BIST Piyasa Beklentisi

26.06.2015

Dün güne alıcılı başlangıç sonrası 84.529'a kadar yükselen BIST-100 endeksi bu seviyeden kâr satışlarıyla karşılaştı ve günü %1.03'lük geri çekilmeyle 83.327 seviyesinden tamamladı. 3.88 milyar TL ile hacimli sayılabilecek bir gün geçiren piyasalarda satış baskısı Bankalar öncülüğünde gerçekleşti. Bankacılık endeksi dün %1,63 değer kaybetti. Sanayi endeksinde ise %0,76 düştü.

Piyasaların odağında Yunanistan ve kreditörler arasında yapılan görüşmelerden çıkacak mesajlar bulunmaktaydı. Dünkü toplantıdan herhangi bir uzlaşı sağlamadan ayrılan taraflar Cumartesi sabahı yeniden bir araya gelecek. Tarafların anlaşamaması ve özellikle kreditörler cephesinin "süre uzatımına karşı" olan tavrı Euro/Dolar paritesine de sert satış getirdi ve volatiliteyi artırdı. Öğlen saatlerinde 1,1156 seviyesine kadar gerileyen parite, kapanış itibariyle 1,1200 seviyesine yeniden toparlamıştı. Kreditörlerin, Yunanistan'a ek süre verilmesine olan negatif yaklaşımı Cumartesi günü de bir anlaşma gelme ihtimalini zorlaştırıyor. Yunanistan için IMF tarafından verilen sürenin 30 Haziran'da doluyor olması, Cumartesi günkü toplantının önemini artırmakta.Bu toplantıda herhangi bir anlaşma çıkmaması halinde paritede baskının artacağını söylemek mümkün.

Dolar endeksinde (DXY) Euro tarafındaki oynaklığa paralel dalgalı bir seyir mevcuttu. Yurtiçinde ise TL özelinde gün boyu güçlenmeler gördük. Dün açılışla birlikte düşüşüne başlayan Dolar/TL kuru 2,66 seviyesinin de altına gevşedi. Türk Lirası tarafında görülen değer kazanımlarında, daha çok koalisyon beklentilerinin yarattığı iyimserliğin etkili olduğunu söylemek mümkün. Kur sabah saatleri itibarıyla 17:45 kapanışına yakın sayılabilecek seviyelerde seyrediyor. Veri akışının zayıf olduğu günde Dolar tarafında daha çok iç siyasi gündem ve Yunanistan bazlı fiyatlamalar görüleceğini düşünmekteyiz.

ABD'de açıklanan veriler ise beklentilere paralel geldi ve fiyatlamalarda önemli bir etki yaratmadı. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları 271 Bin kişi (Bekl: 272 Bin kişi) olurken, kişisel gelirler %0,5 (Bekl: %0,5), kişisel harcamalar ise %0,9 (Bekl: %0,8) artış gösterdi. Çekirdek kişisel tüketici harcamaları verisi ise Aylık bazda %0,1 yükseliş ile beklentileri karşıladı. Saat 16:45'te açıklanan öncü Hizmet PMI verileri beklentilerin altında 54,8 (Bekl: 56,7) olarak açıklandı ve DXY'de volatiliteyi artırdı.

Bugün ajanda da17:00'da açıklanacak olan Michigan Tüketici Güven Endeksi nihai verisi takip edilecek. Verinin Haziran ayı itibarıyla 94,6 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Beklentilerin üzerinde bir veri Dolar tarafında güçlenmelere yol açabilir. Bu durum gelişmekte olan piyasalar (EM) tarafında olumsuz algılanacaktır. Saat 19:45'te Fed başkanlarından Esther George'nin yapacağı açıklamalar da Pazartesi günü için piyasaların radarında olacak.

Yurtdışı piyasalarda satış ağırlıklı bir hava görmekteyiz. Söz konusu baskının Yunanistan'a ilişkin endişelerin yarattığı fiyatlamalardan kaynaklandığı görülüyor. Asya tarafında %5'in üzerinde değer kaybeden Çin öncülüğünde satıcılı bir seyir hakim. Değer kaybıyla kapanan ABD piyasaları sonrasında vadeliler, yataya yakın seviyelerde. Karışık kapanışlar gösteren Avrupa piyasalarının ise aşağı yönlü bir açılış yapması bekleniyor.

Teknik olarak dün yaşanan satışlar sonrasında endeksin 83.750 seviyesinin altına tekrar kaymasını ve kısa vadeli bazı göstergelerin zayıflamasını olumsuz buluyoruz. Bugüne hafif tepki alımları ile başlamasını beklediğimiz endekste 83.750 seviyesini artık gün içi direnç olarak takip edeceğiz. Açılış sonrasında etkili olabilecek yükseliş hareketinin güç kazanabilmesi için bu seviye hacim artışı ile birlikte kırılmalı. Aksi durumda zayıf seyir etkisini sürdürecektir.

Bugün Açıklanacak Veriler
11.00 İtalya İş Güven Endeksi Haz. (Bekl:103.5)
11.00 İtalya Tüketici Güven Endeksi Haz. (Bekl:105.7)
17.00 ABD Michigan Tüketici Güv. End. Haz. (Bekl: 90.7)
19.45 ABD Fed/George konuşacak.

Yukarı