BIST Piyasa Beklentisi

25.05.2015

Cuma gününe satıcılı başlayan BİST 100 endeksi gün içinde etkili olan tepki alımları ile 86.711'e kadar yükselmesine rağmen, Özellikle saat 15.30'da ABD'de açıklanan TÜFE verisi sonrasında tekrar geriledi ve günü %0.88, haftayı ise %2.06 oranında değer kaybı ile 85.803 seviyesinden kapadı. Bankacılık endeksi %1.84, sanayi endeksi ise %0.45 oranında sınırlı değer kayıpları ile günü tamamladı. Dolar/TL ise 2.6015'e kadar yükselmesi sonrasında %0.15 oranında çok sınırlı yükseliş kaydetti ve %2.5925'den kapandı.

Cuma gününün en önemli verisi saat 15:30'da açıklanan ABD Nisan ayı TÜFE verisi oldu. Piyasaların ABD'deki faiz artırımı sürecine ilişkin olarak istihdam ile birlikte takip ettiği en önemli veri olan TÜFE yıllık bazda -%0,2 seviyesinde açıklanarak -%0,1 olan piyasa beklentisinin altında kaldı. Ancak Fed tarafından takip edilen ana veri olan Çekirdek TÜFE'nin aylık bazda %0,3 ile beklentilerin üzerinde kalması ile, Dolar endeksinde (DXY) 95 seviyesinden 96,20'ye doğru sert yukarı yönlü hareketler gözledik. Dolardaki bu değer kazancı endekste satışlara neden olsa da, piyasamız diğer gelişmekte olan ülkeler kadar sert satışlara maruz kalmadı.

Asya borsalarında haftanın ilk gününde pozitif seyir etkili olurken, Almanya ve ABD piyasalarında bugün işlem yapılmayacak. ABD vadelileri an itibariyle yatay seyrediyor.

Seçim sürecinin yaklaştığı bu dönemde iç gündeme odaklı bir seyir izlemesini beklediğimiz Borsa İstanbul'da yükseliş denemeleri zayıf kalabilir. Özellikle ABD'den Doları güçlendirecek yönde gelecek veriler de endeks üzerindeki baskının artmasına enden olacaktır.
Haftanın ilk gününe hafif satıcılı başlamasını beklediğimiz BİST100 endeksinde açılış sonrasında nispeten daha pozitif bir seyir görebiliriz. Önemli veri akışının olmadığı bugünde ABD ve Almanya gibi piyasaların kapalı olması iç dinamiklere bağlı hareketleri öne çıkaracaktır.

Endeksi teknik olarak değerlendirdiğimizde ise göstergelerdeki güç kaybının belirginleştiğini görüyoruz. Açılış sonrasında 85.600 seviyesi ara destek olarak takip edilebilir. Orta vadeli yükseliş trend desteği konumunda olan bu seviyenin üzerinde tutunma çabası ve tepki denemeleri görebiliriz. Ancak desteğin kırılması sonrasında gevşeme eğilimi düzeltme boyutunda kısa vadeli düşüş trendine dönüşebileceğinden bu seviyenin altında mevcut pozisyonların azaltılmasının yararlı olacağı düşüncesindeyiz. 84.600 ve 83.750 seviyeleri ise kısa vadeli alt destek konumunda olacaktır. Endekste 86.750 seviyesini ise ilk direnç seviyesi olarak verebiliriz.

Bugün Açıklanacak Veriler
11.00 İtalya Dış Ticaret Dengesi Nis.
ABD ve Almanya piyasaları tatil nedeniyle kapalı.

 

Yukarı