BIST Piyasa Beklentisi

18.03.2015

BIST100 Endeksi dün %2.35 oranında değer kazanarak 80.000 seviyesinin hemen üzerinde 80.030 seviyesinde kapandı ve geçtiğimiz haftaki kayıplarını neredeyse yeni haftanın ilk iki gününde telafi etti. İşlem hacmi 3.912mnTL ile haftalık ortalamasının hafif altında ancak bir önceki günün üzerinde gerçekleşti. Hemen tüm endekslerin ortalama %2.5 civarında yükseldiği günde özellikle Banka Endeksinin geçtiğimiz haftaki kayıplarının tümünü telafi ederek üzerine %0.6 oranında ilâve değer kazanması dikkat çekti. Sanayi ve holding endekslerinin geçtiğimiz haftaki kayıplarını tamamen telafi edebilmesi için ise ilâve %1.1-%1.3 arasında daha yükselmeleri gerekiyor.

TCMB dün gerçekleşen PPK toplantısında tahminlere paralel şekilde beklemede kalmayı tercih etti ve politika koridorunun tüm parametrelerini değiştirmeden aynı seviyede korudu. Resmi politika faizini teşkil eden 1-haftalık repo ihale oranı %7,5, gecelik vadede borç alma ve verme oranları da %7,25 ve %10,75 seviyelerinde sabit bırakıldı. Böylece son iki ayda yapılan faiz indirimlerine ara verilmiş oldu. Duyuru metninde ise "Küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir" denildi. Reuters anketine katılan 21 katılımcının 20'si faiz oranlarında bir değişiklik olmasını beklemiyordu.

TCMB'nin küresel gelişmelere ve TL'nin son dönemde negatif ayrışmasına bağlı olarak beklemede kalmayı tercih ettiği anlaşılıyor. Bu nedenle dün TL gelişen ülke para birimlerinden pozitif ayrışarak %0.60 değer kazandı. TL'nin ilâve değer kazanmaya devam edip etmeyeceğinin, Fed'in sonuçları bugün saat 20.00'de açıklanacak toplantısına bağlı olduğu fikrindeyiz. Fed'in duyuru metninden "sabırlı" ifadesini çıkarmasına rağmen tahminlerden daha uzun bir süre faiz oranlarını artırmayacağı algısı yaratacak yeni bir ifade kullanması halinde gelişen ülke para birimlerine ve piyasalarına yansımasının olumlu olacağını tahmin ediyoruz.

Bugün Asya borsalarında Japonya ve Çin sırasıyla %0.55 ve %1.9 artıda olmasına karşın Hindistan ve Endonezya borsaları sırasıyla %0.3 ve 0.02 ekside bir seyir gözleniyor. ABD vadelileri yatay işlem görüyor. Avrupa borsalarının da güne yatay başlaması bekleniyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
11.00 İtalya Dış Ticaret Den. (Bekl: 3.2 mlr €)
11.30 İngiltere Ortalama Kzn.-Prim Dahil (B: %2.2)
11.30 İngiltere İşsizlik Oranı Oca. (Bekl: %5.6)
11.30 İngiltere BoE Toplantı Tutanakları
12.00 AB Dış Ticaret Den. Oca. (Bekl: 15 mlr €)
20.00 ABD Fed Faiz Kararı (Bekl: %0.25)
20.30 Fed/Yellen Basın Top. Ve Eko. Tahminler

Yukarı