BIST Piyasa Beklentisi

14.09.2015

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününe alıcılı başlamasını beklediğimiz endekste açılış, öngörülen kadar güçlü olmadı ve sonrasında satışlar görüldü. Ardından 71.768-71.350 gibi dar bir bantta dalgalanan BIST-100, günün en düşük seviyesi olan 71.350 ile Cuma'yı tamamladı. Böylece günlük bazda %0.69 düşüş gösteren endeks, haftalık olarak %2.2 değer kaybetmiş oldu. Hacim tarafındaki zayıflık devam ederken, 10 günlük ortalama hacim 2.3 milyar TL'ye gerilemiş durumdadır. Ayrıca hacmin son 12 işlem gününde 3 mlr TL seviyesinin altında kaldığını görmekteyiz.

Hafta kapanışında 3.0590'a kadar yükseliş gösteren Dolar/TL'de tansiyonun bir miktar düştüğünü görmekteyiz. Özellikle dolar endeksindeki gevşeme ve parite tarafındaki iyileşme, hafif alıcılı açılışın etkili olabileceğine işaret ediyor.

Bu noktada 71.750 seviyesini ilk ara direnç olarak takip edeceğiz. Açılış sonrasında tepki hareketinin güç kazanabilmesi için bu seviye aşılmalı. Aksi halde satıcıların tekrar etkili olduğunu görebiliriz. Endekste 71.750 seviyesinin aşılması halinde ise 72.000 ve 72.900 seviyeleri sırası ile üst direnç konumunda olacaktır. 71.250'yi ise gün içi destek olarak verebiliriz. Cuma günü etkili olan satışlara rağmen üzerinde tutunduğumuz bu seviyenin altında gevşeme eğilimi hız kazanabilir. Bu nedenle gün içi açılmış pozisyonları 71.250 seviyesinin altında kapatmak yararlı olacaktır.

Cuma günü açıklanan verilerde ABD'de ÜFE verisinin piyasa etkisi sınırlı olurken, 85.7 ile beklentilerin altında kalan öncü Michigan Tüketici Güven endeksi verisi, piyasalardaki satış baskısını azaltmazken TL'de de bir miktar zayıflamaya neden olmuştu.

Bugün Euro Bölgesi'nin Temmuz ayı sanayi üretimi dışında herhangi bir takip edilecek bir veri bulunmuyor. Haftanın en önemli gündem maddesi ise Çarşamba günü toplanacak olan FOMC'nin Perşembe günü TSİ 21:00'da açıklayacağı politika faizi ve Yellen'in basın toplantısı olacak. Eylül ayı tartışmaları ışığında geçen yaz dönemi sonrasında, bu ay herhangi bir faiz artırımına gidilip gidilmeyeceği piyasalar açısından büyük önem taşıyor. Öte yandan faiz artışının yapılıp yapılmaması kadar, izlenecek yol da oldukça önem taşıyor. Bu noktada Fed'in piyasalara bir anda şok etkisi yaratacak bir faiz artırımına gitmeyeceğini düşünmekteyiz. Son Jackson Hole toplantısı sonrası Eylül ayı ihtimallerinin zayıfladığı görülmekteydi. Bu noktadan hareketle Fed'in herhangi bir faiz artırımına gitmemesi durumunda, Janet Yellen'İn TSİ 21:30'da yapacağı toplantıdan, zamanlamaya ve izlenecek seyire ilişkin mesajlar alınmaya çalışılacak.

Fed öncesi ABD gündeminde, yarın Sanayi Üretimi (Bekl: -%0.2) ve Çarşamba günkü TÜFE (Yıllık Bekl: %0.2) verisi takip edilecek. Beklentilerden yüksek bir sapma olmadığı sürece verilerin piyasa etkilerinin sınırlı kalacağını düşünüyoruz. Yurtiçinde ise Salı günü İşsizlik oranı ve Cuma günü TCMB Beklenti anketi sonuçları izlenecek. Cuma günü ise, Fitch'in kredi notu gözden geçirme raporu açıklanacak. Seçim öncesinde kredi notunda bir değişiklik olmayacağı görüşü piyasalarda hakim. Ayrıca yeniden sokağa çıkma yasaklarının başladığı Güneydoğu'daki terör olaylarının da halen masada olduğunu belirtmekte fayda var.

Yurtdışı tarafta fiyatlamalar hafta başlangıcında nispeten daha olumlu tarafta kalıyor. Çin ve Japonya'daki düşüşe rağmen Asya tarafında tepki alımları etkili oluyor. Hafif alışlarla kapanan ABD piyasalarında endeks vadelilerde hafta başlangıcında fiyatlamalar daha zayıf ve yataya yakın. Ancak bizim kapanışımızdaki seviyelere göre %1'lere yakın değer kazanımı, gelişmekte olan piyasalar açısından olumlu bir görünüm yaratıyor. ABD tarafındaki hareketler ve Euro/Dolar'da 1.13'ün üzerindeki hareketler temelinde Avrupa piyasalarının alıcılı açılması bekleniyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
11.00 İtalya TÜFE-Yıllık Ağu. (Bekl: %0.2)
11.00 İtalya TÜFE-Aylık Ağu. (Bekl: %0.2)
12.00 Euro Böl. Sanayi Üretimi Yıllık Tem. (Bekl: %0.6)
15.00 Hindistan TÜFE Yıllık Ağu. (Bekl:%3.6)

Yukarı