BIST Piyasa Beklentisi

10.01.2014

Borsa İstanbul'daki teknik aksaklıklar nedeniyle işlemlerin kısa sürdüğü günde BIST100 Endeksi günü %1.36 oranında değer kaybı ile tamamladı. Endeks, önceki gün yayınlanan ve Türk hisse senetleri tavsiyelerini "ağırlığını azalt"a düşüren yabancı raporlarının olumsuz etkisiyle açılıştan itibaren satıcılı bir seyir izledi.

Diğer taraftan döviz ve tahvil piyasalarında daha farklı bir tablo olduğu göze çarptı. Döviz tarafında sabah saatlerindeki hareketlilik öğleden sonra yerini sakinliğe bırakırken, açılışta 2.1934'e kadar %0.45 oranında yükselen dolar kuru, günü 2.1835 seviyesinde yatay tamamladı. Tahvil tarafında ise faiz oranları bir önceki güne göre artan işlem hacmiyle geriledi. 2-yıllık gösterge tahvilin faizi %9.88 seviyesine 14 baz puan gerileyerek tek haneli seviyelere indi; 10-yıllık tahvilin faizi de 12 baz düşüşle %10.04'ten kapandı. Tahvil faizleri 2014 yılı başından itibaren zayıf işlem hacmiyle ama düzenli bir şekilde gevşeme eğilimi gösteriyor. Ancak işlem hacimleri hâlihazırda 2013 yılı ortalamasından oldukça uzak. Yine de görece artan işlem hacmiyle faiz oranlarının geriliyor olmasını teknik açıdan olumlu buluyoruz. Faiz oranlarındaki düşüş eğiliminin işlem hacimlerindeki artış ile birlikte korunmaya devam edecek mi, takip edeceğiz. Örneğin 2-yıllık tahvilde dün 35mn TL (önceki gün 24mn TL) işlem hacmiyle düşen faiz oranlarının, 50-100mn TL ve üzerindeki işlem hacimleriyle gerilemeye devam etmesi halinde hisse sendi piyasalarına destek olabileceğini düşünüyoruz.

ECB Başkanı Draghi dün, politika faizinin %0.25 seviyesinde sabit tutulma kararının ardından düzenlenen basın toplantısında, enflasyonun daha da düşmesini engellemek için ellerindeki her olanağı kullanmaya kararlı olduklarını açıkladı. Draghi, gevşek para politikası hakkında daha güçlü ifadeler kullandıklarını belirterek, "kullanabileceğimiz birçok enstrüman var hangisinin kullanılacağı karşılaşılacak duruma bağlı" dedi. Avrupa borsaları açıklamalar sonrası son 5.5 yılın zirvelerine yükseldikten sonra kâr satışlarıyla %0.5 oranında geriledi. EURUSD paritesi ise 1.360 seviyesinde tepkisiz kaldı. ABD borsaları ise yatay kapandı.

Bugün Asya borsalarında Çin'de açıklanan ticaret verilerinin ardından borsalarda gözlenen kayıplar sınırlı kaldı ve hafif olumluya döndü. ABD vadelileri %0.15 yukarıda seyrediyor; Avrupa borsalarının da %0.5'e yakın alıcılı açılması bekleniyor. Bu çerçevede BIST100 Endeksinin güne hafif alıcılı başlamasını bekliyoruz ve saat 15.30'daki ABD tarım-dışı istihdam verisine kadar sakin bir seyir izleyeceğini tahmin ediyoruz.

Bugün Açıklanacak Veriler
09.45 FR Sanayi Üretimi Kasım
10.00 TR Dış Ticaret Endeksleri
11.30 İngiltere Sanayi Üretimi Kasım (B:0.4%)
15.30 ABD Tarım Dışı İstih. Ara. (B:194 bin)
15.30 ABD İşsizlik Oranı Aralık (B:7%)
17.00 ABD Toptan Satış Stoku Kas. (B:0.4%)
FED/Bullard Konuşması

 

Yukarı