Kaldıraçlı İşlemler Tebliğ Değişikliği Hk.

Sayın Yatırımcımız,

T.C. Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu'nun 14 Ocak 2016, Perşembe günü Resmi Gazete'de yayımlanan "Yatırım Kuruluşlarının Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Tebliğ" değişikliği ile işleyiş aşağıdaki gibi olacaktır:

Yapılan değişiklikler sonucunda, Türk Lirası, Amerikan Doları, Euro'nun birbirine karşı olan değişim oranlarını esas alan varlıklar ile altına dayalı yapılan işlemlerde azami 1:100 oranında kaldıraç uygulanabilecektir. Tebliğe istinaden; AUDUSD, AUDNZD, EURJPY, EURGBP, GBPUSD, GBPTRY, NZDUSD, USDCAD, USDJPY paritelerinde maksimum 1:50 olarak kaldıraç kullandırılabilecektir.

Tebliğ'in yürürlüğe girdiği andan itibaren var olan açık pozisyonlarınız için kaldıraç seviyenizin etkilenmemesi adına işlem yapmış olduğunuz platformlarda yukarıda belirtilmiş olan parite çiftlerinin sonlarına 50 ibaresi eklenmiştir. Bugünden itibaren belirtilen sembollerde yeni pozisyon açılmak istendiğinde 50 ile biten sembolleri kullanmanız gerekmektedir. Yukarıda saymış olduğumuz ve sonu 50 ile bitmeyen semboller yalnızca mevcut açık pozisyonlarınızın kapatılması için kullanılmalıdır. 50 ile biten sembolleri platformunuzda görebilmeniz için piyasa gözlemi ekranında sağ klik yapıp tümünü göster demeniz gerekmektedir.

Örneğin hesabınızda USDCAD uzun pozisyonunuz varsa USDCAD sembolünde pozisyon kapatılabilecek fakat USDCAD ile yeni pozisyon açılamayacaktır. Yeni pozisyon açılmak istendiğinde USDCAD50 sembolünün kullanılması gerekmektedir. Aynı şekilde USDCAD uzun pozisyonunuz mevcutken USDCAD50 sembolünde kısa pozisyon açarak pozisyonunuz teminat anlamında hedge edilemeyecektir.

Sembol

Lot

Maximum Kaldıraç

Gerekli Teminat

Durum

USDCAD

1

1:100

$      1000

Sadece pozisyon kapatılabilir.

USDCAD50

1

1:50

$      2000

Yeni pozisyon açılabilir, işlem yapılabilir.


Tebliğde belirtilen azami kaldıraç oranlarını aşmamak üzere;

Hesap açılışı sırasında başlangıç teminat tutarı 20.000 TL veya muadili döviz tutarının altında olan yatırımcılar için İş Yatırım tarafından belirlenmiş olan kaldıraç oranlarının azami yarısı uygulanacaktır.

Başlangıç teminat tutarı 20.000 TL veya muadili döviz tutarının üstünde işlemlere başlayan yatırımcılar için işlemlerin devamında teminatın bu tutarın altına düşmesi durumunda kaldıraç oranında değişiklik yapılmayabilir. Ancak, yatırımcıların toplam teminat tutarının işlemlerin devamında hesaptan nakit çekilmesi veya başka bir aracı kuruma virman yapılması suretiyle 20.000 TL'nin altına düşürülmesi halinde, yeni açılacak pozisyonlarda İş Yatırım tarafından belirlenen kaldıraç oranının yarısı uygulanacaktır.

Saygılarımızla,

 

Yukarı