BIST Piyasa Beklentisi

04.07.2013

BIST100 Endeksi bir önceki hafta "kritik" desteklerini hızla kırmasının ardından geçtiğimiz hafta içinde aynı hızla söz konusu seviyelerine geri dönmüştü. Ancak dün sert satıcılı bir seyir izleyen endeks, %3.56 değer kaybederek son dört günlük yükselişini tümüyle yuttu ve 73.718 puandan kapandı. Yukarıda 77.000 direncini son üç denemesinde de aşmayı başaramayan endeks, aşağıda önemli bir destek olarak öne çıkan 75.000 seviyesinin de altına gerileyerek kapandı. Bu nedenle 75.000 seviyesi artık kısa vadeli önemli bir direnç konumuna dönüştü.

Mayıs sonu-Haziran başında yaşanan atağa benzer bir şekilde yurt içi ve gelişmekte olan ülke piyasalarında dün ikinci bir atak daha yaşandığını gözledik. Portekiz ve Mısır'daki negatif gelişmelerin yanı sıra artan petrol fiyatları ve yurt içinde beklentilerin üzerinde açıklanan Haziran ayı enflasyon rakamları satış baskını güçlendirdi. Dolar kuru bir ara 1.9546 seviyesini gördü ve %0.7 primli olarak 1.9464 seviyesinden kapandı. Döviz sepeti de %0.83 artışla 2.2395 seviyesinden, gösterge tahvilin faizi ise 44 baz puanlık yükselişle %7.78 seviyesinden günü tamamladı. TCMB gün içi döviz satım ihalesinde dün 250 milyon dolar satarak kurdaki yükselişe müdahale etti. MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Endeksi dün USD bazında %2.14 düşerken, MSCI Türkiye Endeksi %4.67 ile en çok kaybettiren oldu.

Avrupa borsaları Portekiz'de yaşanan siyasi kriz ve ABD'de yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesindeki endişelerle %1.1 gerilerken, yarım gün açık kalan ABD borsaları ise %0.10 oranında hafif yükseldi. Avrupa'da dün açıklanan servis sektörü PMI verileri İspanya, Fransa ve İngiltere'de beklentilerin üzerinde; Almanya ve İtalya'da ise beklentilerin altında geldi. Ancak genel olarak bakıldığında Avrupa Bölgesi birleşik imalat endeksinin son 16 ayın en düşük hızında daraldığı gözlenirken, servis sektörü endeksi de Ocak ayından bu yana en düşük hızda yavaşladı. ABD'de açıklanan ADP özel istihdam verisi ise 160 bin olan beklentilerin üzerinde 188 bin seviyesinde gerçekleşti.

Mısır ordusu bir yıl önce seçimle göreve gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi dün görevden uzaklaştırdı. Askeri yetkililer, Mursi'nin bağlı olduğu Müslüman Kardeşler hareketine yakın televizyon kanallarını kapattılar ve hareketin önde gelen isimlerini tutuklamaya başladılar. Birleşmiş Milletler, ABD ve diğer büyük ülkeler Mursi'nin devrilmesini bir askeri darbe olarak kınamadılar. Video kaydı aracılığıyla açıklama yapan Mursi ise darbeyi Mısır'ı "kaosa" sürükleyecek bir gelişme olarak niteledi ancak taraftarlarından çatışmaya girmemelerini istedi.

Bugün endeksin 74.000 seviyesinin üzerinde açılmasını bekliyoruz.

Bugün Açıklanacak Veriler
14.00 BOE Faiz Kararı (B:0.5%)
14.45 ECB Faiz Kararı (B:0.5%)
15.30 ECB Draghi Konuşması

Yukarı