BIST Piyasa Beklentisi

11.11.2014

Piyasa Beklentisi

BIST100 Endeksi dün oldukça sıkışık ve dar bir bant içinde hareket ettiği günü %0.27 değer kaybı ile 77.743 seviyesinde tamamladı. İşlem hacmi haftalık ortalamasının %23 altında 2.689mn TL seviyesinde gerçekleşti. Banka Endeksi %0.39 değer kaybederken, Sanayi Endeksi ise %0.36 değer kazandı.

Türkiye'de dün açıklanan Eylül ayı arındırılmamış sanayi üretimi verisi %3.7 olan piyasa beklentisinin üzerinde yıl bazında %4.1 oranında arttı. Son 5 ayın en yüksek ikinci rakamı ile birlikte 3Ç14 ortalama büyüme hızı da %3.5 seviyesine ulaşarak 2Ç14 ortalaması olan %2.6'tı aştı. Mevsimselliğe göre düzeltilmiş seriler ise aylık %1.7 artış ile geçen Kasım'dan bu yana en hızlı yükselişini kaydetmiş durumda. Serinin 3 aylık ortalamalarını yıllandırmak suretiyle ölçtüğümüz büyüme momentumu da %9.4 ile Ocak'tan itibaren en yüksek tempoda seyrediyor. Ancak neredeyse çift haneye ulaşan dönemsel büyüme momentumun Ekim ile birlikte düşmeye başlayacağını tahmin ediyoruz. Bu nedenle tüm yıl için %3.2 olarak belirlediğimiz büyüme tahminimizde bir değişikliğe gitmiyoruz.

Haftanın devamında ise Perşembe günü yurt içinde Eylül cari açık verisini takip edeceğiz. Yurtdışında ise Cuma günü Euro Bölgesi Ekim ayı TÜFE verisi ile 3Ç14 öncü büyüme rakamı açıklanacak, ABD'de ise perakende satışlar verisi izlenecek. Dolayısıyla veri akışı anlamında haftanın en yoğun günleri Perşembe ve Cuma günleri olacak.

Geçtiğimiz hafta Cuma günü ABD Tarım-dışı İstihdam verisi sonrası başlayan EM para birimlerindeki değer artışına karşın Rus rublesi değer kaybetmeye devam etmişti. Rusya Merkez Bankası dün rublenin işlem gördüğü dalgalı koridor uygulamasını iptal ederek, rublenin serbest kur rejimi çerçevesinde işlem görmesine izin verdi. Yapılan açıklamada finansal istikrara tehdit oluşturması halinde döviz piyasasına müdahale edileceği belirtildi. Bu gelişme sonrasında Rus Rublesi dün %1.75 değer kazandı, bugün de %0.3 değer kazanarak 45.72 seviyesinde işlem görüyor. Bugün Asya borsaları dün ABD rekor kapanışların ardından ve Çin piyasasına yabancı yatırımcıların erişimini kolaylaştıran bir anlaşmanın desteğiyle yükseliş sergiliyor. ABD vadelileri %0.10 artıda işlem görüyor. Avrupa borsalarının da %0.10 alıcılı açılması bekleniyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
13.00 G.Afrika Sanayi Üret. Yıllık Eyl. (Bekl:-0.9%)
15.00 Rusya Dış Tic. Fazlası Eyl. (Bekl:15.8 mlr $)
FED/Plosser Konuşması

Yukarı