Basından Seçme Haberler

05.11.2013
  • FOMC üyesi Powell, merkez bankasının muhtemelen bir süre daha teşviklere devam edeceğini ve azaltma tarihinin net olmadığını söyledi.*BloombergHT.
  • FED/Bullard, varlık alımının azaltılması ekonomi geliştiği zaman ve yavaşça olacağını söyledi. Bullard, FED'in politika değişikliğinde kesin bütçe anlaşmasını beklememesi gerektiğini de ekledi.*CNBC.
  • FED'in son anketlerinden birine göre, Amerikalı bankalar, rekabetin artmasıyla şirketlere kredi politikalarını gevşeterek ve konut kredisi taleplerinin soğumasıyla mortgage standartlarını kolaylaştırarak kredileri daha erişebilir hâle getiriyor.*BloombergHT.
  • Euro Bölgesi'nde enflasyonun hızla düşmesi sebebiyle piyasalarda ECB'nin para politikalarını önümüzdeki aylarda daha da esneteceği beklentisi hâkim oldu.*EurActiv.
  • Avrupa Birliği, bankaları ödeme dengesi sıkıntıları yaşayan Euro Bölgesi dışındaki AB ülkeleri için de bir AB fonunu devreye sokmayı gündeme aldı.*EurActiv.
  • Avrupa'daki çevre ülkelerde süren borç krizi Almanya'yı kırılgan yapıyor.*FT.
  • Avrupa Birliği ve ABD, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTYO) ABD'deki 'kepenk kapatma' sebebiyle gerçekleşemeyen ikinci turunun 11-15 Kasım'da düzenleneceğini açıkladı.*EurActiv.
  • İtalya Maliye Bakanı paritenin yükselmesi sonrasında para birliğinin kazançlarının bazılarını geri aldığını söyledi.*FT.
  • Yunanistan ile Troyka görüşmeleri bütçe açığı ve protestolar gerginliğinde bugün başlıyor.*FT.
  • BOJ'un rekor düzeyde parasal genişleme uygulamaya başlamasının yarım yıl sonra ekonomistler, bankanın enflasyon hedefine ulaşabileceğine inanmıyor.*BloombergHT.
  • Çin'de Komünist parti toplantısı öncesi piyasalar sürdürülebilir hedefleri ele alan reformların düşük büyümeyi öne çıkarabileceği endişesi taşıyor.*FT.
  • Çandarlı Limanı ihalesinde teklifler bugün açılacak. Çandarlı limanı 3 etap halinde yapılacak ve toplam 12 mn konteyner yükleme-boşaltma kapasitesinde olacak. Her etapta 40 mn tonluk kapasite devreye alınacak. Çandarlı Limanı tamamlandığında dünyanın 10'uncu büyük limanı olacak. Türkiye'deki limanların toplam konteyner kapasitesinin de yaklaşık iki katı büyüklüğünde olacak. Limanın İzmir'e yıllık 700 mn TL ilave gelir sağlaması bekleniyor. İhale dosyası alan şirketler SAHOL, AKFEN, MNG, Limak, Yıldırım Holding ve Arkas Grubu.
  • ÖİB yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Milli Piyango İdaresi kapsamındaki şans oyunları lisansı için Kasım ayı sonuna kadar ihaleye çıkılacak. İhale şartnamesi hazırlıklarında sona gelindiğini belirten yetkililer, birkaç detay dışında şartnamenin bittiğini söylediler. Bunun Milli Piyango İdaresi bünyesindeki Milli Piyango, On Numara, Süper Loto, Şans Topu, Hemen Kazan ile benzer şans oyunlarının oynatılması için lisans verilmesi ihalesi olduğuna dikkat çeken yetkililer, lisansın 10 yıllığına verilmesinin düşünüldüğünü ifade ettiler. 10 yıllık bir dönem için yeni bir operatöre/lisans sahibine, elde edilecek hasılattan belli bir oranda pay verilmesi suretiyle devredilecek. Bu oran, her yıl için hasılatın %25'i ile şans oyunları satış gelirleri dışında elde edilecek diğer gelirlerin de %28'i şeklinde olacak. 2012 yılında şans oyunlarının satışından 2.2 milyar lira gelir elde edilirken, 1 milyar liralık ikramiye dağıtıldı. Mayıs 2009'da yapılan ilk özelleştirme ihalesi, tekliflerin ÖİB'in belirlediği 1.6 milyar dolarlık başlangıç tutarının altında kalması nedeniyle iptal edilmişti. İhaleye, Şans Oyunları Yatırım Holding A.Ş. ve DAF (Doğuş Holding/Alarko Holding/Fina Holding)-Yunan OPAP grupları katılmıştı.*Hürriyet.
  • Kredi kartı ve tüketici kredileriyle yapılan harcamalarda yaşanan radikal artışa karşı geçen ay sınırlayıcı önlemler alan ekonomi yönetimi, özellikle kredi kartını sınırlamaya dönük ikinci önlem paketini açmaya hazırlanıyor.*Vatan.
  • Yıldız, "Geçtiğimiz ekim ayına göre Türkiye yine ekonomik büyümenin daha üzerinde bir büyüme ile elektrik tüketiminde yüzde 3,9'luk rakamı yakaladı" dedi.*BloombergHT.
  • Irak'ın güneyinde Basra bölgesinde çıkarılan ve çıkarılacak petrolün dünya pazarlarına açılması için Hürmüz Boğazı'nın sınırlı bir kapasiteye sahip olduğu görüşünü dile getiren Yıldız, "Basra petrollerinin Hürmüz'den çıkmasının belli bir kapasitesi var. Bu petrolün sağlıklı şekilde dünya pazarlarına çıkmasının yolu Türkiye'dir" dedi.*Hürriyet.
Yukarı