BIST Piyasa Beklentisi

20.01.2014

Geçtiğimiz haftanın ilk üç günü hafif yukarı yönlü eğilimle 68.000 seviyesinin üzerinde kalmaya çalışan endeks, son iki günde artan siyasi tansiyon ile birlikte sert değer kaybetti ve haftayı %3.35 ekside tamamladı. Dolar kurundaki %3.0'lük hızlı yükseliş nedeniyle, USD bazında hesaplanan MSCI ülke endeksleri içinde Türkiye %5.5 ile en çok kaybettiren oldu. Geçtiğimiz yıl Türkiye ile birlikte en çok kaybettiren Endonezya borsası ise geçtiğimiz hafta %5.0 yükselerek en çok kazandıran oldu.

BIST100 Endeksi hatırlanacağı üzere 16 Aralık tarihinde 75.000 puandan, 10 gün içinde 61.150 puana kadar düştükten sonra 30 Aralık tarihinde ilk güçlü tepkisini yaklaşık 68.500 seviyesine kadar yükselerek vermişti. O tarihinden itibaren bakıldığında aradan geçen üç hafta boyunca endeksin, günlük veri ve haber akışına bağlı olarak, kabaca 68.500 ile 65.500 seviyeleri arasında dengelenmeye çalıştığı gözleniyor. Endeks geçtiğimiz hafta da bu bant içinde seyrine devam etmesine karşın, önceki iki haftadan farklı olarak bir önceki dibinin altında kapandı ve yükselen dipler şeklinde ilerleyen "flama" formasyonu bozuldu. Diğer yandan endeksin 65.000 seviyesinin altında kapanmadığı sürece "bayrak" formasyonu olasılığı devam ediyor.

Bu noktada TCMB'nin yarın yapılacak PPK toplantısında alacağı kararın önemli olacağı kanaatindeyiz. Özellikle uluslararası yatırım bankalarının yayınladıkları pek çok raporlarda TCMB'nin faiz silahını kullanması gerektiğine dair yorumların yer alması, bu toplantıyı "kritik" kılıyor. TCMB'nin bu toplantıda faiz oranlarında bir değişikliğe gitmemesi halinde dolar kurundaki yukarı yönlü baskının süreceğini ve endeksi negatif etkilemeye devam edeceğini tahmin ediyoruz.

Bugün ABD piyasalarının kapalı olması nedeniyle yurt dışında işlem hacimlerinin düşük kalması bekleniyor. Asya borsaları, Çin'de 4Ç13 büyüme verisinin beklentilerin hafif üzerinde gelmesinin ardından bugün sabah saatlerine göre hafif olumlu olmakla birlikte karışık bir seyir izliyor. Japonya ve Çin borsaları ekside, Hindistan ve Endonezya borsaları ise artıda işlem görüyor. Avrupa borsalarının ise hafif satıcılı açılması bekleniyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
09.00 Almanya ÜFE-Yıllık Aralık (B:-0.7%)
10.00 TR KV Borç Kasım
11.00 İtalya Sanayi Sip. Yıllık Kasım
11.00 İtalya Sanayi Sat. Yıllık Kasım
17.00 TR Merkezi Yönetim Borcu Aralık
ABD Piyasaları Tatil

 

Yukarı