BIST Piyasa Beklentisi

06.07.2015

Geçtiğimiz hafta Yunanistan krizi ve koalisyon beklentilerinin gölgesinde, aşağı yönlü eğilim göstererek fiyatlanan BIST-100 endeksi Cuma gününü %0,81 değer kaybıyla 81.216 seviyesinden tamamladı. Böylece endekste haftalık kayıp %2,8 seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi %1,13 geri çekilirken, sanayi endeksinde değer kaybı %0,85 oldu.

Dün gerçekleştirilen Yunanistan referandumunun, yeni haftada piyasalardaki yönü belirlemesi açısından ön plana çıktığını daha önce belirtmiştik. Resmi olmayan sonuçlara göre referandumdan %60'ın üzerinde "HAYIR" oyu çıkması, Yunanistan hükümetinin kreditörlerle görüşmelerde, tavrını daha güçlendirmesine neden olacaktır. Bu durumun Euro Bölgesinin birliği açısından yarattığı endişelerle beraber Euro/Dolar paritesinde 1,11'in altına doğru 1,09 seviyelerine doğru sert geri çekilmeler, Dolar endeksinde (DXY) ise 96,3-96,5 bandına doğru hızlı yükselişler görmekteyiz. Dolar/TL kuru ise sabah saatlerinde 2,71'in üzerinde ivme kazanmıştı ancak an itibarıyla 2,71'in altında işlem görmeye devam ediyor. Bugün Hollande ve Merkel'in görüşmesi ve yarın geniş katılımlı Euro Bölgesi liderler toplantısından çıkacak sonuçlar haftanın geri kalanında Yunanistan fiyatlamalarına baz teşkil edecektir.

Yeni haftada; Yunanistan konusunun halen masada olmasına rağmen netlik kazanması sonrası ağırlıklı olarak koalisyon görüşmelerine odaklanıyor olacağız. Meclis Başkanı'nın seçilmesi sonrası bu hafta resmi koalisyon görüşmeleri başlayacak. Bu görüşmelerden OLUMLU sonuç çıkarak bir koalisyon hükümetinin kurulması, Yunanistan'ın yarattığı negatif havayı bir miktar dağıtabilir.

Geride bıraktığımız haftada Tarım Dışı İstihdam takip edilmişti. Tarımdışı istihdam verisinin beklentiler dahilinde hafif aşağı yönlü gelmesi, bir miktar olumlu fiyatlansa da, Eylül ayında faiz artırımı sürecini halen masada tutuyor. Yurtiçinde ise önemli gündem maddesi olan TÜFE verileri Cuma günü açıklandı. Aylık olarak beklentilerden hızlı düşerek -%0,51 olarak açıklanan enflasyon yıllık %7,2 seviyesinde gerçekleşti. Yabancı kuruluşlar raporlarında, bu verinin TCMB'ye bir miktar manevra alanı açtığına ilişkin yorumlara yer veriyor.

Bu haftanın veri ajandasında, yurtiçi bazlı önemli gündem maddeleri olarak Çarşamba günü açıklanacak olan Sanayi Üretimi ve Cuma günü açıklanacak olan Cari İşlemler Dengesi ön plana çıkıyor. Yurtdışında ise bugün ABD'de hizmet ve bileşik PMI verileri, Salı günü Almanya ve İngiltere'de Sanayi Üretimi, Çarşamba Fed'in FOMC Toplantı tutanaklarından çıkacak mesajlar, Perşembe İngiltere Merkez Bankası toplantısı takip edilecek. Ayrıca Perşembe ve Cuma günü Fed başkanlarından gelecek mesajlar da piyasalarca takip edilecek.

Yurtdışı piyasalarda satış ağırlıklı bir seyir hakim. Asya'da tüm piyasalar satıcılı işlem görüyor. Çin hisse senetleri; otoritelerin ilk halka arzları askıya alması, aracı kurumların hisse alım taahhüdünde bulunması ve PBOC'nin kredili işlemler için likidite sağlayacağını duyurmasının ardından, açılışta güçlü alımlarla karşılaşmıştı. Açılışta gerçekleşen %7,8 sert yükseliş ise global risklerin artması nedeniyle kazançlarını geri verdi ve eksiye döndü. ABD vadelileri %1'lere yakın düşüşle işlem görüyor. Geçtiğimiz Cuma düşüşle kapatan Avrupa piyasalarının düşüşle başlaması bekleniyor.

Haftaya satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 80.300'ü ilk destek seviyesin olarak takip edeceğiz. Açılış sonrasın bu desteğin üzerinde kalınamaması durumunda gevşeme eğilimi etkisini arttıracaktır. Bu nedenle 80.300'ün altında mevcut pozisyonlar azaltılabilir ve alt destek seviyeleri olarak takip ettiğimiz 79.400 ve 79.000 seviyelerinde yeni denge arayışları beklenebilir.

Bugün Açıklanacak Veriler
11:30 AB Sentix Yat. Güv. Tem. (Bekl: 15)
15:00 Rusya TÜFE-Yıllık Haz. (Bekl: %15)
16.45 ABD Hizmet PMI Haz. (Bekl: 54,8)
16.45 ABD Bileşik PMI Haz. (Bekl: 54,6)
17.00 ABD Fed İşgücü Piy. Durum End. Haz. (Önck: 1,3)
17.00 ABD ISM Hizmet PMI Haz. (Bekl: 56,5)

Yukarı