BIST Piyasa Beklentisi

29.07.2015

Piyasalarda bir süredir devam eden düşüş trendinin, dün yerini tepki alımlarna bıraktığını izlemiştik. Beklentilerin altında kalan ABD verileri sonrasında USD'de görülen gevşemenin de etkisiyle alıcılar güçlendi. BIST-100 endeksi %0,87 artışla 78.024 seviyesinden günü tamamlarken, işlem hacmi 3,15 milyar TL seviyesinde gerçekleşerek toparlanma eğilimine devam etti.

Dün piyasaların odaklandığı iki temel husus ABD verileri ile AK Parti-CHP zirvesi idi. ABD'den gelen negatif veriler piyasalara destek olurken, parti heyetlerinin yaptığı açıklamalar koalisyon umudunu canlı tutmaya devam etti. Gün aşırı bir araya gelecek olan heyetler 3 toplantı daha yaparak Pazartesi gününe tüm konu başlıklarını görüşmüş olmayı planlıyor. Bu nedenle koalisyon görüşmelerinde Pazartesi kritik gün ve o görüşmenin sonuçları; siyasi gündemi ve fiyatlamaları esas belirleyici unsur olacak. Ara dönem toplantılarından çıkacak mesajlar, Pazartesi'ye ilişkin alınacak sinyaller açısından dikkatle takip edilecektir.

16:00-17:00 saatleri arasında ABD'den yoğun bir veri akışı gerçekleşmişti. İlk olarak açıklanan konut fiyat endeksi %1,1 ile tahminleri aşamadı. Ardından açıklanan öncü Hizmet PMI verisi 55,2 ile beklentinin bir miktar üzerinde gelse de, Tüketici güven endeksi 90,9 ile konsensus tahminin hayli altında kaldı ve 3 yılın en büyük düşüşünü gösterdi. Bugünün yurtiçi gündemde 15:00'da "Terör" gündemiyle olağanüstü toplanacak olan Meclis'ten gelecek mesajlar yakından takip edilecek. Yurtdışı veri akışı ise sakin. ABD'de 17:00'da gelecek olan Haziran ayı Bekleyen Konut Satışları verisi (Aylık Bekl: %1,0) izlenecek. Ayrıca akşam saat 21:00'da faiz kararını açıklayacak olan Fed'den gelecek açıklamaların tonlaması, özellikle USD tarafında volatiliteye neden olabilir. Fed'den Eylül ayına kadar faizlerde bir değişiklik yapması beklenmiyor.

Teknik göstergelerde şimdilik net bir toparlanma olmamasına rağmen bazı kısa vadeli göstergelerin aşırı satım (destek) seviyelerinde olması tepki hareketlerinin güçlenebileceğini gösteriyor. Bugüne hafif alıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 77.700 desteğinin üzerinde mevcut pozisyonların korunmasını ve bu seviyenin üzerinde kalındığı sürece kısa vadeli tepki alımlarının açılmasını uygun buluyoruz. Endekste yaşanabilecek yükseliş hareketlerinde ise 78.700 ve 79.250 seviyeleri sırası ile direnç konumunda olacaktır. Yükseliş denemelerinin tepki boyutunda çıkması ve güç kazanması için ise 79.250'nin üzerinde kapanış gerçekleşmeli.

Emtia tarafında nispeten sakin geçen sabah saatlerinde, USD'nin hafif değer kayıpları dikkat çekiyor. Dolar endeksi (DXY) 96,70-6,80 bandındaki hareketlerine hafif aşağı yönlü devam ederken, Euro/Dolar paritesinde 1,10 üzerinde sakin seyir devam ediyor. Dolar/TL ise dün kapanıştaki seviyesi olan 2,7660'tan %0,2 civarında gevşeme ile 2,76 seviyesini test etmekte. Bugün ilk seansta yüksek bir oynaklık beklemediğimiz kur cephesinde, ikinci seansta gündem odaklı fiyatlamalar ile oluşabilecek volatiliteye dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Petrol fiyatlarında görülen tepki alımları ise gelişmekte olan piyasalardaki iyimserliği bir miktar sınırlayabilir.

Yurtdışında karışık fiyatlamalar görmekteyiz. Asya tarafında Çin ve Japonya borsaları düşüş gösterirken, Hindistan ve Endonezya alıcılı seyrediyor. Çin'de devlet müdahalesiyle beraber geri çekilmeler sürse de, satış baskısının bir miktar daha hafiflediğini görmekteyiz. Dün olumlu bilançoların da etkisiyle günü pozitif tarafta kapatan ABD piyasalarında vadeli kontratlar %0,1 civarında hafif satıcılı fiyatlanmakta. Dün tepki alımlarıyla beraber yukarı yönlü kapanışlar gösteren Avrupa piyasalarında ise alıcılı seyrin açılışta da sürmesi bekleniyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
17:00 ABD Bekl. Konut Satışları-Aylık Haz. (Bekl: %1,0)
17:00 ABD Bekl. Konut Satışları-Yıllık Haz. (Önck: %10,4)
21:00 ABD Fed Faiz Oranı Kararı (Bekl: %0,25)
TR TTRAK ve TAVHL finansalları açıklanacak.

Yukarı