Makroekonomik Haberler

27.06.2011

Kapasite kullanım oranı (KKO) Haziran ayında yıllık bazda 3,4 puan artarak %76,7 seviyesine yükseldi. %76 olan tahminimizin üzerinde gerçekleşen Haziran rakamları, aynı zamanda son 3 ayın yıllık bazdaki en yüksek artışına işaret ediyor. Mevsimsellikten arındırılmış KKO ise Mayıs ayında 0,1 puan artarak %74,8'e yükseldi. Mevsimsellikten arındırılmış KKO'daki düşüşün sona ermesini, üretim aktivitesinin, alınan önlemlere karşın hız kesmeyen iç talebe paralel, yeniden güç kazanmış olabileceğine dair bir işaret olarak algılıyoruz.

Reel sektör güven endeksi son 4 ayın en düşük seviyesine gerileyerek 114,6 oldu. Merkez Bankası'nın iktisadi yönelim anketi sonuçlarından yola çıkarak hazırladığı endeks, Haziran ayında %2,2 gerileyerek Mart seviyelerine geri döndü. Bozulmanın bir bölümünü mevsimsellik ile ilişkilendirmek mümkünken, mevsimsellikten arındırılmış rakamların da %1 düşüş göstermesi düzeltilmiş endeksi Ağustos'tan bu yana gerçekleşen en düşük seviyesine getirdi. Detaylara baktığımızda genel ekonomik görünüme ilişkin %5,4'lük bozulma endeksin düşmesinde önemli rol oynarken, ileriye yönelik beklentilerin genel anlamda bozulduğunu söylemek mümkün gözüküyor. Tek artış gösteren kalemin %2,2 yükselen geçmiş 3 ayın toplam siparişleri olduğunu görüyor, bu durumun bir süredir bahsettiğimiz 2Ç11 deki güçlü talep ortamından kaynaklanabileceğini düşünüyoruz.

Türkiye'yi ziyaret eden yabancı sayısı Mayıs ayında düşük bir performans göstererek %4,3 arttı ve 3,3 milyon kişiye ulaştı. Kültür Bakanlığı verilerine göre yılın en yavaş artışına işaret eden yabancı ziyaretçi sayısı, aynı zamanda Ocak-Nisan döneminde kaydedilen %22,1'lik yükselişinde oldukça altında kalmış oldu. Tahminlerimize göre, açıklanan ziyaretçi sayısı Mayıs ayında 1,7 milyar Dolar'lık bir turizm geliri sağlayacaktır, bu rakam geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %5,6'lık bir artışa işaret ediyor. Açıklanan rakamlara baktığımızda, turizm geliri 2011 yılının ilk 4 ayında gerçekleşen %26'lık yükseliş ile karşılaştırıldığında, oldukça zayıf bir performans ortaya koyuyor. Hatırlanacağı üzere Nisan ayındaki trendin devam etmesi halinde turizm gelirlerinin 27 milyar Dolar'a çıkabileceğini öngörmüştük, fakat Mayıs rakamlarını dikkate aldığımızda 25 milyar Dolar'lık brüt turizm gelirinin daha gerçekçi bir tahmin olacağını dolayısıyla da net gelirin 20,5 milyar Dolar olarak gerçekleşebileceğini düşünüyoruz.

 

 

Yukarı