BIST Piyasa Beklentisi

03.08.2015

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde; açılışla beraber gün boyu alıcılı seyreden endeks, özellikle ikinci seansta yükseliş hareketinin ivmelenmesiyle %2.09 değer kazanarak 79.910 seviyesinde haftayı tamamladı. Banka bilançolarının beklentilerden iyi gelmesi ve ABD'de açıklanan piyasa dostu verilerle beraber, bankacılık endeksinin Cuma günü %3,06 değer kazanmasına ve piyasaların destek bulmasına neden oldu. Haftalık bazda %1,52 değer kazanan BIST-100'de günlük işlem hacmi son 35 işlem gününün en yüksek seviyesi olan 3,97 milyar TL'ye yükseldi.

Fed'in Eylül toplantısına ilişkin beklentilerin iyiden iyiye güçlenmesinin yanı sıra, Çin endişelerinin yeniden güçlenmesiyle beraber USD'nin de atağa geçtiğini izlemekteyiz. Bugün sabah saatleri itibarıyla, Dolar endeksi (DXY) özellikle Euro ve Kron karşısındaki değer kazanımı ile beraber 97 seviyesinin üzerinde işlem görüyor. Cuma günü kapanışına doğru, ABD verileri bazlı hareketlerle 1,11'i aşan Euro/Dolar paritesi, sabah saatleri itibarıyla 1,10'un da altına çekilmiş durumda. TL tarafında ise diğer gelişen para birimlerine kıyasla daha sınırlı bir değer kaybı söz konusu. Bu nedenle bugün açılışta USD kurunun yaratacağı baskının diğer küresel piyasalara nazaran daha sınırlı kalacağını düşünüyoruz.

Geride bıraktığımız haftada, Fed toplantısı piyasaların esas odaklandığı gündem maddesi idi. Hatırlatmak gerekirse Fed, politika faizinde beklendiği gibi değişikliğe gitmezken, iyiye giden istihdam piyasasında "DAHA FAZLA" gelişme görme isteğine dikkat çekti. Analistler ise faiz artırım süreci için Eylül ve Aralık ayı arasında henüz net bir konsensus yakalayabilmiş değiller. Eylül ayı ihtimali bir miktar daha ağırlık kazansa da, Aralık beklentisi halen masada duruyor.

ABD'den veri akışının da oldukça yoğun olduğu bir haftayı geride bıraktık. Veri akışına bağlı olarak kurlarda ve piyasalarda volatilitenin bir miktar arttığını gözlemledik. Zira gelen veriler karışık sinyaller vermekteydi. Salı günü açıklanan konut fiyatları endeksi ve Çarşamba günü açıklanan bekleyen konut satışları verilerinin beklentilerin altında kalarak USD'nin hafif değer kaybetmesine yol açarken; Cuma günü açıklanan İstihdam maliyetleri ise piyasalarca OLUMSUZ algılandı ve konut verilerinin yarattığı iyimserliği bir miktar sınırladı. İstihdam maliyetleri, %0,2 ile ikinci çeyrek dönemde 1982'den bu yana en düşük hızda yükseliş gösterdi.

Bu hafta yurtiçi gündem bir hayli yoğun. Bugün açıklanacak enflasyon verileri ve Cuma günü açıklanacak olan Sanayi üretiminin yanı sıra, bugün saat 10:00'da başlayacak olan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplatısı ve AKP-CHP koalisyon görüşmeleri piyasaların odağında olacak. Bugün AKP-CHP arasındaki koalisyon toplantılarının sonuncusu gerçekleştirilecek ve bu toplantı sonrası genel başkanlara raporlar sunulacak. Bu nedenle toplantı sonrası demeçlerin önemi iyiden iyiye artmış durumda. Son TCMB enflasyon raporunda beklentilerin yukarı yönlü revize edilmesi sonrası, tahminlerin üzerinde bir enflasyon verisiyle beraber piyasalarda, bugün özelinde beklenen olası negatif havanın etkisinin artabileceğini düşünüyoruz. Piyasa, aylık TÜFE'nin Temmuz'da %0,05 artış göstermesini bekliyor. Ayrıca devam eden bilanço döneminde hisse bazlı hareketler hız kazanabilir.

Yurtdışı gündemde ise Bugün ve Çarşamba günü açıklanacak olan öncü PMI verileri ile ABD verileri yakından takip edilecek. Sabah saatlerinde Çin'den gelen öncü İmalat PMI verisi, 50 seviyesinde açıklanarak son 5 ayın en düşük seviyesine geriledi. Bu veri ile beraber Çin'e dair endişelerin yeniden gündeme gelmesiyle beraber USD'de görülen değer kazanımları dikkat çekti.

Dış piyasalarda karışık bir görünüm söz konusu. Asya tarafında Çin'den gelen PMI verisinin yarattığı baskıyla beraber satışların hızlandığı görülüyor. Shanghai Composite endeksi %2'lere yakın değer kaybıyla işlem görüyor. Hindistan ve Endonezya'da ise hafif değer kazanımları söz konusu. Satıcılı kapanan ABD piyasalarında vadeli kontratlar, sabah saatleri itibarıyla yataya yakın seyrederken, Cuma kapanışına göre %0,25-%0,3 civarı değer kaybettiğini görmekteyiz. Cuma gününü yükselişlerle kapatan Avrupa piyasalarının ise yeni haftaya karışık açılışlar yapması bekleniyor. 29 Haziran'da kapatılan Atina Borsası'da 1 aylık aranın ardından, yerel traderların işlem sınırlandırmaları ile birlikte bugün yeniden işleme açılacak.

Endeksi teknik olarak değerlendirdiğimizde ise kısa vadeli göstergelerde toparlanmanın belirginleştiğini görüyoruz. Ayrıca son haftalarda etkili olan düşüş trend direncinin kırılması ve kısa vadeli ortalamaların üzerinde haftanın tamamlanması teknik açıdan diğer olumlu unsurlardır. Haftaya hafif satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 79.250'nin üzerinde mevcut pozisyonların korunabileceğini ve pozisyonların arttırılabileceği düşünüyoruz. Yükseliş hareketinin devamı halinde 81.000 ara direnç konumunda olacaktır.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 Türkiye ÜFE-Aylık Tem. (Önck: %0,25)
10:00 Türkiye TÜFE-Aylık Tem. (Bekl: %0,05)
10:00 Türkiye İmalat PMI Tem. (Önck: 49)
10:55 Almanya İmalat PMI Tem. (Bekl: 51,5)
11:00 Euro Bölgesi İmalat PMI Tem. (Bekl: 52,2)
15:30 ABD Çekirdek PCE Endeksi-Aylık Haz. (Bekl: %,2)
15:30 ABD Kişisel Gelirler-Aylık Haz. (Bekl: %0,4)
15:30 ABD Kişisel Giderler-Aylık Haz. (Bekl: %0,2)
16:45 ABD İmalat PMI Tem. (Bekl: 53,8)
17:00 ABD ISM İmalat PMI Tem. (Bekl: 53,5)
17:00 ABD İnşaat Harcamaları-Aylık Haz. (Bekl:%0,6)
ABD Fed/Powell konuşacak.
Türkiye VAKBN ve TKNSA finansalları açıklanacak.

Yukarı