Basından Seçme Haberler

24.06.2014
  • ABD'de 2. el konut satışları Mayıs ayında beklentinin üzerinde artış gösterdi. ABD'de imalat sanayi öncü PMI Haziran'da 57.5 olarak beklentinin üzerinde gerçekleşti.*BloombergHT.
  • ECB/Nowotny Euro'daki yükselişin zayıflamasını faydalı gördüklerini zira değerli Euro'nun enflasyon hedefine engel olduğunu belirtti.
  • Euro Bölgesi'nde öncü PMI, Haziran ayında beklentilerin altında gerçekleşti. Fransa ve Almanya'da da PMI verileri beklentileri karşılayamadı.*BloombergHT.
  • Çin Bej Kitabı'na göre, sermaye harcamalarının zayıflaması ve kredi başvurusunda bulunan şirketlerin azalması ile, ekonomik yavaşlama bu çeyrekte derinleşti.*BloombergHT.
  • Zeybekci, "Türkiye'de bir an önce faiz oranlarının 29 Ocak'ta olduğu, yani çıkarıldığı seviyenin altına doğru bir an önce inmesini istiyoruz" dedi.*BloombergHT.
  • Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, ülkede yaşananların ardından "Artık Kürt halkının geleceğini tayin etme vakti geldi" dedi.*Al Jazeera.
  • Ukrayna'nın doğusunda ilan edilen ateşkes 27 Haziran'a kadar sürecek. Güney Osetya'nın yeni parlamentosu cumhuriyetin Rusya Federasyonu'na dâhil olması konusunu genel halk oylanmasına sunacak.*Rusya'nın Sesi.
  • Beyaz Saray, "Biden ve Erdoğan, IŞİD'in Irak'ta ilerlemesinin büyük bir tehdit yarattığı noktasında mutabık kaldı" açıklamasında bulundu.*BloombergHT.
  • 13 Haziran 2014 tarihli haftalık BDDK verilerine göre, bankacılık sektörü kredileri haftalık bazda %0,9 artış göstermiş ve toplam kredi miktarı 1,119mlr TL olmuştur. Bu haftaki verilere göre, yıl başından bu güne kredi büyümesi %5,1 olurken, yıllık büyüme de %23,7 olmuştur. Bu haftaki artış ticari kredilerdeki %1,2'lik artıştan gelmektedir. Kredi kartları ve tüketici kredileri bu hafta %0,5 artış göstermiştir. Ek olarak taksitli ticari krediler bu hafta %0,7 artmıştır. Merkez Bankası'nın 50 baz puan faiz düşüş karar sonrası, kredi talebinde önümüzdeki dönemde sınırlı da olsa artış görebiliriz.
  • Yurtiçi beyaz eşya satışları 2014 yılı Mayıs ayında, yıllık bazda %3 artarak zayıf geçen ilk 4 ayın ardından iyileşme sinyalleri verdi. Seçim döneminin yarattığı belirsizliğin geride kalması ve düzelme eğiliminde olan tüketici güven endeksi ile yurtiçi satışlarda beklenen toparlanmanın yavaş da olsa gerçekleşmeye ve talebe yansımaya başladığını görüyoruz. Kurlarda yaşanan değer kaybı sonrası artan fiyatlar nedeniyle ithal ürünler yurtiçinde üretilen ürünlere karşı fiyat avantajını yitirirken, geçen yılın aynı dönemine %21 ile düşüş yaşamaya devam etti. Fakat, ithalat hariç yurtiçi satışlar 4A14'te görülen %7 azalışın ardından, Mayıs'ta ARCLK ve VESBE gibi üreticiler için pozitif olacak şekilde %8 yükseldi. Beyaz eşya ihracatı ise Mayıs ayında 1.39 milyon adet ile yıllık bazda %7 yükselirken, Nisan ayında görülen %13'lük artışın ardından bir miktar ivme kaybetse de güçlü seyrini sürdürdü. İhracat hacminin ise 2014 yılında i) TL'deki değer kaybının fiyat rekabetinde avantaj sağlaması, ii) Avrupa'da yaşanan sınırlı toparlanma ve iii) ilave pazar payı kazancı sayesinde %5 yükselmesini bekliyoruz.
  • Yıldız, Kuzey Irak'tan sevk edilen petrolün hesabının yaklaşık 97 milyon dolar olduğunu ve Halkbank'a 93 milyon doların yatırıldığını bildirdi.*Dünya.
  • TÜRSAB Başkanı Ulusoy, "2014 yılı sonu itibariyle Türkiye'ye gelecek toplam turist sayısının 43 milyon, turizm gelirinin ise 35 milyar dolar civarında gerçekleşeceği tahmin ediyoruz" dedi.*Dünya.
  • Devlet Malzeme Ofisi, iki türlü yapılma olasılığı bulunan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kullanılmak üzere 73.8'er milyonluk iki parti halinde 147.6 milyon pusula için ihale açtı. Yazılı tekliflerin 9 Temmuz 2014'e kadar alınacağı ihalede, aynı gün sözlü teklifler de alınacak.*Dünya.
  • 2017'de tamamlanması planlanan ilk fazda daha önce 70-90 milyon yolcu kapasitesi olacağı açıklanmıştı. Ancak konsorsiyumun 70 milyon yerine ilk fazı 90 milyon yolcu kapasitesine göre yapmaya karar verdiği belirtildi.*Hürriyet.
  • Toplantının gündeminde tavan fiyat sonrasında hızlı artışlar gözlemlenen akaryakıt fiyatları var. EPDK ve şirketler anlaşamazsa, tavan fiyata dönülebilir.*Hürriyet.
Yukarı