BIST Piyasa Beklentisi

09.07.2014

Yeni haftaya keskin bir şekilde yurt dışı piyasalardan olumlu yönde ayrışarak başlayan BIST100 Endeksi, dün %0.43 değer kazanarak olumlu ayrışmasını hız keserek sürdürdü. Petrol fiyatları ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin gerilemeye devam etmesi, gelişen ülke para birimleri ile birlikte TL'nin de dün USD karşısında değer kazanması, Borsa İstanbul'u destekledi. Brent petrolü son 14 günün 11'inde düşerek 115$ seviyesinden bugün 108$ seviyesine kadar geriledi. ABD 10 yıllık tahvil faizleri de hafta başındaki %2.663 seviyesinden dün %2.558'e kadar düştü.

Yurt dışındaki bu gelişmelerin yanı sıra yurt içinde dün beklentilerin altında açıklanan Mayıs ayı sanayi üretim verisi ile birlikte TCMB'nin faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi güçlendi. Açıklanan arındırılmamış sanayi üretimi Mayıs'ta yıl bazında %1.53 artarak, %3.6 olan beklentilerin altında kaldı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılarak bakıldığında verinin aylık %1.0 daraldığı, sadece takvim etkisinden arındırıldığında ise yıl bazında %3.3 artığı gözleniyor. Sermaye malı üretiminin son bir yılın en düşük düzeyine gerilemiş olması bizce Mayıs ayı rakamlarının en çarpıcı yanını oluşturuyor. Zayıf seyreden yatırım talebine ek olarak ihracatla ilgili zayıflama sinyalleri de veren verinin, Haziran ayındaki düşük PMI verisi de dikkate alındığında, yavaşlamasına devam edeceği tahmin ediliyor. Yatırım Finansman olarak 2014 büyüme tahminimizi %3.2 olarak korumaya devam ediyoruz.

ABD ve Avrupa borsalarında yaşanan hafta başındaki değer kayıpları, dün ivme kazanarak devam etti ve bugün Asya piyasalarına da yansıdı. Çin'de beklentilerin hafif altında açıklanan Haziran ayı enflasyon rakamı ise ekonomide zayıflamanın devam ettiğine işaret etti. Çin'de Haziran'da enflasyon %2.3 ile beklentinin hafif altında gerçekleşti. ABD borsaları kapanışı sonrası beklentilerden iyi bilanço açıklayan Alcoa'nın hisseleri vadeli işlemlerde %1.4 değer kazandı. ABD vadelileri an itibarıyla yatay seyrediyor, Avrupa borsalarının ise %0.10 artıda açılması bekleniyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
10.00 TR Perakende Satış Hacmi Mayıs
21.00 ABD FED FOMC Tutanakları

Yukarı