BIST Piyasa Beklentisi

24.11.2014

BIST100 Endeksi geçtiğimiz hafta %2.55 değer kazanarak 83.281 puanda kapandı. Banka ve Sanayi endeksleri sırasıyla %3.4 ve %1.1 oranında arttı. Bir önceki hafta gelişen ülke (EM) borsaları arasında %5.5 ile USD bazında en çok kazandıran olan Borsa İstanbul, geçtiğimiz hafta ise %3.4 yükselerek ortalamada kaldı. Bir önceki hafta %4.0'ten fazla düşerek son 4 yılın en düşüğüne gerileyen Brent petrol fiyatları, geçtiğimiz hafta ise %1.2 yükseldi. Özellikle Cuma günü Çin Merkez Bankasının iki yıl aradan sonra ilk kez faiz oranlarını indirmesinin yarattığı iyimserliğin ardından petrol fiyatlarının, USD'nin değer kazanırken yükselmesi dikkat çekti. Perşembe günü %2.2 yükselen Petrol fiyatları Cuma günü de bu hafta yapılacak (Perşembe) OPEC toplantısında üretimin kısılacağı beklentisiyle %0.75 daha yükseldi. Bugün de %0.35 yukarıda 80.78$ seviyesinde işlem görüyor.

Petrol fiyatlarının haftanın son iki günündeki atağı ile birlikte petrol ihraç eden ülkelerin para birimlerinin de değer kazanımlarını artırdıkları gözlendi. Hafta başından itibaren güçlü seyreden Brezilya Reali ve Rus Rublesi geçtiğimiz hafta ortalama %3.0-%3.5 arasında değer kazanırken, TL ise sadece %0.3 oranında değerlendi. Hatırlanacağı üzere Rus Rublesi 10 hafta boyunca üst üste değer kaybetmekteydi ve son 13.5 yılda ilk kez bu ölçüde sert ve sürekli değer kaybeden Rublenin bu hafta değer kazanma ihtimali istatistiksel olarak oldukça yüksek görünmekteydi.

Petrol fiyatlarının, Dolar Endeksinin %0.85 değer kazandığı bir haftada %1.2 yükselmesinin Türkiye'nin hikayesini kısa vadede bir miktar olumsuz etkileyebileceği kanaatindeyiz. Bu durum uluslararası yatırımcıların petrol ithal eden ülkelerdeki fonlarını, petrol ihraç eden ülkelere doğru kısmen kaydırmasına neden olabilir. Dolayısıyla, kısa vadede yükselişlerin pozisyon azaltılması olarak kullanılmasını öneriyoruz.

Diğer yandan dünyanın çeşitli bölgelerinde enflasyonun düşük kalmaya devam edeceği beklentisi korunduğu sürece bu durumun Türkiye lehine olmaya devam edeceğini ve olası bir düzeltmenin ardından endeksin yükseliş trendine devam edeceğini tahmin ediyoruz. Geçtiğimiz hafta açıklanan FOMC tutanaklarında, enflasyonun hedef seviye olan %2.0'nin altında uzun süre düşük kalabileceğinden endişeli olduğu belirtildi. ECB Başkanı Draghi, enflasyon görünümünü gerilerse tahvil alımlarını artıracaklarını ve enflasyonun hızlı bir şekilde yükselmesi için ihtiyaç duyulursa varlık alım programının genişletileceğini söyledi.

Bugün Asya piyasaları, Çin ve Avrupa'da ekonomiye sağlanan desteklerin artacağı beklentisinin risk iştahını güçlendirmesinin etkisiyle olumlu seyrediyor. ABD vadelileri yatay seviyede işlem görüyor. Avrupa borsalarının ise yatay açılması bekleniyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
10.00 TR Sektörel Güven Endeksleri Kas.
10.00 TR Konut Satışları Eki.
11.00 Almanya IFO İş Güveni Kas. (Bekl:103.4)
14.30 TR İmalat Sanayi KKO Kas. (Bekl:74.82%)
14.30 TR İktisadi Yönelim Anketi Kas.
14.30 TR Reel Kesim Güveni Kas. (Bekl:106.44)
14.30 Brezilya Cari Açık Eki. (Bekl:8.4 mlr $)
15.30 ABD Chicago Ulusal Endeks Eki. (B:0.23)
16.45 ABD Markit Hizmet PMI Kas. (Bekl:56.8)
17.30 ABD Dallas FED İmalat Kas. (Bekl:9.74)

 

Yukarı