BIST Piyasa Beklentisi

13.10.2014

Hatırlanacağı üzere küresel piyasalarda Bayram tatili öncesinde ABD Tarım-dışı istihdam verisinin oldukça güçlü gelmesi ile sert yükselen küresel hisse senedi piyasaları ve USD Endeksi ile başlayan oynaklık, bir sonraki hafta ise beklentilerin oldukça altında kalan Almanya sanayi üretimi verisi ile ivme kazanmıştı. Oynaklığın geçtiğimiz hafta ise Fed'in son toplantısına ait FOMC tutanaklarının açıklanması ve IMF'nin dünya ekonomik büyümesini aşağı yönlü revize eden raporunun etkisiyle devam ettiği gözlendi. Söz konusu oynaklık, dünyanın en yüksek işlem hacminin gerçekleştiği enstrüman olan EURUSD paritesinin 1.25-1.28 aralığında %2.5 dalgalanması ile net bir şekilde gözlenirken, ABD borsaları da son dört işlem gününde %1.5-%2.0 aralığında dalgalandı. Emtia tarafında da gözlenen yüksek oynaklık sonucu petrol

Yurt içi piyasaların ise bu yüksek oynaklık döneminde oldukça iyi bir performans gösterdiği dikkat çekiyor. Geçtiğimiz hafta MSCI gelişen (EM) ve gelişmiş (DM) ülke piyasalarında ortalama %3.0 civarında geri çekilmeler gözlenmesine karşın Türkiye Endeksi %0.6 ile en kaybettirenler arasında yer aldı. Bayram öncesi hafta ile birlikte değerlendirildiğinde ise DM ve EM piyasalarındaki kayıp sırasıyla %5.0 ve %7.0 olurken Türkiye %2.7 ile en kaybettiren oldu. Ayrıca geçtiğimiz hafta Fed tutanakları sonrasında oldukça yüksek işlem hacmi ile birlikte %3.1 yükselen endeksin, önemli ölçüde yabancı alımları ile desteklendiğini hesaplıyoruz. Sonuç olarak Borsa İstanbul'da 72.500-73.000 desteği çalıştığı sürece geri çekilmelerin alım fırsatı olarak değerlendirileceğini düşünüyoruz. Bu noktada endeks ağırlığı en yüksek GARAN hissesinde 7.76 seviyesinde oluşan fiyat boşluğunun da destek işlevi görüp görmediğinin takip edilmesi gerekiyor. Ayrıca son 6 haftadır üst üste düşen endeksin, 2008 küresel krizinden itibaren 7 hafta üst üste düştüğü görülmediği için bu haftayı yükselişle tamamlama şansının istatistiksel olarak yüksek olduğunu düşünüyoruz.

Bugün Asya borsaları ABD borsalarını takiben ortalama %1.0 ekside seyrediyor, ABD vadelileri %0.50 değer kaybı ile işlem görüyor ve Avrupa borsalarının da %1.0 satıcılı açılması bekleniyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
10.00 TR Dış Ticaret Beklenti Anketi 4Ç2014
14.00 Hindistan TÜFE Yıllık Eyl. (Bekl:8.08%)
FED/Evans Konuşması

Yukarı