BIST Piyasa Beklentisi

21.10.2014

BIST100 Endeksi Cuma günü üzerinde kapandığı 75.200 direncinden sonra dün %1.06 oranında daha değer kazanarak 73.331 puanda kapandı. Endeks dün gördüğü en yüksek 76.435 ile 200-günlük (ağırlıklı) HO'sını test etse de henüz aşabilmiş değildir. Her ne kadar 200-günlük (basit) ve (üssel) HO'larının üzerinde seyrediyor olsa endeksin gerek (ağırlıklı) HO'sının gerekse son düşüş dalgasının %38.2 Fibo. direncini geçtiği kabaca 76.150 - 76.650 direnç bölgesinde bir süre oyalanacağını tahmin ediyoruz.

Küresel piyasalarda dün risk iştahının kısmen arttığı, ancak gelişmiş ülke borsalarının karışık seyir izlemeye devam ettiği gözlendi. Diğer yandan yurt içinde tahvil faizlerindeki düşüş ve dolar kurundaki gerileme ile Borsa İstanbul pozitif ayrışmaya devam etti. Gösterge 2y tahvil faizi 15 baz puan düşerek Ağustos ayı başındaki seviyesi olan %8.67'ye gerilerken, 10y tahvil faizi de 4 baz puan gevşeyerek %8.95'ten kapandı.

Yurt içindeki iyimserliğin devamında bankaların TCMB'de tutulan zorunlu karşılıklara telafi faizinin gündeme gelmesi etkili oldu. Hatırlanacağı üzere TCMB Başkanı Erdem Başçı, 11 Eylül'de Kastamonu'daki "Para Politikaları" konulu sunumunda zorunlu karşılıklara ilişkin kademeli adımlarla bunun yapılabileceğini ve bu çalışmanın da Kasım'da netleştirebileceğini söylemişti. Başçı, hafta sonunda düzenlenen bir konferansta ise zorunlu karşılıklara telafi faizini bir teşvik unsuru olarak kullanılmasının detaylarının Salı günü (bugün) kamuoyuna açıklanacağını bildirdi.

Dolayısıyla, bugün TCMB'den gelecek açıklamalar yakından takip edilecektir. Haftanın geri kalanında ise piyasaların gündeminde Çarşamba günkü ABD TÜFE verisi ve Perşembe günü ise Euro bölgesi PMI verileri ile TCMB'nin Ekim ayı PPK toplantısı yer alacak.

Bugün Asya borsaları, Çin'de beklentilerin hafif üzerinde açıklanan 3Ç14 büyüme ve sanayi üretimi verilerine rağmen hafif satıcılı seyrediyor. Nikkei Endeksi ise %2.0 değer kaybı ile işlem görüyor. ABD vadelileri %0.40 ekside seyrediyor. Avrupa borsalarının ise ortalama %0.20 alıcılı açılması bekleniyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
10.00 TR Kısa Vadeli Dış Borç Ağu.
17.00 ABD İkinci El Konut Sat. Eyl (Bekl:5.1 mn)

Yukarı