BIST Piyasa Beklentisi

14.05.2015

 

BIST100 Endeksi dün %1.23 değer kazanarak günü 86.417 puanda tamamladı. İşlem hacmi bir önceki günün ve haftalık ortalamasının üzerinde 4.432mnTL seviyesinde gerçekleşti. Önceki gün yatay kalan Banka Endeksi dün %2.56 oranında sıçrarken, önceki gün %0.6 yükselen Sanayi Endeksi dün ise sadece %0.29 değer kazandı. Hafta başından itibaren gelişen ülke piyasalarından (EM) pozitif yönde ayrışan yurt içi piyasaların bu eğilimini dün de koruduğu gözlendi.

 

Döviz tarafında bir önceki gün USD karşısında %1.12 değer kazanan Türk Lirası dün de %1.38 değer kazanarak 2.63 seviyesine kadar geriledi. Söz konusu seviyeden hem 50-günlük (üssel) HO'sının geçiyor olması hem de yatay destek bölgesi olması nedeniyle bir süre etkili olmasını bekliyoruz. Hisse senetleri tarafında ise önceki gün Yunanistan'dan sonra en fazla yükselen MSCI Türkiye Endeksi, dün de USD bazında %1.31 değer kazanarak EM liginde yine en çok kazandıranlardan oldu.

 

ABD'de açıklanan perakende satışlar verisi Nisan'da tüketicilerin otomobil ve büyük harcamalardan kaçınmasına paralel olarak bir önceki aya göre değişim kaydetmeyerek, 1Ç15'te zayıf büyüme kaydeden ekonominin ivme kazanamadığına işaret etti. Verilerin ABD'nin faiz artışlarının hızlanmayacağını göstermesi Dolar Endeksi (DXY)'nin son üç ayın en düşüğü olan 93.5 seviyelerine kadar gerilemesine neden olurken Altın da 1.218 doların üzerine çıkarak beş haftanın zirvesini gördü.

 

Bununla birlikte tahvil tarafındaki ters seyir dikkat çekti. Hafta başında %2.14 seviyesinde olan ABD 10y tahvil faizleri dün beklentilerin altında açıklanan perakende satışlar verisine rağmen %2.24 seviyesine 2 baz puan yükseldi. Yine hafta başında %0.54 seviyesinde olan Alman 10y tahvil faizleri ise dün 6 baz puan daha yükselerek %0.74 seviyesinde kapandı. Euro Bölgesinde açıklanan verilerin başta Fransa ve İtalya büyüme oranları olmak üzere sürpriz olumlu gelmesi de Alman 10y tahvil faizlerinin yükselişini destekledi. Böylece ABD ve Alman 10y tahvil getirilerindeki yükseliş 10. seansta da devam ederek beş ayın zirvesine çıktı. Yurt içinde ise hafta başında %10.02 ve %9.33 seviyelerinde işlem gören gösterge 2y ve 10y faiz oranları dün, yurt dışındaki eğilimin tersine, 27 ve 23 baz puanlık düşüşler kaydederek sırasıyla %9.57 ve %8.97 seviyelerinde kapandı.

 

Bugün küresel tahvil faiz oranlarındaki yükselişin hisse senedi piyasalarındaki değerlemeleri pahalı hale getirmeye başlamasının etkisiyle Asya piyasalarında karışık bir seyir gözleniyor. Avrupa piyasalarının güne hafif satıcılı başlaması bekleniyor. ABD vadelileri ise yatay seyrediyor.

 

 

Yukarı