BIST Piyasa Beklentisi

14.07.2014

BIST100 Endeksi, küresel piyasalarda Portekiz'in negatif etkisiyle değer kayıplarının yaşandığı haftayı, petrol fiyatlarındaki düşüş eğiliminin devam etmesi ve önceki hafta altta performans göstermesinin etkisiyle %2.36 yükselerek tamamladı. Cuma günü beklentilerin altında kalan Mayıs ayı cari açık verilerinin de etkisiyle dolar kuru baskı altında kaldı. Cari açık rakamı yılın ilk beş ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde %38.5 azalışla 19.84 milyar dolara geriledi.

Jeopolitik risklerin artırdığı petrol fiyatları ile Haziran ortasında 2.15 seviyesini aşan dolar kuru, petrol fiyatlarının yeniden düşüşe geçmesi ve Fed'in Haziran toplantı tutanakları sonrası oluşan iyimserlikle hafta boyunca aşağı yönlü bir seyir izledi. Brent petrolün varil fiyatı hafta boyunca %3.8 düştü. Petrol fiyatlarındaki düşüşte Irak ve Libya'ya ilişkin arz endişelerinin azalması belirleyici oldu.
Yurt dışında ise Portekiz bankası Banco Espirito Santo'nun sorunlarının Avrupa ekonomilerine ilişkin soru işaretlerini yeniden gündeme getirmesiyle, Avrupa borsaları ortalama %3.2 civarında değer kaybetti. Portekiz ve Yunanistan borsaları ise sırasıyla %10.1 ve %7.2 düştü. ABD'de majör endeksler ortalama %1.0 gerilerken, küçük piyasa değerli hisselerin yer aldığı Russel Endeksi ise %4.0 düştü. ABD 10-yıllık tahvil faiz oranları artan güvenli liman arayışı ile %2.64 seviyesinden %2.52 seviyesine kadar geriledi. Yurt içinde de gösterge 2-yıllık tahvil faizi 10 baz puan gerileyerek %8.38 seviyesinde, 10-yıllık tahvilin faizi ise 12 baz puan yükselerek %9.10 seviyesinde kapandı.

Bugün Asya borsaları, euro bölgesinde bankacılık endişelerinin azalmasıyla ortalama %0.4 yükselirken, Hindistan ve Endonezya borsalarında ise hafif çaplı kayıplar dikkat çekiyor. Avrupa borsalarının ise %0.35 civarında artıda açılması bekleniyor. Küresel piyasalarda bu hafta ABD'de açıklanacak şirket bilançoları, ekonomik veriler ve Fed Başkanı Janet Yellen'in Kongre'de yapacağı açıklamalar izlenecek. Yatırımcıların geçtiğimiz hafta olduğu gibi yeni haftada da yeni pozisyon açmakta pek iştahlı olmayabilecekleri tahmin ediliyor. ABD'de 2Ç14 bilançosunu ilk açıklayan banka olan Wells Fargo'nun hisseleri, beklentilere paralel gelen kâr rakamına rağmen gerilemişti. Bu hafta ise Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan ve Bank of America bilançolarını açıklayacaklar. Ayrıca bu hafta bilanço açıklayacak büyük şirketler arasında Google ve Intel de bulunuyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
10.00 TR Dış Ticaret Beklenti Anketi 3Ç2014
12.00 AB Sanayi Üretimi-Yıllık Mayıs (Bekl:0.5%)
15.00 Rusya San. Üretimi-Yıllık May (Bekl:2.7%)
20.00 ECB/Draghi Konuşması
ABD Citigroup Karı 2Ç2014 (Bekl:1.1$)

 

Yukarı