BIST Piyasa Beklentisi

31.08.2015

Cuma günü 74.000-75.150 bandında dalgalanan BIST-100 endeksi, haftanın son işlem gününü %0,23 gibi sınırlı bir düşüşle 74.641 sevyiesinden kapandı. Böylece endeks 3 günlük %4,8 oranındaki tepki hareketinin ardından kâr realizsayonları ile karşılaştı. Haftalık değer kaybı %1,1 olan endekste hacmin zayıflaması da dikkat çekti. Geçtiğimiz haftayı ortalama 3 milyar TL hacimle tamamlayan endekste Cuma günü işlem büyüklüğü 2,3 milyar TL ile ortalamanın altında kaldı.

Haftasonuna ilişkin önemli iki gündem maddesi TCMB'nin açıkladığı yol haritası ve Jackson Hole toplantısından çıkan mesajlar oldu. TCMB 18 Ağustos'ta vermiş olduğu yol haritasına ilişkin detaylarda zorunlu karşılık oranlarının yıl sonuna kadar 150 baz puan daha artırılarak TL'ye bir miktar destek olacağının sinyallerini verdi. Ayrıca rezervlerin artırılmasına ilişkin olarak çekirdek dışı 3 yıldan az vadeli yabancı para zorunlu karşılık oranlarında da artışa gitti. Ancak Jackson Hole'da yıl içi faiz artırımı ihtimalini güçlendiren mesajlar söz konusuydu. En temel anlamda ekonomi açısından endişelerin düşük olduğu ve enflasyondaki yükselişten umutlu olunduğuna ilişkin mesajlar, USD'nin gelişmekte olan para birimlerine karşı değer kazanmasına neden oldu. Dolar endeksi (DXY) ve parite tarafında USD aleyhine hareketler görülürken, USDTRY'nin 2,92 seviyesinin üzerinde işlem görmesi, yeni hafta başlangıcında endekste AŞAĞI YÖNLÜ hareketlerin görülebileceğine işaret etmektedir.

Cuma günü açıklanan verilerden Michigan Tüketici Güven endeksi 91,9 ile beklentilerin altında kalarak seans sonuna doğru olumlu bir hava yarattı ancak haftasonu Jackson Hole'dan gelen açıklamalar, iyimserliğin devamına set çekmiş görünüyor. Yeni haftanın ajandası, fiyatlamalar üzerinde etkili olacak güçlü bir veri akışına işaret ediyor. Haftaya saat 12:00'da Ağustos ayı Euro Bölgesi öncü TÜFE (Bekl: %0,1) ve yurtiçinde Temmuz ayı Dış Ticaret Dengesi (Bekl: -7 mlr $) verileri ile başlıyoruz. Haftanın geri kalanında ise ağırlıklı olarak ABD verileri izleniyor olacak. Salı günü Avrupa ve ABD'den gelecek Ağustos ayı İmalat PMI verileri; Çarşamba günü ABD'de ADP Özel Sektör İstihdamı, fabrika siparişleri ve Fed'in Bej Kitap raporu, Perşembe günü yurtiçi enflasyon verileri, Avrupa ve ABD'de Hizmet PMI verileri ile ECB'nin faiz kararı açıklanacak. Cuma günü ise ABD istihdam verileri haftanın en önemli verisi olarak karşımıza çıkıyor.

Dış piyasalarda satış ağırlıklı bir eğilim görmekteyiz. Asya piyasalarında Çin önderliğinde geri çekilmeler söz konusu. Yatay kapanan ABD piyasalarında vadeli kontratlar sabah saatleri itibarıyla %0,5 gibi bir geri çekilmeyle işlem görüyor. Geçitğimiz haftanın son işlem gününü alışlarla kapatan Avrupa borsalarında, ECB toplantısının olduğu yeni haftaya açılışın karışık olması bekleniyor.

Güne hafif satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 74.150-74.000 bandını gün içi ara destekler olarak takip edeceğiz. Açılış sonrasında etkili olacak geri çekilmelerde bu desteklerin üzerinde tutunma çabası ve gün içi tepki denemeleri görebiliriz. Ancak beklentimizin aksine satış baskısının etkisini sürdürmesi ile 74.000'nin altına inilmesi durumunda gevşeme eğilimi etkisini arttıracaktır. Olası geri çekilmelerde 73.700 ve 72.800 seviyeleri alt destekler olarak takip edilebilir. Endekste 74.900 ve 75.150 seviyelerini ise kısa gün içi dirençler olarak verebiliriz.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 Türkiye Dış Ticaret Dengesi Tem. (Bekl: -7 mlr $)
11:00 İtalya Perakende Satışlar-Yıllık Haz. (Önck: %0,3)
12:00 AB TÜFE-Yıllık (Öncü) (Bekl: %0,1)
12:00 AB Çekirdek TÜFE-Yıllık (Öncü) (Önck: %4,2)
12:00 İtalya TÜFE-Yıllık (Öncü) (Bekl: %0,2)
14:00 Türkiye BDDK Kâr-Zarar Durumu Tem.
16:45 ABD Chicago PMI Ağu. (Bekl: 54,5)
17:30 ABD Dallas Fed İmalat End. Ağu. (Önck: -4,6)

Yukarı