Basından Seçme Haberler

30.07.2013
  • ABD'de ikinci çeyrek büyümesinin gerileme ihtimaline karşın FED'in tahvil alımlarını kısmaya başlayacağı beklentileri devam ediyor. İkinci çeyrek büyümesinin %1 olduğu tahmin edilirken kamunun tasarruf önlemleri ve zayıf global talep etkili olduğu düşünülüyor.
  • ABD Başkanı Obama, yeni Fed başkanının profilini çizdi. Obama, koltuğa oturacak kişinin enflasyonun yanı sıra büyümeye de önem veren ve halkın ihtiyacına göre politika üretecek biri olmasını istedi.*Sabah.
  • Avrupa'da bankalar arası faiz oranı Euribor ve Almanya'da iş dünyası güven endeksi artarken İspanya'da işsizliğin uzun bir aradan sonra ilk kez düşmesi, Avrupa'da krizin artık geride bırakılmaya başlandığına yönelik umutları güçlendirdi.*EurActiv.
  • Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da Temmuz ayı enflasyonun Nisan'dan bu yana ilk kez yavaşladığı tahmin ediliyor.*BloombergHT.
  • Japonya'da sanayi üretimi Haziran'da %3.3 ile beklentilerin üzerinde düşüş göstererek Ocak ayından bu yana ilk kez geriledi. Yılın ikinci çeyreğinde sanayi üretimi çeyrek bazda %1.4 arttı. Hane halkı harcamaları Haziran'da yıl bazında %0.4 geriledi. Mayıs ayındaki gerileme %1.6 olmuştu.
  • 2014 yılında Japon Hükümetinin büyüme hedefinin %1 olması bekleniyor.*Nikkei.
  • Çin merkez bankasının pek çok kredi için minimum faiz oranı sınırlarının bu ayın başlarında kaldırılması ile başlayan ve mevduat faizlerinin de liberalleştirmesinin yolunu açan planının devlet konseyince onaylandığı belirtildi.
  • TBMM Anayasa uzlaşma komisyonunda üzerinde anlaşılan madde sayısı 56'ya yükseldi.
  • Merkez Bankası Nisan ayındaki son Enflasyon Raporu'nun ardından bugün yeni raporunu açıklayacak. Bu raporda Nisan ayında belirlenen yüzde 5,3'lük enflasyon hedefinin revize edilmesine hemen hemen kesin gözüyle bakılıyor.*Hürriyet.
  • Hükümet iş dünyasının önünü açacak süper teşvikler için yol haritasını belirledi. İşadamlarının ÇED sıkıntısı giderilecek. Damga Vergisi yükü hafifleyecek. KDV iade süreci kolaylaştırılacak.*Sabah.
  • AVM ciro endeksi haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 6.1 artarak 156 puana ulaştı. Bu aynı zamanda 2012 Haziran ayına göre yüzde 11.4 artış anlamına geliyor. 2013 ilk çeyreğinde 136 puan olan ciro endeksi ikinci çeyrekte 145 puana yükselerek 2013 ilk yarıyıl değerini 140 puana taşıdı. AVM'lerdeki kiralanabilir alan (metrekare) başına düşen cirolar 2013 ilk yarısında İstanbul'da 617 TL, Anadolu'da 481 TL gerçekleşerek Türkiye'de 535 TL'ye ulaşmıştı.*Hürriyet. Yorum: Başta TRGYO olmak üzere ISGYO hisselerinin pozitif etkilenmesini bekliyoruz.
  • FORBES Türkiye Ağustos sayısında yayımladığı araştırmaya göre Haziran 2012- 2013 döneminde Türkiye'de emlak fiyatları ortalama yüzde 15.78 oranında arttı. Fiyatlardaki artışa karşın kiralardaki yükseliş daha sınırlı kaldı. Kiralar, Türkiye genelinde %5.96 yükseldi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre 2013 yılı ilk çeyreğinde satış adedi %89 artarak 273 bine ulaştı. Yeni konut üretiminin işareti olan yapı ruhsatı alımları da aynı dönemde %9.3 artarak 158 bin adedi geçti. Yapılan evlerin kullanılmaya başladığını gösteren yapı kullanım izin belgesi sayısı ise %28.1 oranında arttı. TBB verilerine göre 2013'ün ilk çeyreğinde bankalarca kullandırılan konut kredisi miktarı geçen yılın aynı dönemine göre %157 oranında artarak 12.3 milyar liraya ulaştı.
Yukarı