BIST Piyasa Beklentisi

04.03.2014

BIST100 Endeksi, dün Ukrayna ve Rusya arasında artan siyasi ve askeri gerilimin küresel ölçekte riskli varlıklara getirdiği satış baskısının altında kaldı. İç siyasi gelişmelerin de yakından izlendiği günde Borsa İstanbul %2.18 değer kaybederek 61.189 puanda kapandı. İşlem hacmi ise 1.464mn TL ile son 4 ayın en düşüğünde gerçekleşti. Endeksin işlem hacminin düşerken geriliyor olmasını ve dün gördüğü en düşük ile de USD bazında takip ettiğimiz son 10-yıllık yükselen trend desteğini test etmiş olmasına rağmen kıramamasını teknik açıdan olumlu buluyoruz.

Ayrıca endeksin yeni haftaya Avrupa borsalarına görece üstte performans göstererek başladığı da gözleniyor. Yerel para birimi bazında dün Almanya'nın %3.4, Fransa'nın %2.6, İtalya'nın %3.3 ve İspanya'nın %2.4 düştüğü günde, MSCI Avrupa Endeksi ortalama %2.87 oranında değer kaybederken, Rusya ve Ukrayna borsaları ise sırasıyla %10.8 ve %11.7 oranında sert düştü. Rusya Merkez Bankası, para birimi rublenin %2.0 değer kaybetmesi ve enflasyona yönelik tehditler nedeniyle politika faizini %5.5'ten %7.0'ye sert bir şekilde artırmak zorunda kalırken, aynı zamanda 10 milyar dolar tutarında döviz satışı gerçekleştirdi. Bugün ise Rusya borsasının güne %3.0 yükselerek başlaması dikkat çekiyor.

Yurt içinde dün açıklanan Şubat ayı TÜFE verisi beklentilere paralel gelmesine karşın, biriken maliyet baskıları, yükseliş eğilimini koruyan çekirdek enflasyon ve olası enerji fiyat ayarlamaları nedeniyle manşet enflasyonda yukarı yönlü riskler korunuyor.
Hazine dün gerçekleştirdiği sabit kuponlu ve TÜFE'ye endeksli iki tahvil ihalesi ile Mart ayı borçlanma programına başladı ve toplamda 6.5 milyar TL borçlandı. Hazine yarınki 16.7 milyar TL'lik itfası öncesinde bugün de 2,7 ve 10 yıl vadeli üç ihale daha düzenleyecek. İhale takviminin yoğun olmasına rağmen faizler üzerinde önemli bir baskı yaratmadığı gözleniyor. Diğer yandan TCMB'nin ortalama fonlama maliyetinin Şubat ayı başından itibaren çift haneli seviyelerde seyretmesi, bankaların borçlanma maliyetleri üzerinde negatif yönde etkili oluyor. ABD 10-yıllık tahvil faizlerinin ise güvenli liman arayışında olan yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ettiği ve dün itibarıyla %2.60 seviyesine kadar gerilediği gözleniyor.
Bugün Rusya'nın askeri tatbikatlara katılan Rus birliklerinin üslerine dönmeleri için emir verdiği yönündeki haberler üzerine küresel piyasalarda olumlu bir tablo olduğu gözleniyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
12.00 AB ÜFE-Yıllık Ocak (B:-1.2%)
14.30 TR Konut Fiyat Endeksi Aralık
14.30 TR Reel Efektif Döviz Kuru Şubat
16.45 ABD ISM NY Endeksi Şub. (B:45.6)
FED/Lacker Konuşması
PGSUS 4Ç2013 Bilanço

 

Yukarı