BIST Piyasa Beklentisi

22.09.2015

Dün güne hafif satıcılı bir başlangıç yapan BIST-100 endeksi, beklenildiği kadar sert aşağı yönlü açılış yapmadı. Cuma gün sonuna doğru gelen alımların yarattığı iyimserliğin ilk seans sonuna doğru etkisini hissettirdiği BIST-100'de alımlar ikinci seans sonuna doğru, USDTRY'nin 3.00'ın altına gevşemesi ile güç kazandı ve günü %1.01 değer kazancı ile 75.860 seviyesinden tamamladı. Böylece yeni haftanın başlangıcında, teknik iyimserliğin ağırlıklı etkisiyle yükselişini 5. güne taşıyan endeks, 200 saatlik üssel ortalaması üzerinde güç kazanmaya devam etti.

Bugün piyasaların kısa haftada odaklanacağı en önemli gündem maddesi olan TCMB faiz kararı açıklanacak. Fed'in herhangi bir hamle yapmaması ve seçimlerin yaklaşması nedeniyle politika faizinde ve faiz koridorunda herhangi bir değişikliğe gidilmesi beklenmiyor. Dolar/TL kotasyonları ve 10 yıllık tahvil faizlerinde görülen fiyatlamalar Fed sonrasında TCMB'nin faiz silahını çekmeyeceğine ilişkin sinyaller veriyor. Ancak yarın yapılacak olan Banka analistleri toplantısının özellikle soru-cevap kısmında zamanlamaya ve kurlara ilişkin atılacak adımlarla ilgili mesajlar alınmaya çalışılıyor olacak.

Temel dinamiklerin daha zayıf kaldığı günde ağırlıklı olarak teknik dinamikleri izliyor olacağız. Özellikle endeksin 200-saatlik (üssel) H.O'sını destek yaptıktan sonra hareketlerinin güç kazandığını görmekteyiz. Öte yandan saatlik grafiklerde "Golden Cross" oluşumu da teknik anlamda kısa vadeli bir diğer olumlu done olarak karşımıza çıkmaktadır. Öte yandan güne hafif alışlarla başlamasını beklediğimiz endeksin günlük ve seanslık grafiklerinde bazı göstergelerin aşırı alım bölgelerine ulaşmış olması gün içi realizasyon ihtimalini artırıyor. Yukarı hareketlerde 76.300 ve 76.800 seviyelerini ilk dirençler olarak takip edeceğiz. Olası realizasyonlarda ise 75.300 ilk destek konumunda olacaktır. Bu seviyenin üzerine kalındığı sürece geri çekilmeler düzeltme olarak görülebilir.

Dün Lockhart'ın "2015 yılı içerisinde faiz artışı beklediği" yönündeki açıklamaları ile şahin görüşlere bir yenisini eklemesi, Dolar'ın küresel bazda değer kazanmasına neden olsa da TL tarafında daha sınırlı hareketler görmekteyiz. Ancak kur ve emtia tarafında görülen sakin seyir, bugün zayıf fiyatlamaların etkili olabileceğine işaret ediyor.

Küresel piyasalar Cuma günkü negatif fiyatlamaların tepki alımlarıyla karşılaştı. ABD piyasalarında alıcılı kapanışlar sonrası endeks vadelilerinin aşağı yönlü seyri bir miktar olumsuz görünse de, geri çekilmelerin sınırlı olması olası negatifliği sınırlandırıyor. Asya'da karışık fiyatlamalar söz konusu. Alıcılı kapanan Avrupa borsalarının ise güne ABD iyimserliği temelinde hafif değer kazanımları ile başlayacağı öngörülüyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
11:30 İngiltere Kamu Kes. Net Borcu Ağu. (B: £8.8 Mlr)
14:00 Türkiye TCMB Faiz Kararı (Bekl: %7.5)
14:00 Türkiye TCMB Faiz Üst Bandı (Bekl: %10.75)
14:00 Türkiye TCMB Faiz Alt Bandı (Bekl: %7.25)
16:00 ABD Konut Fiyat Endeksi-Aylık Tem. (Bekl: 0,4)
17:00 Euro Bölgesi Tük. Güv. End.-Aylık Eyl. (B: -7)
17:00 ABD Richmond Fed İml. End. Eyl. (B: 2)

Yukarı