Basından Seçme Haberler

05.12.2013
  • Fed tarafından yayınlanan Bej Kitap'ta imalat sanayi, teknoloji ve konut sektöründeki kazançların, ABD ekonomisindeki büyümeye katkı yaptığı belirtildi.*BloombergHT.
  • Demokratlar vergiler konusunda, muhalefetteki Cumhuriyetçiler de harcamalar konusunda anlaşmaya yaklaştı. ABD'de 13 Aralık'a kadar uzun vadeli harcama sınırı ve bütçe açığının azaltılması için uzlaşmaya varılması hedefleniyor. Federal hükümetin borçlanma tavanı ise 15 Ocak'ta doluyor.*BloombergHT.
  • Obama, ekonomik değişiklikler ve hükümet politikalarının orta gelirli Amerikalarının yukarı yönlü hareketini engellediğini söyledi.*BloombergHT.
  • Resesyon ve sorunları gidermek için devreye sokulan teşvikler ile şişirilen bütçelerde 3 yıl boyunca kesinti yapılmasının ardından ABD ve Euro Bölgesi yetkilileri, önceki çabaları ve ilerleyen ekonomik büyümenin, bütçe açıklarının azaltılmasına yardımcı olmasından ötürü daha az kısıtlama gereksinimi duyuyor.*BloombergHT.
  • Eurostat'ın açıkladığı üçüncü çeyrek büyüme rakamları ikinci tahmin raporuna göre 28 üyeli birlik bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 oranında büyüdü. Bu oran Euro Bölgesi için yüzde 0,1 oldu.*Euronews.
  • Avrupa Birliği, LİBOR ve iki temel faizde manipülasyon yaptığı gerekçesiyle Citigroup, Deutsche Bank ve Royal Bank of Scotland'ın da aralarında bulunduğu altı finans kuruluşuna 1,71 milyar Euro para cezası verdi*Zaman.
  • Moody's İspanya'nın BAA3 seviyesindeki notunu onayladı görünümü durağana yükseltti.
  • S&P 2014'te not indirimlerinin artışlardan fazla olacağını belirtti.*CNBCE.
  • Bu yıl Çin'in otomotiv satışları 16 mn üzerinde olacak. Böylece Çin ilk kez dünyanın en büyük otomotiv pazarı olacak.
  • IMF yetkilisi gelişmekte olan ülkelerin sermaye akışlarındaki volatilite ile mücadele edebilmeleri için döviz kurlarını yeterince esnek tutmaları gerektiğini söyledi.
  • Reel efektif döviz kuru endeksi kasım ayında bir önceki aya göre TÜFE bazında değer kaybederek 110,23'den 109,41'e geriledi.*BloombergHT.
  • Taşıt kredilerinde hayata geçecek yeni tedbirler ve kur artışlarının fiyatlara yansıması öncesinde talebin öne çekilmesi ve satış kampanyalarının etkisiyle otomotiv pazarı kasım ayında yüzde 10,6 büyürken; Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), BDDK'nın tedbirlerinin zamanlamasına göre 2014 yılı için 800-860 bin olan pazar tahminini gözden geçirecek. ODD'nin bültenine göre, otomotiv pazarı, kasım ayında geçen yıla göre yüzde 10,59 artışla 79.301 adede, ocak-kasım döneminde ise yüzde 9,25 artışla 723.660 adede yükseldi. ODD toplam pazarın bu yılı 840-880 bin aralığında tamamlamasını bekliyor. Otomobil pazarı kasım ayında yüzde 22,6 artışla 64.117 adet olurken, hafif ticari araç pazarı yüzde 21,8 azalarak 15.184 adet seviyesine indi.*Zaman.
  • Bakır, Çin'deki stokların azalması ve imalat verileriyle tekrar yükselişe geçti.*BloombergHT.
  • Viyana'da bir araya gelen 12 üyeli birliğin petrol bakanları bu dönem içerisinde günlük petrol üretimini 30 milyon varilde sabit tutma kararı aldı. Fakat bu durum uluslararası yaptırımlardan kurtulmaya çalışan ve eski üretim seviyesine dönmek isteyen İran için bir sorun teşkil edebilir.*Euronews.
  • TAPDK'nın 2011 yılından beri sekizinci kez değiştirdiği yönetmelikle bugüne kadar alkol ve sigara satışı için tek belge alan satıcılar 2014 yılında iki ayrı belge almak zorunda kalacak. Belgesini yenilemeyenlerin satış yapması yasaklanırken, yerine göre satış belgesine 40 liradan 3 bin liraya kadar para ödeyen esnaf, ekstra maliyetle karşılaşabilecek. Üstelik bir aydan az zaman kalması da şartları yerine getiremezsem ve belge alamazsam" telaşına neden oluyor.*Hürriyet.
  • Türkiye'nin yılın 10 aylık dönemindeki büyükbaş hayvan ithalatı, geçen yılın aynı dönemine göre miktar bakımından yüzde 55, değer bakımından yüzde 57,8 oranında azaldı.*Hürriyet.
  • Daha önce Dubaili TAQA şirketinin yatırımdan çekildiği Afşin Elbistan'da kurulacak 10 milyar dolar değerindeki termik santrallere Katar Devlet Enerji Şirketi talip oldu. Elektrik Üretim A.Ş. ile Katar Holding arasında yapılacak işbirliği için mutabakat zaptı imzalanırken, 2 ülkenin şirketleri ortaklaşa fizibilite çalışmasına başlayacak.*Sabah.
    Ekonomi yönetimi altyapısı hazır, atıl bekleyen arazileri yatırımcıya sunmak için kapsamlı bir çalışma başlattı. Yıllarca çivi bile çakılmayan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) arazileri için bakanlıklar bir araya geliyor. Başbakanlık Yatırım Ajansı'nın da talebi doğrultusunda Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgeleri başta olmak üzere hazır bekleyen araziler yatırımcıya açılacak. Böylece altyapı maliyetleriyle birlikte yatırımcıya 4 katı fiyata mal olan arsa tahsisi uygulaması son bulacak.*Sabah.
Yukarı