Basından Seçme Haberler

27.09.2013
  • ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi kanadın lideri Boehner harcamaların düşürülmeden borç tavanı artırımı yapılmayacağını söyledi.
  • FED yetkilisi George istihdam piyasasındaki kazanımlara bakarak tahvil alımlarının azaltılmasının ve 2014 ortasında sonlandırılmasının gerektiğini belirtti.
  • FED yetkilisi Kocherlakota ise işsizlikle mücadele için daha agresif olunmasını istedi. Enflasyonun düşük olması nedeniyle işsizlikle mücadele için alanın olduğunu belirtti.
  • ECB üyesi Coeure LTRO'ya ihtiyaç olduğu iddialarına karşı çıktı ve piyasaların buna işaret etmediğini söyledi. ECB'nin harekete geçmesi gerekiyorsa bunun faiz indirimi olmasının muhtemel olduğunu ekledi.
  • BoE yetkilisi Carney daha fazla parasal genişleme gerektirecek bir durum görmediğini belirtti.
  • Çin'de sanayi şirketlerinin Ağustos ayı karları yıl bazında %24 arttı. Temmuz'daki artış oranı %11.6 olmuştu. Şirketlerin esas faaliyetlerinden sağladıkları kar %4 artarken Temmuz'da %1.8 artmıştı. 8 aylık sürede kar artışı %12.8 oldu.
  • Hindistan Merkez Bankası Başkanı Rajan, ilk kez para politikası için tüketici fiyatları endeksini temel gösterge olarak belirleyecek.*BloombergHT.
  • İran'ın nükleer programı üzerine yapılan BM'deki toplantıda 15 Ekim'den itibaren kapsamlı görüşmelerin yapılmasına karar verildi.
  • Kuveyt Sanayi ve Ticaret Bakanı Al-Saleh, 386 milyar dolarla dünyanın 6'ncı büyük fonu KIA'nın Türkiye'ye yöneldiğini söyledi.*Sabah.
  • Uluslararası bir aracı kurum Türkiye için 2014 yılı büyümesini %4.8'den %4'e düşürdü. İhracatın büyümeye etkisinin negatif olacağını ve büyümenin iç taleple gerçekleşeceğini tahmin etti.
  • Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısında uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi projesinde sistem ve füzelerin Çinli CPMIEC ile Türkiye'de ortak üretilmesi amacıyla görüşmelere başlanması kararlaştırıldı. Hava Kuvvetlerinin 15 adet yeni nesil eğitim uçağı ihtiyacı için TUSAS ile Hürkuş uçaklarının seri üretimi için görüşme yapılacağı açıklandı. Daha önce Koç Grubu iştiraki RMK Marine tarafından kazanılan Milgem Projesi kapsamında üretilecek gemilere ilişkin ihale iptal edildi. İlk iki gemi gibi 3'üncü ve 4'üncü gemiler de İstanbul Tersanesi Komutanlığınca yapılacak ve kalan 4 gemi için ihale açılacak. Yorum: 4 milyar USD'lik füze projesi ortaklaşa yapılacak olması ASELS ve Roketsan için pay oluşturuyor. Milgem projesinde önceki iki gemi için sözleşme yapmıştı ilave iki gemi için de sözleşmenin uzatılması bekleniyor.
  • Hürriyet'in haberine göre, Türkiye'de yedi farklı sahada petrol ve doğalgaz arama lisansı bulunan Alpay Enerji'nin yüzde 75'ini almak için anlaşma yapan San Leon Energy, Türkiye'ye 55 milyon dolar yatırım yapmayı hedefliyor.
  • General Electric CEO'su Jeffrey Immelt: Rüzgâr enerjisi ve gaz türbinleri projelerini görüştük, Türkiye içim 900 milyon dolar yatırım taahhüdümüzü yerine getireceğiz.*Milliyet.
  • BDDK'dan Cangürel, "Fed'in parasal genişlemeyi azaltacağı beklentileri dikkate alındığında kredi büyümesinin bankacılık sektörü için sorun teşkil etmeyeceğini düşünmekteyiz" dedi.*BloombergHT.
  • Bayram ve yaz tatili dönemlerinde uçak biletlerinin yüksek fiyattan satılmasından yakınan tüketiciler için yeni bir uygulama başlıyor. Buna göre havayolu şirketleri iç hat uçuşlarda belirlenecek ‘tavan fiyattan' bilet satabilecek. Edinilen bilgiye göre düzenleme ile yurt içi uçuşlarda taban ve taban fiyat belirlenecek, en ucuz biletler bir miktar pahalanacak. 89 liralık bir bilet 109 liraya kadar çıkacak. Uçuştan önceki son 2-3 günde alınan biletler ise yine pahalı olacak.*Milliyet.
  • EPDK tarafından yapılan yönetmelik değişikliğine göre abonelere ortalama faturasının çok üzerinde bir fatura gönderilemeyecek. Aboneler, geriye dönük ödedikleri fatura miktarlarını son faturalarında görebilecek. Yüksek fatura gönderilmesi durumunda aboneler itiraz edebilecek. İtiraz halinde önceki fatura tutarı ödenecek.*Milliyet.
  • Beyaz et sektörünün yıllardır büyüdüğünü ve tüketimin arttığını anlatan Sait Koca, 2013 yılının sektör için çok olumlu geçmediğini, iç tüketimde azalma yaşandığını, bu durumun sektöre olumsuz yansıdığını söyledi. Koca, 2013 yılında kar oranlarının düştüğünü, birçok firmanın zarar eder duruma geldiğini belirterek, maliyetlerin büyük kısmının dövize dayalı olduğunu, dolardaki artışın olumsuz etki yaptığını vurguladı.*Hürriyet.
  • Kanatlı sektörü Türkiye'de kişibaşı tavuk tüketimini 19 kg'dan 40 kg'a çıkarmayı hedefliyor. Tüketim Amerika'da 43 kg ve Brezilya'da 42 kg seviyesindedir.
Yukarı