Basından Seçme Haberler

13.05.2015
  • Fed/Williams, ABD Merkez Bankası'nın faizi herhangi bir toplantıda artırabileceğini söyleyerek, bu konuda bir sonraki toplantının gerçekleşeceği Haziran ayına dek "bekle ve gör" tutumunda olduğunu belirtti. Fed/Dudley ise "Faiz artırım kararı ekonomik verilere bağlı. Fed'in faiz artış kararı rejim değişikliği anlamına gelecektir" değerlendirmesini yaptı. *BloombergHT
  • ABD Dışişleri Bakanı John Kerry "Minsk anlaşması tamamen uygulandığında veya uygulanırsa, ABD ve AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının kaldırılmasına başlanacak" dedi. *BloombergHT
  • Moody's çeyrek dönemlik Küresel Makro Görünüm raporuna göre, Euro Bölgesi ekonomisi, düşük petrol fiyatları ve zayıf euro ile destek buldu. Moody's "Türkiye ve Güney Afrika doların güçlenmesine ve sermaye akışlarındaki değişimlere karşı daha savunmasız" açıklamasında bulundu. *BloombergHT Ayrıca Moody's'in internet sitesinden yapılan açıklamada, "TL'deki değer kaybı yerli bankaların kredi profillerini etkileyebilir. TL'nin son aylarda yaşadığı değer kaybı, bankaların varlık kalitesinde bozulmaya ve risk ağırlıklı varlıklarda artışa işaret edebilir. Bu durum Türk finans kurumları için baskı noktaları oluşturabilir" ifadelerine yer verildi.  *Dünya
  • Yunanistan'ın 750 milyon Euro'luk IMF borcunu, IMF'de bulunan rezervlerini kullanarak ödediği bildirildi. Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, kreditörleri reform müzakerelerindeki açmazı ortadan kaldırmaya davet etti. Euro Bölgesi maliye bakanları ise, Yunanistan ile müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini açıkladı. *CNBCe
  • Çin'in sanayi üretimi Nisan ayında ivmelenerek Nisan ayında bir yıl önceye göre %5.9 yükseldi. *BloombergHT Almanya Ekonomisi, 1Ç2015 döneminde beklentilerin altında yıllık %1.1, çeyreklik bazda %0.3 büyüme gösterdi. *MatriksHaber
  • OPEC'in ham petrol üretimi Nisan'da günlük 18 bin varil artarken, küresel petrol arzı, bir önceki aya göre, günlük 390 bin varil düşerek 94,10 milyon varile indi.*BloombergHT.
  • Davutoğlu, ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı, özel halk otobüslerini 2016 yılı sonuna kadar yenileyenlerin ÖTV'sinin devlet tarafından karşılanacağını belirtti.*BloombergHT.
  • TAYSAD Başkanı Mehmet Dudaroğlu, Türkiye'de otomotiv tedarik sanayinin, ana sanayi üretiminde yerli sanayinin payını artırması için şu anda üretilemeyen 'kritik teknolojilerin' desteklenmesi için hükümete stratejik bir rapor sunacaklarını söyledi.*Star.
  • Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, havaların ısınmasıyla sebze fiyatlarının yüzde 50-60 düştüğünü bildirdi.*BloombergHT.
  • Türkiye'de bu yıl nisan ayında devreye alınan santrallerin kurulu gücü, 2014'ün aynı ayına göre yüzde 62 azalarak 440 megavat oldu.*BloombergHT.
  • Türkiye otomotiv sanayisinde 2015 yılı ocak-nisan döneminde toplam üretim yüzde 28 artarak 455 bin seviyesinde gerçekleşti.*BloombergHT.
  • İsrail'in en büyük bankası Bank Hapoalim, Tel Aviv borsasına yaptığı açıklamada adını belirtmediği bir yatırımcının bankanın tamamını almak için Bank Pozitif'e teklif götürdüğünü belirtti.*CNBCe.
  • Dünya Ekonomik Forumu'nun Seyahat ve Turizm Rekabet Endeksi Listesi'nde 2009 yılında 56'ncı sırada bulunan Türkiye, bu yıl 141 ülke arasında 44'üncü oldu.*CNBCe. İlk 4 ayda düşen Rus turist sayısı, mayısta artıya geçti. GTD Başkanı Bulut Bağcı, "Bu ay yüzde 5'lik bir artış var. Devlet desteği meyvelerini vermeye başladı. 4 milyonu yakalarız" dedi.*Sabah.
  • Yüzde 1'lik KDV avantajıyla lisanssız güneş enerjisi yatırımında leasingin gözde finansman yöntemi haline geldiğini bildiren Deniz Leasing Genel Müdürü Kahraman Günaydın, 10 yıl alım garantisi nedeniyle bu yatırımların devlet tahvili gibi olduğunu söyledi.*Dünya.
  • Müteahhit ilave kat alamadığı yapıların dönüşüm sürecine girmiyor. Bu bölgeler için uygulanacak yeni modelde vatandaş kendini evini kendi dönüştürecek.*Hürriyet.

 

Yukarı