HO'sını yeniden denedi ve çok sınırlı da olsa üzerinde günü tamamladı.

Sabah saatleri itibarıyla gerek ABD verilerinin gerek Bej Kitap Raporu'nun küresel bazda yarattığı iyimserliği, ALICILI bir açılış şeklinde görme ihtimalimiz yükselmiştir. Korelasyonumuzun yüksek olduğu para birimlerinin (Real ve Rand gibi) Dolar karşısındaki güçlü değer kazanımlarının yanı sıra, ABD'de işlem gören Türkiye ETF'lerinin %3'ün üzerinde değer kazancı ve Dolar/TL'nin diğer küresel para birimleriyle beraber 2.90'a doğru aşağı yönlü hareketi, yeni güne POZİTİF bakmamıza neden olmaktadır. Öte yandan emtia fiyatlarındaki yükseliş (Ons altın 200-günlük hareketli ortalamasını aşarak son 4 ayın zirvesine ulaştı), Euro/Dolar paritesinin 1.14 üzerinde güç kazanması ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %2'nin altına gerilemesi; tüm gelişmekte olan piyasalarla birlikte güçlenme eğilimi gösterebileceğimize işaret etmektedir.

Bej Kitap raporunda ise ABD genelinde ılımlı bir büyümeye ve güçlü USD'nin turizm ile enerji sektörüne yaptığı baskıya vurgu yapıldı. Bu durum ABD piyasalarında alımların bir miktar sınırlanmasına neden olsa da küresel bazda iyileşme eğilimine ABD endeks vadelileri de katılmış görünüyor. Öte yandan dün gelen ABD verileri piyasa dostu taraftaydı. ÜFE'nin yıllık bazda artış beklentisine rağmen %0.5 ile sürpriz daralma göstermesi, enflasyonist beklentileri daha da zayıflatmış, çekirdek perakende satışların tahminlerden fazla gerilemesi ise tüketici tarafının halen zayıf olduğu sinyallerini vermişti. Yurtiçinde açıklanan cari işlemler dengesi ise beklentiler paralelinde tiny_mce_marker.16 mlr seviyesi ile aylık açıkta görülen zayıflama, piyasaları pozitif etkileyen diğer bir done olmuştu.

Bugün ajanda yine ABD odaklı olacak. Saat 15:30'da haftalık işsizlik maaşı başvuruları ile başlayacak olan ABD veri ajandasında en önemli veri aynı saatte açıklanacak olan TÜFE verisi olacak. Fed başkanlarının dikkatle takip ettiği ve faiz artırımı sürecinde kilit rol oynayan verinin yıllık olarak -%0.1 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Enflasyonun negatif tarafta açıklanması, yıl sonu faiz artırımı beklentilerini iyiden iyiye zedeleyeceğinden, açılıştaki pozitif başlangıcın gün içinde iyice güç kazandığını görebiliriz. Öte yandan açıklanan veriler sonrasında 17:30'da Bullard ve Dudley'in, 23:30'da Mester'in yaptığı konuşmalardan alınacak mesajlar, süreç noktasında konsensus oluşması açısından yakından takip edilecektir. Yurtiçinde ise saat 10:00'da açıklanacak olan İşsizlik Oranı ve Bütçe dengesi verileri fiyatlama etkisinin sınırlı olacağı ancak ekonomik görünüm açısından izlenecek olan diğer veriler olacak.

Küresel tarafta Asya fiyatlamaları, güne bakışın olumlu olacağına işaret etmektedir. Tüm Asya piyasalarının artıda olduğu günde negatif kapanan ABD endeksleri sonrası vadeli kontratların pozitif fiyatlandığını görüyoruz. Avrupa'daki realizasyonlar sonrasında ise küresel iyimserliğe ve güçlü Euro'ya paralel bir şekilde alıcılı açılışlar bekleniyor.

Teknik olarak, hacimli geçen 5 gün boyunca endeksin 200-günlük (üssel) H.O olan 79.350'yi aşmakta zorlanması bir miktar endişe yaratsa da, olumlu açılış beklentimizle beraber gün içinde söz konusu seviyenin üzerinde fiyatlamalar göreceğimize işaret etmektedir. Ancak yükselişin devamı için söz konusu ortalamanın üzerinde kapanışların devam ettiğini görmek gerekiyor. Pozitif açılış beklediğimiz endekste, 79.900-80.200 bandı ilk direnç olarak karşımıza çıkarken, %50 Fibonacci seviyesi olan 80.800'ün aşılması durumunda 81.700 kısa vadeli üst direnç olarak izlenecektir. 78.700 ise olası geri çekilmelerde ilk destek seviyesi olarak takip edilebilir.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 Türkiye İşsizlik Oranı Tem. (Bekl: %9.8)
10:00 Türkiye Bütçe Dengesi Eyl. (Önck: -5.24 mlr TL)
15:30 ABD Haf. İşs. Maaşı Başv. (Bekl: 270 Bin)
15:30 ABD NY Fed İmalat Endeksi Eki. (Bekl: 8)
15:30 ABD TÜFE-Aylık Eyl. (Bekl: -%0.2)
15:30 ABD TÜFE-Yıllık Eyl. (Bekl: -%0.1)
15:30 ABD Çekirdek TÜFE-Aylık Eyl. (Bekl: -%0.2)
15:30 ABD Çekirdek TÜFE-Yıllık Eyl. (Bekl: -%0.1)
17:00 ABD Philadelphia Fed İml. End. Eki. (Bekl: -2)
17:30 ABD Fed/Bullard konuşacak.
17:30 ABD Fed/Dudley konuşacak.
23:30 ABD Fed/Mester konuşacak.
AB Başkanları Toplantısı-Brüksel
Yunanistan 12 Temmuz anlaşmasını oylayacak.
ABD Citigroup ve Goldman Sachs 3Ç bilançoları

Yukarı