Şirket Haberleri

KAP Haberleri

    AKSEN – Şirket sermayesinin 613.2 milyon TL’den %100 oranında bedelsiz olarak 613.2 milyon TL artışla 1.22 milyar TL’ye yükseltilmesine karar verildi.
    MGROS – Şirket Ağustos ayında 9 adet Migros, 8 adet Migros Jet, 1 adet 5M ve 8 adet Macro Center olmak üzere 26 mağaza açtı. Toplam mağaza sayısı yurt içinde 2,470 adede yükseldi.
    PETKM – Goldman Sachs Petkim’in hakim ortağı olan STEAŞ’da sahip olduğu %13 hissesi için satma hakkını kullandı. Petkim tarafından yapılan açıklamada, 2015 yılında Socar’ın Türkiye operasyonlarını çatısı altında toplayan STEAŞ’ın %13’lük payının 1,3 milyar dolar karşılığında Goldman tarafından satın alındığı ve 6 yıl süreyle Goldman’a bu hisseleri satma hakkı da verildiği belirtildi. Buna göre Goldman bu sürenin sonunda satma hakkını kullandı ve Socar böylece Türkiye operasyonlarında tekrar %100 tek ortak konumuna geldi. STEAŞ’ın altında Petkim’in yanı sıra Star rafineri de bulunuyor. Yapılan işlem Petkim’in nakit akışını etkilemeyecek olup, ana ortak Socar, 2015 yılında sattığı hisseleri geri almış olacaktır. Diğer yandan Goldman halen Petkim’in liman operasyonlarını içeren Petlim şirketinde %30 ortak konumundadır. Goldman bu payları da 2014 yılında 250 milyon dolara almış, benzer şekilde 7 yıl boyunca da satma hakkı Goldman’a verilmişti. Petkim için de Goldman tarafından benzer bir geri satma hakkı kullanımı gerçekleşirse, bu hisseleri geri alan taraf Petkim değil Socar (STEAŞ) olacaktır. Bu nedenle bu olası işlemden de Petkim direkt olarak etkilenmeyecektir.
    OTOMOTİV – Otomotiv pazarı Ağustos ayında %5 daraldı. ODD verilerine göre Ağustos ayında toplam otomotiv pazarı geçen yıla göre %5 düşüş kaydederek 58 bin adetlik satışa ulaştı. Satışlar Temmuz ayına göre ise aylık bazda %22 daha yüksek gerçekleşti. Ağustos ayı içinde ÖTV baremlerinde yapılan değişim ile araç fiyatları ay sonuna doğru düşüş yaşasa da, çip krizi nedeniyle firmaların elinde yeterli stok bulunmaması nedeniyle yapılan değişikliğin toplam satışlara etkisi sınırlı oldu. Yılın ilk 8 ayında satışlar uzun dönemli ortalamalara göre yaklaşık %15 daha iyi gerçekleşti ve 501 bin adetlik pazar büyüklüğüne ulaşıldı (geçen seneye göre %24 büyüme). 2021 yılı için toplam pazar büyüklüğü tahminimiz 800 bin adet seviyesindedir (2020: 773 bin adet). Firma bazında satışlara bakıldığında, Temmuz ayında geçtiğimiz aya göre pazar paylarında TOASO’da artış gözlenirken, DOAS ve FROTO bu ay pazar payı kaybetti. TOASO’nun perakende satış adetleri Ağustos ayında geçen seneye göre %23 düşerken (8 aylık toplam büyüme %12), pazar payı %18,2 olmuştur (önceki ay %15,3). FROTO’nun perakende satış adetleri Ağustos ayında geçen seneye göre %52 düşerken (8 aylık toplam büyüme %0), pazar payı %7,1 olmuştur (önceki ay %10,5). DOAS’ın perakende satış adetleri Ağustos ayında geçen seneye göre %32 düşerken (8 aylık toplam büyüme %36), pazar payı %14,2 olmuştur (önceki ay %19,6).

    Pay Alım Satım Haberleri –
    INFO – İdeal Data Finansal Teknolojileri tarafından 3.92 TL fiyattan 0.58 milyon adet pay satışı yapılırken, şirket sermayesindeki payı %0’a geriledi.
    SASA – Pay geri alım programı çerçevesinde 28.06 – 28.36 TL fiyat aralığından 1 milyon adet pay alımı yapılırken, alınan payların şirket sermayesine oranı %1.11’e yükseldi.
    TAVHL – Pay geri alım programı çerçevesinde
    VESBE – VESTL tarafından 46.20 TL fiyattan 5 milyon adet pay özel emir yöntemiyle satılırken, şirket sermayesindeki payı %82.53’e geriledi. VESTL bu satışın ardından 180 gün boyunca pay satışı yapılmayacağını belirtti.

    Borsa İstanbul ve SPK Karar ve Açıklamaları –
    YEOTK – YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri A.Ş.’de halka arz tamamlanırken, şirket payları bugün itibariyle 20.00 TL fiyattan Ana Pazar’da işlem görmeye başlayacak.
    Europap Tezol Kağıt Sanayi ve Ticaret A.Ş – Şirketin 100 milyon TL tutarındaki sermayesinde 20 milyon TL tutarında mevcut pay satışı ve 4 milyon TL tutarında ek pay satışı olmak üzere 13.87 TL fiyattan halka arzına ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.
    KNFRT – Şirket sermayesinin 33 milyon TL’ten %300 oranında bedelsiz olarak 99 milyon TL artışla 132 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı. VBTS ve Borsa Genel Müdürlüğü kararıyla alınan menkul kıymet tedbir listesine ulaşmak için https://www.borsaistanbul.com/erd/menkul_tedbir_listesi.csv

    Nakit Temettü Haberleri –

    Bugün Genel Kurulu Olan Şirketler – IZTAR


Yukarı