BIST Piyasa Beklentisi

16.06.2015

Dün güne düşüşle başlayan ve gün boyu geri çekilmesini sürdüren endekste, siyasiler tarafından gelen açıklamalar satış baskısının artmasına neden oldu. Önemli bir veri akışının olmadığı günü BIST-100 endeksi, tamamen iç siyasi dinamiklerin etkisiyle %1,96 düşüşle 78.951 seviyesinde tamamladı. Hacimsiz sayabileceğimiz (3.1 milyar TL ile son 10 günlük ortalamasının altında) bir günde bankalar tarafı dün %2,84 değer kaybederken, sanayi tarafında kayıplar %1,52 seviyesinde idi.

Sabah saatleri itibariyle kur ve emtia piyasalarında sakin bir seyir hakim. Dolar/TL tarafında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun muhalefet şartlarını sunduğu açıklamaların ardından 2,74'ün üzerine doğru hareketler görmüştük. Sabah saatleri itibariyle 2,74 seviyesinde bulunan kurun, 2,7320-2,7440 bandında bir denge arayışında olduğunu görmekteyiz. Dolar endeksi ve Euro/Dolar paritesindeki sakinliğe rağmen, Dolar/TL'deki mevcut yüksek seyir endeksi bir miktar baskı altında tutabilir. Brent petrolde, büyük üretim noktası olan Meksika Körfezi'nde arz endişesi yaratacak hava şartları nedeniyle 63.80 seviyesinden başlayıp 64,20'lere kadar devam eden tepki alımları görülmekte. Altın ve gümüş tarafında ise düşük volatil seyir devam ediyor.

Dün yurtiçinde yoğun bir veri ajandası hakimdi. İşsizlik oranı Mart ayında %10,6'ya gerilerken, Bütçe Mayıs ayında, bir önceki aya benzer şekilde 1.6 milyar TL fazla verdi. Yurtdışı tarafta ise ağırlıklı olarak Yunanistan'a ilişkin gelişmeler izlendi. Yunanistan'a ilişkin endişelere rağmen dün yükselişini sürdürerek 1,13 seviyesine doğru hareket eden Euro/Dolar paritesi sabah itibariyle 1,1270 seviyelerinden işlem görüyor. Ancak teknik göstergelerdeki bozulma ve sabah gerek Varoufakis gerek Tsipras tarafından yapılan açıklamalara rağmen parite tarafında herhangi bir satış baskısı görmemekteyiz.

Bugün günün önemli gündem maddesi ABD tarafından gelecek konut verileri. Konut piyasasındaki gelişmeler Fed tarafından da yakından takip edildiği için, bugün akşam saatlerinde başlayacak olan Fed toplantısı öncesi gelecek son önemli veri olarak karşımıza çıkıyor. İnşaat izinleri ve konut başlangıçları verilerinin her ikisinin de 1.1 mn adet olarak açıklanması bekleniyor. Beklentilerin üzerinde bir veri, konut piyasasında olumlu gelişmelere işaret edeceğinden, Fed'den şahin açıklamalar gelebileceği algısı ile dolar endeksinde 94,90 direncinin üzerine doğru hareketler görebiliriz. Bu durum, gelişmekte olan piyasalar açısından NEGATİF fiyatlamalara neden olabilir. Öte yandan Almanya'da açıklanacak Zew güven endeksinin beklentinin üzerinde kalması, parite tarafında güçlenmeler görmemize neden olabilir.

Bir önceki gün görülen satışların ardından yurtdışı tarafta genel algı, baskının devam ettiği yönünde gelişiyor.Asya tarafında satıcılı seyir bu sabah da devam ediyor. Dün düşüşle kapanan ABD piyasaları sonrası ABD vadelileri hafif aşağıda işlem görmeye devam ediyor. %1,7-%1,8 seviyelerinde düşüşler sergileyen Büyük Avrupa borsalarının ise yükseliş ile açılması bekleniyor.

Dün etkili olan sert kırılma sonrasında kısa vadeli göstergelerde bozulmanın belirginleştiğini görüyoruz. Bugüne hafif satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 78.500 seviyesini gün içi işlemlerde ilk destek olarak takip edeceğiz. Saatlik grafiklerde bazı göstergelerin aşırı satım (destek) seviyelerine gerilemiş olması bu desteğe kadar yaşanabilecek geri çekilme sonrasında tepki alımlarının etkili olabileceğini gösteriyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
11.30 İngiltere TÜFE-Yıllık May. (Bekl: %0,1)
11.30 İngiltere ÜFE-Yıllık May. (Bekl: -%1,6)
12.00 Almanya Zew Eko. Güv. End. Haz. (Bekl: 37,1)
12.00 Almanya Zew Cari Durum End. Haz. (Bekl: 63,0)
15.30 ABD İnşaat İzinleri May. (Bekl: 1.100 Bin)
15.30 ABD Konut Başlangıçları May. (Bekl: 1.100 Bin)

Yukarı