Şirket Haberleri

KAP Haberleri

    Enerji Sektörü - BOTAŞ sanayi ve elektrik üretim amaçlı doğal gaz tarifesinde %15 artış yaptı. Elektrik fiyatlarında ise son kullanıcı tarifelerinde değişiklik olmadığı açıklandı. BOTAŞ’ın açıkladığı zamlar ile birlikte sene başından bu yana dolar bazında gaz tarifesi sanayi kullanıcıları için yaklaşık %40, elektrik santralleri için yaklaşık %60 artmış durumdadır. Yine de bu artış oranları halen Avrupa’da gaz piyasasında yaşanan %200-300 seviyesindeki artışların gerisindedir. Açıklanan zam sonrası, doğal gazdan elektrik üreten şirketlerin spot elektrik fiyatlarında da yukarı yönlü seyir izlenebilir. Spot piyasada elektrik fiyatları sene başında yaklaşık 40 dolar/MW seviyesindeyken, Eylül ayı ortalaması 61 dolar/MW seviyesine kadar yükseldi. Spot piyasa dinamikleri ALARK için artan kömür maliyetini telafi etmesinde belirleyici rol oynayacak. Doğal gaz yakıtlı elektrik santraline sahip şirketler için ise maliyet artışı sonrasında marjlar için daha zayıf bir görünüm beklenebilir. TTKOM – Bloomberg’de yer alan habere göre, Türkiye Varlık Fonu, bankalara ait %55 oranındaki hisseyi alarak Türk Telekom’da çoğunluk hissesine sahip olmayı değerlendiriyor. Kaynaklara göre Varlık Fonu, konuya ilişkin olarak bankalarla ilk teması kurdu. Taraflar fiyat konusunda fikir ayrılığı yaşarken Varlık Fonu, henüz resmi teklif yapmadı. Piyasa değerine göre Türk Telekom’un %55 hissesi yaklaşık 1,5 milyar dolar düzeyinde. Bankalar, geri ödenmeyen kredilerine karşılık olarak 3 yıl önce Türk Telekom’un %55 hissesine, LLY adında bir şirket kurarak sahip olmuştu. Halihazırda Hazine şirkette %25, Varlık Fonu %6,7 hisseye sahip. Kalan paylar ise halka açık. LLY, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve TVF konuya ilişkin yorum yapmadı. TTKOM’da şirketin çoğunluk ortaklığının TVF’ye geçmesinin rutin operasyonlarını etkilemeyeceğini düşünüyoruz. TTKOM ve TCELL’in yatırıma yönelen yüksek harcamaları nedeniyle nakit yaratma performansları zayıf kalabilir ve 2022 için planlanan 5G ihalesi öncesi kaynak biriktirme tarafında sorun yaşayabilirler. İhale yapılırsa lisans bedeli ve altyapı yatırımları sebebiyle döviz borçları artacağından bu şirketlerin değerlemeleri ucuz kalmaya devam edebilir.
    ISCTR, GARAN, AKBNK – Üç banka, TTKOM ile ilgili haber akışı nedeniyle ortak açıklama yaptılar: “Bugün itibari ile medyada pay sahibi olduğumuz LYY Telekomünikasyon A.Ş.'ye ait tüm Türk Telekomunikasyon A.Ş. hisselerinin Türkiye Varlık Fonuna devredileceği yönünde haberler yer almıştır. Bahsi geçen hisse devrine ilişkin an itibarı ile herhangi bir işlem söz konusu değildir. Bankamız söz konusu hisselere ilişkin opsiyonlarını her zaman değerlendirmektedir. Bu çerçevede kesinleşmiş ve kamuya açıklanması gereken bir gelişme olursa yasal düzenlemeler çerçevesinde açıklamalar yapılacaktır.”
    LKMNH – %100 bağlı ortaklığı Hay Süt ve Süt Ürünleri ile birleşme detaylarını açıkladı. Buna göre, birleşme "kolaylaştırılmış usulde” yapılacak olup, SPK mevzuatına göre "ayrılma hakkı" doğmayacağı bilgisi verilmiştir.
    OTKAR – Otokar, Milrem Robotics ile insansız ve robotik sistemlerin geliştirilmesi için iş birliği yaptığını bildirdi. Açıklamaya göre, Otokar ve Avrupa'nın önde gelen robotik ve otonom sistem geliştiricisi Milrem Robotics; Londra'daki DSEI 2021 fuarında askeri araçların insansız ve robotik operasyonları için otonom geliştirme ve uygulamalarına yönelik bilgi birikimlerini ve kaynaklarını birleştirecekleri bir iş birliği anlaşması imzaladı.

    Pay Alım Satım Haberleri –
    ARCLK – 30.09.2021 tarihinde 32,42 TL - 32,66 TL fiyat aralığından (ortalama 32,5653 TL) 915.538 adet pay geri alındığını ve sahip olduğu ARCLK paylarının 27.506.194 adete ulaştığını bildirdi. (Şirket sermayesine oranı %4,0706).

    Borsa İstanbul ve SPK Karar ve Açıklamaları –
    PINSU, ALMAD, SONME – SPK, Pınar Su ve Altınyağ Madencilik’in bedelli, Sönmez Filament’in ise bedelsiz sermaye artırımlarını onayladı. SPK'nın 11/02/2021 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasalarında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar BIST-50 Endeksi dışında kalan paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır. VBTS ve Borsa Genel Müdürlüğü kararıyla alınan menkul kıymet tedbir listesine ulaşmak için https://www.borsaistanbul.com/erd/menkul_tedbir_listesi.csv

    Nakit Temettü Haberleri –
    TTKOM – Türk Telekom, bugün pay başına 0,178 TL brüt temettü ödeyecek. Düzeltilmiş Fiyat 7,31 TL. Temettü verimi %2,4.

    Bugün Genel Kurulu Olan Şirketler –


Yukarı