Piyasalardaki Gelişmeler ve Basından Haberler

13.09.2013

* ABD eski hazine bakanı FED'in 18 Eylül'deki toplantısında niceliksel gevşemeden çıkışında 10 milyar USD kısıntı yapabileceğini bunun da volatiliteyi artıracağını söyledi.
* FED yetkilileri niceliksel gevşemedeki kısıntının piyasalar tarafından yanlış yorumlanmaması için büyüme ve istihdama katkının süreceğini vurgulayacak.*NYT.
* ABD'de bütçe açığı iş gücü piyasasının güçlenmesiyle 2008'den beri en düşük seviyeye geriledi. Ağustos ayı açığı 147.9 milyar USD olurken geçen sene bu rakam 190.5 milyar USD idi. Bireysel gelirler ve vergilerde artış ile kamu harcamalarında azalış görülüyor.*BloombergHT.
* Eylül 2014'ten itibaren Avrupa Merkez Bankası sorunlu 150 Avrupa bankasını doğrudan kontrol edebilecek. Ayrıca bu sayı Euro Bölgesi'nde bulunan 6 bin bankaya kadar genişletilebilecek. Bankaların yaşayabileceği bir kriz anında ise fatura artık mükelleflere değil bankalara kesilecek. Bankaların krizden kurtarılıp kurtarılmayacağına ise artık hükümetler değil Avrupa Merkez Bankası'nın emrinde olacak bir kurum karar verecek.*Euronews.
* Japonya'da Temmuz ayında kapasite kullanım oranı %3.7 ve sanayi üretimi %3.4 artmıştır.
* Japon hükümeti değerlendirmesinde yüksek ticari yatırımlar ve Çin'deki daha iyi göstergeler nedeniyle ekonomiye yönelik beklentiler yükseldi. Ancak ihracat ve tüketime dair beklentiler aşağı çekildi.
* Hindistan'da fabrika üretimi Temmuz'da sürpriz bir şekilde artış kaydederek, ülkenin yeni merkez bankası başkanı Rajan'ın mücadelesini destekledi.*BloombergHT.
* Endonezya merkez bankası Rupiah'taki değer kaybına ve enflasyon baskısına karşı dün dördüncü kez politika faizini artırdı. Haziran'dan beri 1.5 puan artış yaşayan politika faizi %7.25 oldu.*WSJ.
* Bloomberg anketine göre yatırımcılar ABD ve AB piyasalarını en iyi iki fırsat olarak görürken BRIC ülkeleri için kötümserler.
* TÜRK Inrema şirketi ile Dubai merkezli AYN Group'un 17-18 Eylül 2013'te Kuveyt'te gerçekleştirmesi beklenen gayrimenkul fuarı ileri bir tarihe ertelendi. Kuveyt hükümeti, geçtiğimiz yıllarda düzenlenen fuara katılan Türk şirketlerin konut zedeler yarattığı iddiasıyla katılımcı şirketleri incelemeye aldı. Fuara katılmak isteyen şirketlerden istenecek belgelerle yeterlilik ve güvenirlilikleri sorgulanacak.*Hürriyet.
* Babacan el konulan Uzan Grubu'na ait ÇEAŞ ve Kepez'de ortaklık ilişkisinin gereği yasal koşullar oluştuğu takdirde imtiyaz hakkının kaybında ve payların borsa kaydından çıkarılmasında sorumluluğu olan Yönetim Kurulu üyelerine karşı dava açılabileceğini belirtti. Babacan, işlem sırası kapalı paylardan kaynaklanan zararla ilgili mevzuatta tazmine ilişkin bir düzenleme bulunmadığını da açıkladı.*Hürriyet.
* Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri Grubu Başkanı Hakan Uyanık, "Türkiye'de hane sayısındaki artış, 10 yılda dört kat artarak 300'e ulaşan alışveriş merkezi sayısı ve 32 milyon turist ev dışı tüketim pazarını 16 milyar dolara ulaştırdı. Bu yıl 100 milyon lira ciro hedefliyoruz. 2012'de ev dışı tuvalet kâğıdı satışı 1 milyon 209 bin kilometre oldu. Bu rakam, 3 kez aya gidecek uzunluğa denk geliyor" dedi.*Hürriyet.
* Yeme-içme sektöründe rekabet günden güne artıyor. Satın alma ve ortaklıklardan sonra şimdi de yeni markalar yolda. Sortie, Num Num ve House Cafe'nin patronları 2014 yılı şubat ayına kadar milyonlarca liralık yatırım yapmayı planlıyor.*Star.

Yukarı