BIST Piyasa Beklentisi

14.08.2015

Dün siyasi taraftan yapılan açıklamalar sonrası koalisyon umutlarının azalması ve yerini erken seçim endişesine bırakması, dün piyasalardaki baskının en temel nedeni idi. Bir ara kayıpların %3,1'lere kadar ulaştığı BIST-100 endeksi seans sonunda gelen tepki alımlarıyla beraber kayıplarını bir kısım telafi etti. Endeks günü %1,39 düşüşle 77.085 seviyesinde tamamlarken, hacim son 9 işlem gününün en yüksek seviyesi olan 3,81 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Dün TL'nin ciddi anlamda değer kaybetttiği günün ardından, sabah saatlerinde 2,84 seviyesinin altında işlem gören USDTRY, açılışın sert satış baskısıyla olabileceğine işaret ediyor. Özellikle dolar endeksindeki (DXY) gevşeme ve Euro/Dolar paritesinde yukarı yönlü harekete nazaran negatif ayrışan TL, piyasada endişe unsuru olacaktır. WTI ve NYMEX petrolün hızla $40 seviyelerine kadar gerilemesi ve Altın fiyatlarında yeniden $1.110-$1.1120 bandında işlem görüyor. Bu durumu gelişmekte olan piyasalar (EM) açısından bir risk unsuru olarak görmeyi sürdürüyoruz.

Siyasi cepheden gelen açıklamaların etkisiyle volatilitenin arttığı endekste görüşme bittikten sonra, liderlerin açıklama yapmalarından önce "görüşmenin olumsuz geçtiği" haber akışıyla beraber satış baskısı hız kazanmıştı. Akşam liderlerin yaptığı açıklamalar sırasında 75.800 seviyelerine kadar gevşeyen endeks, seans sonunda MHP'nin görüşmeler konusunda esneyebileceğine ilişkin beklentilerin de etkisiyle tepki alımlarıyla karşılaştı.

ABD'den gelen veriler ise genel anlamda beklentilere paralel idi. Ancak bir önceki ayın perakende satışlar verisinin negatif'ten pozitife revizyonu piyasada moralleri bir miktar bozdu. Aylık bazda manşet veri tahminler dahilinde %0,6, çekirdek veri de %0,4 ile beklentilere paralel açıklandı. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları 274 bin kişi ile 270 bin kişilik öngörüye yakın geldi. Haziran ayı perakende satışlar verisi ise -%0,1'den %0,4'e revize edilince; Fed temelinde Eylül ayı ihtimalinin güçlenmesi üzerinden fiyatlamalar aşağı yönlü bir miktar hız kazandı.

Bugün takvime, 12:00'da Euro Bölgesi'nin büyüme ve TÜFE verileri ile başlıyoruz. Özellikle büyümede zayıf bir verinin gelmesi, ECB'den parasal genişleme hamlesi gelebileceği ihtimali ile beraber pariteyi yukarı itebilir. Bu durum EM'ler tarafında pozitif fiyatlamalara neden olacaktır. Öte yandan 15:30'da ABD'deki ÜFE verisi de piyasaların radarında olacak. Günün en önemli gündem maddesi ise ABD'de saat 16:15'te açıklanacak olan Temmuz ayı sanayi üretimi olacak. Temmuz ayında sanayi üretiminin aylık bazda %0,3 artış göstermesi bekleniyor. Beklentilerin altında bir veri, büyüme tarafından endişelere neden olacağından, DXY'de aşağı yönlü hareketlere, buna bağlı olarak EM'lerde POZİTİF fiyatlamalara neden olabilir. Bu nedenle, yurtiçindeki haber akışı kadar, ABD'deki sanayi üretimi verisinin de piyasalar açısından esas belirleyici unsur olacağı görüşündeyiz.

Yurtdışı piyasalar karışık fiyatlanıyor. Asya tarafında Çin ve Hindistan dışındaki borsalar ekside. Hafif aşağıda kapanan ABD piyasaları sonrası vadeli kontratlar sabah itibarıyla yatay seyrediyor. Satıcılı kapanan Avrupa piyasalarının güne satıcılı seyrini koruyarak açılması bekleniyor.

Dün gündemin etkisiyle değer kaybeden endekste satışların artan işlem hacmi ile gerçekleşmesi dikkat çekiyor. Teknik göstergelerde güç kaybının sürdüğünü gördüğümüz endeksin 75.250 desteğinin yaklaşan hareketler sonrasında tepki alımları ile karşılaştığını görüyoruz. Bugünde satıcılı başlaması beklediğimiz endekste 76.600 seviyesini ara destek olarak takip edeceğiz. Açılış sonrasında bu desteğin üzerinde tutunma çabası görebiliriz. Ancak 76.600'ün altına sarkan hareketlerde ise sırası ile 75.800 ve 75.250 seviyeleri sırası ile alt destekler olarak takip edilebilir. 75.250 orta vade de önemli destek konumunda. Endekste yaşanabilecek gün içi tepki hareketlerinde ise 77.300 ve 77.700 seviyeleri ilk dirençler olarak takip edilebilir.

Bugün Açıklanacak Veriler
12:00 AB Büyüme (Öncü)-Yıllk. 2Ç2015 (Bekl: %1,3)
12:00 AB TÜFE -Yıllık Tem. (Bekl: %0,2)
12:00 AB Çekirdek TÜFE -Yıllık Tem. (Bekl: %1,0)
15:30 ABD ÜFE -Aylık Tem. (Bekl: %0,1)
15:30 ABD Çekirdek ÜFE -Aylık Tem. (Bekl: %0,1)
16:15 ABD Kapasite Kullanım Oranı Tem. (Bekl: %78)
16:15 ABD Sanayi Üretimi-Aylık Tem. (Bekl: %0,3)
16:15 ABD Michigan Tük. Güv. End. (Öncü) Tem. (Bekl: 93,5)

Yukarı