BIST Piyasa Beklentisi

07.10.2015

Piyasa Beklentisi

Dün yatay hafif alıcılı bir açılışın ardından Dolar/TL'deki hareketlere bağlı olarak yüksek volatilitenin görüldüğü bir gün oldu. 76.625-77.606 bandında dalgalanan endeks gün sonuna doğru ABD dış ticaret verisinin yarattığı iyimserlikle , Türk uçaklarının taciz edilmesi nedeniyle oluşan geri çekilme sonrası tutundu. BIST-100 günü %0.46'lık bir artışla 77.259 seviyesinde kapandı. Günlük işlem hacmi ortalamanın üzerindeki seyrini 3.82 milyar TL seviyesinde sürdürdü. Alımlar ağırlıklı olarak Sanayi hisseleri tarafında
oluştu. XUSIN endeksi dün %0.31 değer kazandı.

Sabah küresel bazda -Real ve Kolombiya Pesosu hariç- USD karşısında değer kazanma dalgasına TL'de katılmış durumda. TL, Asya kotasyonlarında 2.96'nın altına kadar gevşeyerek, gelişmekte olan para birimleri içinde USD karşısında en fazla değer kazananlar arasında yer alıyor. Asya paralarında ise USD karşısındaki değer kazanımı daha güçlenmiş durumda. Endonezya Rupisi'nde iki günlük kazanç %4'ler seviyesine ulaşırken Malezya Ringgiti de bugün %1.5 üzerinde değerlendi. Benzer ekonomik yapıya sahip ülkelerin para birimlerinde görülen değer kazanma eğilimi, Türkiye'yi de pozitif yönde etkilemeye devam edebilir. Ayrıca emtia tarafındaki güçlenmelerin, gelişmekte olan piyasalarca pozitif algılanabileceğini düşünüyoruz. Gerek brent, gerek ABD petrolündeki yükselişin güçlenmesi ise yurtiçinde petrol bazlı maliyet kalemi yüksek hisselerde bir miktar bozulmaya neden olabilir.

Dün veri akışının yoğun olmadığı günde ABD dış ticaret dengesini takip ettik. ABD dış ticareti Eylül ayında $48.3 mlr ile beklentilerden fazla AÇIK vermiştir. Bu veri ile beraber, TSK'nın yapmış olduğu Türk uçaklarının taciz edilmesi sonrası oluşan geri çekilme sınırlanmıştır. Öte yandan Fed başkanlarından faiz artırımına ilişkin mesajlar gelmeye devam ediyor. New York Fed Başkanı John Williams yaptığı açıklamada, şu aşamada "faiz artırımının piyasalarca sürpriz olarak algılanacağı ve beklenmiyorken faiz artırımı yapmanın riskli olacağı" açıklamalarında bulundu.

Bugün özelinde ise önemli bir veri akışı bulunmuyor. Haftanın geri kalanında da yurtdışında ağırlıklı olarak Merkez Bankalarının faiz kararları, toplantı notları ve Fed başkanlarının açıklamalarını takip ediyor olacağız.

Dış piyasalarda hafta başından bu yana oluşan iyimserlik bir nebze azalsa da devam etmekte. Asya piyasalarında değer kazanımları söz konusu. ABD tarafında karışık kapanışlar görülse de vadeli piyasalardaki toparlanma, yeni güne olumlu bakmamıza neden olmaktadır. Avrupa piyasalarında ise alıcılı kapanışların ardından yeni güne hafif geri çekilmelerle açılması bekleniyor.

Golden-Cross oluşumunun saatlik grafiklerde belirginleştiği ve bunun fiyatlama etkisini gördüğümüz BIST-100 endeksinde alıcılı başlangıç beklemekteyiz. Teknik seviyelerde 77.700 gün içi ilk direnç olarak izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde al-sat amaçlı pozisyonlar açılabilir. 76.700-76.200 bandını ise destek olarak takip ediyor olacağız.

Bugün Açıklanacak Veriler

09:45 Fransa Dış Ticaret Deng. Ağu. (Bekl: -?3.25 mlr)
10:00 İngiltere Halifax Konut Fiy.-Aylık Eyl. (Bekl: %0.1)
11:30 İngiltere Sanayi Üretimi-Aylık Ağu. (Bekl: %0.3)
11:30 İngiltere İml. Sanayi Üretimi-Aylık Ağu. (Bekl: %0.3)
21:00 ABD Fed/Williams konuşacak.
22:00 ABD IMF/Lagarde ve WB/Kim konuşacak.
22:00 ABD Tüketici Kredileri Değişimi Ağu. (B: $19.5 mlr)
Yunanistan Parlamento yeni hükümet oylaması.

Yukarı